ZonMw tijdlijn Maatschappelijke diensttijd https://www.zonmw.nl/ Het laatste nieuws van de tijdlijn van Maatschappelijke diensttijd nl-nl Mon, 27 Mar 2023 16:30:22 +0200 Mon, 27 Mar 2023 16:30:22 +0200 TYPO3 news-9348 Mon, 23 Jan 2023 16:27:05 +0100 Deadline subsidierondes MDT-kort voor gemeenten en onderwijsinstellingen uitgesteld https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/deadline-subsidierondes-mdt-kort-voor-gemeenten-en-onderwijsinstellingen-uitgesteld/ De maatschappelijke diensttijd (MDT) geeft jongeren de kans om hun talenten te ontdekken, iets te doen voor de samenleving en anderen te ontmoeten. Zo maken we de samenleving sterker. Gemeenten en onderwijsinstellingen die willen ervaren wat MDT voor hen kan betekenen, kunnen subsidie aanvragen om een kort MDT-project te organiseren. Om meer gemeenten en onderwijsinstellingen de mogelijkheid te geven om een subsidieaanvraag in te dienen, is de deadline voor het indienen van een subsidieaanvraag verlengd tot 20 april 2023, 14.00 uur. Met het uitstel van de deadline voor het indienen van een subsidieaanvraag, wordt ook het uiterlijke startmoment van projecten uitgesteld. Wordt het project gehonoreerd? Dan dient het project binnen 6 maanden, maar uiterlijk 2 oktober 2023 te starten.

Informatiebijeenkomsten

Ook organiseren we extra informatiebijeenkomsten voor potentiële aanvragers. Hierin wordt meer verteld over de subsidieoproep en het indienen van een subsidieaanvraag.

  • Informatiebijeenkomsten voor MDT-kort in het onderwijs vinden plaats op 2 februari en 16 maart, van 16.00 - 17.00 uur. Inschrijven daarvoor kan via dit formulier.
  • Informatiebijenkomsten voor MDT-kort voor gemeenten vinden plaats op 16 februari en 14 maart 10.00 - 11.00 uur. Inschrijven daarvoor kan via dit formulier.

Heeft u nu al vragen? Neem dan gerust contact op met het programmateam. Zij denken graag met u mee. Het programmateam kunt u bereiken via amd@zonmw.nl.

Over de subsidieoproepen

Meer weten?

 

]]>
news-9119 Fri, 30 Dec 2022 15:35:00 +0100 Stel jongeren centraal in uw gemeente met de maatschappelijke diensttijd https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/stel-jongeren-centraal-in-uw-gemeente-met-de-maatschappelijke-diensttijd/ De maatschappelijke diensttijd (MDT) geeft jongeren de kans om hun talenten te ontdekken, iets te doen voor de samenleving en anderen te ontmoeten. Zo maken we de samenleving sterker. MDT stelt jongeren centraal en kan hiermee bijdragen aan een positief en preventief jeugdbeleid. Wilt u ervaren wat MDT voor uw gemeente kan betekenen? ZonMw biedt subsidiemogelijkheden om een kort MDT-project te organiseren. Wat is MDT?  

Jongeren tussen de 12 en 30 jaar zetten zich tijdens MDT vrijwillig in voor een maatschappelijk thema. Ze organiseren bijvoorbeeld activiteiten voor eenzame ouderen, zetten een sportproject op voor kwetsbare jongeren of bedenken een creatieve oplossing voor een probleem in hun wijk. Zo ontdekken en ontwikkelen ze hun talenten, ontmoeten ze andere mensen en betekenen ze iets voor de samenleving.

Kansen voor gemeenten

Steeds meer gemeenten ervaren wat MDT kan betekenen voor jongeren in hun regio. Zo kan MDT een stimulans geven aan het domeinoverstijgend werken en een positieve invulling zijn van het jeugdbeleid, bijvoorbeeld op het gebied van jongerenparticipatie en preventie. Via MDT doen jongeren sociale contacten op, ontwikkelen ze vaardigheden en leren ze wat ze leuk vinden. Die focus op welzijn en weerbaarheid kan hen helpen beschermen tegen bijvoorbeeld werkloosheid en psychosociale problemen.

