Projectomschrijving

Wat houdt het project in?

Zo’n honderd jongeren bouwen samen met betrokken PO-leerlingen hun schoolplein om tot een ‘GreenBase’: een duurzame, leuke plek voor kinderen. De een wordt projectmanager, de ander houdt sessies met eindgebruikers en weer een ander gaat bouwen. Ruim 30 vrijwilligers, van lassers, houtbewerkers en (grafisch) ontwerpers tot biologen en orthopedagogen, geven praktische begeleiding en sturen op het gedrag van de deelnemers. De sfeer is positief en open; er is alle ruimte voor feedback. Jongeren werken grotendeels vanuit de WALHALLAb-werkplaatsen in Groningen, Zutphen of Arnhem. Daar staan de machines en materialen.

Doelen/beoogd resultaat

  • Voor jongeren

Iedereen mag meedoen, ongeacht afkomst, kwaliteiten en bijzonderheden. En iedereen mag leren van z’n fouten. De deelnemers maken kennis met o.a. projectmatig werken, ontwerpprocessen en duurzaamheidprincipes. Ze ontwikkelen technische en sociale vaardigheden en leren dat ze de verantwoordelijkheid voor een echt project aankunnen. Ook ontstaan er bijzondere relaties. En wie zich echt verdiept in een bepaalde technische vaardigheid, kan in aanmerking komen voor een wettelijk erkend ervaringscertificaat.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

Dit project geeft jongeren vaardigheden die hard nodig zijn in onze maatschappij. Ze leren bijvoorbeeld te zien wat iemands capaciteiten zijn in plaats van uit te gaan van vooroordelen. Én ze ervaren dat werken meer kan opleveren dan alleen geld of status. Bovendien doen ze ervaring met en kennis van duurzaamheid en recycling op. De meewerkende organisaties ervaren wat de kracht van lokale samenwerking is in het bereiken van maatschappelijke doelen. Ze profiteren daarnaast van de frisse blik en creativiteit van jongeren.

Onderzoeksvragen voor het project MDT

  • In hoeverre kunnen (technische) vaardigheden tijdens de MDT ontwikkeld worden?
  • Is het mogelijk een project waarbij verschillende organisaties deelnemen, uit te voeren en aan te sturen met jongeren (onder verantwoordelijkheid en begeleiding van professionals)?
  • Wat vinden de verschillende deelnemende partijen en organisaties van het eindresultaat en het proces daarnaartoe?
  • Is er belangstelling vaker in deze samenwerkingsconstructie opdrachten uit te (laten) voeren?

Doelgroep

(Kwetsbare) jongeren van 13 tot 30 jaar

Regio

Arnhem, Zutphen, Groningen

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website