De na de intake gevormde groepen worden in de oriëntatieperiode een hecht team door o.a. gezamenlijke trainingen en sport. In groepen en individueel leren de jongeren vaardigheden, zoals weerbaar zijn en omgaan met prestatiedruk. Tegelijkertijd ontdekken ze hun talenten, bijvoorbeeld muziek maken. Ook kunnen ze voor hen relevante diploma's behalen. Denk aan EHBO en VCA. Om de sociale cohesie te bevorderen, worden tijdens groepsprojecten o.a. moestuinen ingericht en programma’s voor vluchtelingen samengesteld. Ook zetten de deelnemers zich afzonderlijk in voor maatschappelijke organisaties in de stad. Ter afsluiting stelt elke deelnemer een persoonlijk toekomstplan op en organiseren de jongeren een feestje. Tijdens dit feestje reflecteren ze op de afgelopen periode. Na het programma blijft een coach beschikbaar om te helpen met het uitvoeren van de toekomstplannen.
Allereerst: een betere kans op werk door de investering in sociale- en werknemersvaardigheden. Jongeren stappen over hun drempels heen en verrijken hun leefwereld met andere opvattingen en culturen. De diploma’s en certificaten die ze krijgen, kunnen ze aan toekomstige werkgevers laten zien.
De organisaties worden uitgedaagd om hun (vrijwilligers)activiteiten geschikt te maken voor een jongere doelgroep met het doel vrijwillige inzet aanlokkelijker te maken. Organisaties presenteren zich aan de deelnemers, waardoor zij frisse input kunnen ontvangen en nieuwe medewerkers kunnen aantrekken. In het algemeen draagt het programma bij aan een (nog) betere integratie van (statushouders)jongeren in de samenleving.
Dordtse jongeren van 16 tot 27 jaar
Dordrecht