In dit project staat de verbindende kracht van muziek centraal. Meedoen kan in verschillende rollen. Coaches krijgen een 8-delige training over o.a. omgaan met kwetsbare mensen, sociaal ondernemerschap en presentatievaardigheden. Vervolgens bereiden zij, samen met een kwetsbare doelgroep, muzikale vrijwilligersactiviteiten voor (‘Music Moves’). Bijvoorbeeld dansen met iemand in een rolstoel. Of karaokekunsten vertonen op een daklozenopvang. Een grotere groep deelnemers voert deze activiteiten uit in de introductieweek van de Hogeschool van Amsterdam. Ze worden uitgedaagd om daarna vrijwilligerswerk te blijven doen of coach te worden.
De jongeren leren om op een positieve, plezierige manier om te gaan met kwetsbare groepen. Met name de coaches leren daarnaast om een activiteit tot in de puntjes te verzorgen. Alle deelnemers krijgen een Europass, zodat ze kunnen laten zien wat ze hebben geleerd en gedaan – bijvoorbeeld aan potentiele werkgevers. Maar het gaafst zijn de beloningen in de vorm van kaartjes voor een muziekevenement.
Jongeren met meer en minder kansen en met verschillende achtergronden komen op een betekenisvolle manier met elkaar in contact. Dit bevordert wederzijds begrip en sociale cohesie. De maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij dit project, doen ervaring op met de invulling van de maatschappelijke diensttijd bij een breed publiek. De instellingen bij wie de jongeren hun Music Moves gaan uitvoeren, profiteren onder meer doordat ze hun aanbod kunnen verrijken met aansprekende activiteiten.
Mbo’ers, hbo’ers, jongeren met een tussenjaar, werkende jongeren
Amsterdam