Mobiele menu

VIMP WIJZER informatie uitwisselen in de keten, om professionals binnen een multidisciplinair overleg te ondersteunen bij het voeren van een gezamenlijke dialoog rondom het uitwisselen van informatie, binnen de geldende juridische en ethische kaders

Projectomschrijving

Er leven bij professionals veel vragen rondom het verzamelen van informatie van cliënten en over het delen hiervan met anderen. Dit project leidt tot een training met bijbehorende handzame ‘WIJZER’ voor professionals, met daarin de ethische en juridische aspecten van het delen van informatie. De training is gericht op het werken met in de Academische Werkplaatsen Jeugd ontwikkelde resultaten. De WIJZER bevat vragen die een behandelaar zichzelf moet stellen bij informatie delen. Dit zijn ethische vragen als ‘Wat is het goede om te doen voor de cliënt?’, ‘Wat kan ik voor mijzelf als persoon en als hulpverlener verantwoorden?’. De antwoorden worden vervolgens getoetst aan juridische vragen: Doelmatigheid: met welk doel deel je gegevens? Proportionaliteit: worden alleen die gegevens gedeeld die nodig zijn? Subsidiariteit: kan het doel ook bereikt worden op een manier die minder inbreuk maakt op de privacy van de cliënt? Het perspectief: wat voor consequenties hebben de antwoorden op de vorige vragen?

Verslagen


Eindverslag

Het doel van het project WIJZER Informatiedelen was om professionals (met name professionals in intersectorale, multidisciplinaire samenwerkingsverbanden) te ondersteunen bij het nemen van beslissingen met betrekking tot het uitwisselen van informatie over cliënten. Zowel in de forensische zorg voor jeugd als in de samenwerking bij ernstige vermoedens van kindermishandeling speelt de afweging tussen privacy en beroepsgeheim aan de ene kant en veiligheid van het kind en het bevorderen van ontwikkeling en (re) integratie aan de andere kant. Intersectorale samenwerkingsverbanden maken hiervoor uitgebreide, veelal in juridische taal gevatte samenwerkings- en privacyconvenanten. Het ontbreekt vaak nog aan een eenvoudig instrument daarnaast dat professionals in een team/casus bespreking kunnen gebruiken om zowel juridische als ethische aspecten af te wegen in hun keuze. Het is de bedoeling dat de WIJZER ondersteunt in dit gesprek en daarmee bijdraagt aan de ontwikkeling van professionele wijsheid van de professionals/teamleden en het nemen van een wijze beslissing en hoe deze te communiceren en vast te leggen.

Samenvatting van de aanvraag

Deze VIMP zal leiden tot een training en een ondersteunende ‘WIJZER’ bedoeld voor professionals waarin kort en helder aandacht wordt besteed aan de juridische en (vooral) ethische aspecten van het delen van informatie. De training zal on-the-job worden ontwikkeld en zal gericht zijn op het werken met de door de AWJ’s ontwikkelde resultaten. De WIJZER zal de vorm hebben van een A4 (simpel, beeldend, kort en handzaam) met aandacht voor de vragen die een behandelaar zichzelf moet stellen als hij/zij informatie wil delen. De behandelaar begint met het zichzelf stellen van een aantal richtinggevende ethische vragen: Wat is in dit geval het goede om te doen voor het kind/de jongere/de cliënt? Wat kan ik naar mijzelf als persoon en hulpverlener verantwoorden om te doen? Vervolgens worden het antwoord op deze vragen getoetst aan enkele juridische vragen die een behandelaar zichzelf moet stellen: Doelmatigheid: Met welk doel deel je gegevens (in belang van veiligheid? In belang van ontwikkeling jongere?) Proportionaliteit: Worden alleen die gegevens gedeeld die nodig zijn? Subsidiariteit: Kan het doel ook bereikt worden op een manier waarop minder inbreuk wordt gemaakt op de privacy van de betrokkene? Het perspectief: En als de vorige vragen zijn beantwoord, wat voor consequenties heeft dit voor informatie uitwisseling en het verdere plan van aanpak? Welke positieve resultaten worden door deze werkwijze nagestreefd? De kernboodschap: zowel het verzamelen van informatie als het delen van informatie hoort gericht te zijn op veiligheid en goede zorgverlening om de positieve ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen, jongeren en hun gezin te herstellen en/of te optimaliseren. Professionals kunnen hun handelen m.b.t. informatie verzamelen en delen vanuit deze parameters onderbouwen en legitimeren. Wat is er al ontwikkeld? Binnen de AWFZJ is een handreiking ontwikkeld voor professionals werkzaam in een Justitiële Jeugdinrichting die hen ondersteunt bij de beoordeling of gegevens van de jongere mogen worden gebruikt dan wel uitgewisseld (zowel intern als extern). De handreiking maakt de professionals bewust van de vragen die zij zich moeten stellen en afwegingen die zij moeten maken. Binnen de AWK is een samenwerkings- en privacy protocol ontwikkeld met een daaraan gekoppeld werkproces. Dit moet professionals ondersteunen in de keuze of en zo ja welke informatie te delen in het belang van het kind. Daarnaast is vanuit het ministerie van Veiligheid en Justitie is de handreiking ‘Samenwerken in de jeugdketen’ ontwikkeld. Deze handreiking is ontwikkeld ter begeleiding van de Meldcode Kindermishandeling en heeft eveneens als doel om professionals te ondersteunen bij het zorgvuldig delen van gegevens.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
1590100041
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. E.A. Mulder
Verantwoordelijke organisatie:
Kenter Jeugdhulp