Beleidsmedewerker Jeugd van de gemeente Tilburg vertelt: 'Heb je in je visie staan dat je als gemeente niet alleen vóór, maar ook mét jongeren wilt werken? Dan is MDT een manier om hieraan bij te dragen.'

Subsidie voor kortlopende projecten

Gemeenten kunnen bij ZonMw subsidie van maximaal € 50.000,- aanvragen voor een kort MDT-project. Daarmee kunnen ze kennismaken met MDT en krijgen jongeren de kans om ervaring op te doen met MDT. Jongeren besteden minimaal 30 uur en maximaal 50 uur aan hun MDT-traject over een periode van maximaal 12 weken. Het hele project heeft een duur van maximaal 16 weken.

U kunt van 1 november 2022 tot en met 20 april 2023 14.00 uur doorlopend een subsidieaanvraag indienen. Let op: Indien het totale budget (€ 7,5 miljoen) is uitgeput voordat de sluitingsdatum is bereikt, sluit de subsidieronde vroegtijdig.

Note: de deadline voor het indienen van een subsidieaanvraag is uitgesteld van 28 februari tot 20 april 2023, 14.00 uur.

Vragen of Inspiratie nodig?

Heeft u vragen over MDT-kort? Neem dan gerust contact op met ZonMw via amd@zonmw.nl.

Meer inspiratie vindt u in onze digitale publicatie. Hierin leest u hoe gemeenten MDT hebben ingezet in hun beleid en welk effect dit heeft op de jongeren in hun regio. Benieuwd naar de thema's waarop u MDT kunt inzetten? Bekijk ze in het inspiratiedocument voor gemeenten. Bekijk ook het overzicht van alle gemeentelijke projecten en eerdere inspiratiesessies:

  • Bekijk hier de inspiratiesessie MDT en Gemeenten
  • Bekijk hier de inspiratiesessie MDT en Gemeenten (incl. hoe te starten met het schrijven van een subsidieaanvraag en nieuwe voorbeelden van projecten)
  • Bekijk hier de inspiratiesessie MDT en Sport voor gemeenten
  • Bekijk hier de inspiratiesessie MDT en Eenzaamheid voor gemeenten

Structureel aan de slag met MDT?

Deze subsidieronde is gericht op gemeenten die kennis willen maken met MDT. In 2023 volgen subsidiemogelijkheden om een regulier MDT-project op te zetten. Daarmee kunnen gemeenten, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties volledige MDT-trajecten aanbieden aan jongeren. Om op de hoogte te blijven van nieuwe subsidiemogelijkheden kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief MDT of houd de website doemeemetmdt.nl in de gaten.

Heeft u vragen of hulp nodig?

Heeft u vragen of hulp nodig? Neem dan gerust contact op met het programmateam. Zij denken graag met u mee. Het programmateam kunt u bereiken via amd@zonmw.nl of +31 70 349 53 18.

Meer weten?

Meer informatie over alle voorwaarden waaraan uw aanvraag moet voldoen vindt u in de subsidieoproep. Ook onderwijsinstellingen krijgen de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor een kort MDT-project. Deze subsidieronde gaat gelijktijdig open. Meer informatie daarover vindt u hier.

]]>
news-8838 Thu, 28 Jul 2022 15:30:00 +0200 MDT in actie voor Oekraïne https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/mdt-in-actie-voor-oekraine-1/ Jongeren zitten met heel wat vragen, gevoelens en bezorgdheden over de oorlog in Oekraïne. Ze maken zich zorgen over hun leeftijdsgenoten en willen graag helpen. Daarom zetten 1740 jongeren zich via de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) in voor de maatschappelijke effecten die zijn ontstaan door de oorlog in Oekraïne. Middels een kort MDT-traject ontmoeten en helpen zij anderen én ontwikkelen ze hun eigen talenten. Aanvragers van een lopend MDT-project konden in mei en juni van dit jaar subsidie aanvragen voor kortlopende projecten. Deze organisaties weten wat er leeft onder jongeren, kunnen slagvaardig jongeren werven, begeleiden en maatschappelijk relevante activiteiten faciliteren.

