Projectomschrijving

Het onderzoek

De werkrelatie tussen cliënt en behandelaar (alliantie), en de mate waarin een behandelaar de behandeling uitvoert zoals bedoeld (behandelintegriteit), zijn van belang om goede behandelresultaten te behalen. De Viersprong heeft onderzocht hoe beide factoren met elkaar samenhangen, hoe ze zich tijdens de behandeling ontwikkelen en hoe ze de behandelresultaten voorspellen.
Hiervoor zijn gegevens verzameld van bijna 2000 gezinnen die Multi Systeem Therapie (MST) kregen. Daarnaast werden ruim 800 gezinnen op de korte termijn (einde behandeling) en bijna 400 gezinnen op de lange termijn gevolgd (anderhalf jaar na afronding van de behandeling). MST is een bewezen effectieve behandeling voor jongeren met ernstige gedragsproblemen of crimineel gedrag.

Bevindingen

Het onderzoek toont aan dat een goede alliantie en een goede behandelintegriteit elkaar kunnen versterken. Een goede alliantie maakt het gemakkelijker voor de behandelaar om de behandeling op de juiste manier uit te voeren. Deze juiste uitvoering versterkt vervolgens de werkrelatie tussen de cliënt en de behandelaar.
Zowel alliantie als behandelintegriteit kunnen tijdens de behandeling veranderen. Dit betekent dat behandelaren hier alert op moeten zijn en tijdig moeten bijsturen. Het ontwikkelen van een goede alliantie en het juist uitvoeren van de behandeling leiden namelijk tot betere behandeluitkomsten.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website