Benieuwd welke projecten er meedoen? Je vind de projecten in de projectenlijst op de website.

Een divers aanbod

De projecten bieden de jongeren gedurende 8 weken diverse programma’s aan in 65 gemeenten. Tijdens deze programma’s zetten de jongeren zich 32 uur in voor een ander, komen ze in contact met mensen waar ze anders mogelijk niet zo snel mee in contact komen en leren ze nieuwe vaardigheden. Alle activiteiten richten zich op de maatschappelijke effecten van de oorlog in Oekraïne. De onderstaande projecten zijn slechts een kleine voorproef van wat de jongeren allemaal gaan doen.

TRS – Samen voor Oekraïne

Nederlandse jongeren helpen Oekraïense vluchtelingen wegwijs te worden in Nederland. Middels activiteiten zoeken zij samen naar antwoord op vragen als: Waar moet mijn kind naar school? Hoe werkt het openbaar vervoer? Waar doe ik iets op de post? Hoe vind ik een baan? Meer over het project lees je op deze pagina.

Scuba Encounters

Hoe word je vrienden met leeftijdsgenoten als je niet dezelfde taal spreekt? Tijdens duiklessen leren Nederlandse jongeren en Oekraïense jongeren anders met elkaar te communiceren. Door het gebruik van handsignalen proberen ze de taalbarrière te verbreken. Ook doen ze activiteiten op het gebied van sport en spel, natuur en milieu en mindfulness. Meer over het project lees je op deze pagina.

De waarde(n) van MDT!

Nederlandse jongeren worden buddy’s met Oekraïense vluchtelingen en statushouders uit andere landen. Zij delen hun persoonlijke verhaal en leren gaandeweg wat zij belangrijk vinden in het leven en wat hun talenten zijn. Het eindresultaat: een tentoonstelling van posters, radio interview of podcast waarin zij hun persoonlijke verhaal delen met het publiek. Meer over het project lees je op deze pagina.

Over MDT

MDT is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker. Binnen deze ambitie staat maatschappelijke impact voorop en daarbij zijn 3 kernbegrippen van belang. Namelijk iets doen voor een ander en/of de samenleving, talentontwikkeling en elkaar ontmoeten. Doordat jongeren iets doen voor een ander en/of de samenleving, komen ze zelf ook een stap verder. Met talentontwikkeling ontwikkelen jongeren vaardigheden en vergroten zij hun zelfvertrouwen en hun netwerk. MDT heeft ook tot doel mensen met verschillende achtergronden en leeftijden dichter bij elkaar te brengen, oftewel het stimuleren van sociale cohesie. Meedoen, door anderen te laten meedoen.

Meer weten?

]]>
news-8678 Thu, 02 Jun 2022 16:27:06 +0200 Inschrijven voor Jeugd in Onderzoek nú mogelijk https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/inschrijven-voor-jeugd-in-onderzoek-nu-mogelijk/ Vanaf vandaag is het mogelijk om in te schrijven voor Jeugd in Onderzoek. Dé ontmoetingspek voor iedereen in de jeugd- en onderwijssector. We kijken ernaar uit om elkaar weer te ontmoeten op 22 september in 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch. Thema Mentaal welbevinden en veerkracht

In het plenaire ochtend programma hoort u hoe het gaat met het ‘Mentaal welbevinden en veerkracht’ van jongeren. Keynote-speaker Marloes Kleinjan, hoogleraar mentale gezondheidsbevordering van de jeugd aan de Universiteit Utrecht en programmahoofd Jeugd bij het Trimbos-instituut en keynote-speaker Femke Kaulingfreks, lector Jeugd en Samenleving bij hogeschool Inholland in Amsterdam gaan hier ieder vanuit hun eigen expertise op in en vertellen je welke kennis en ervaring zij hebben opgedaan om dit te verbeteren. In een gesprek met het panel en de zaal praten we hier onder leiding van de duo-voorzitters, Merel van Dorp en een jongere, verder over door.

Maak uw keuze uit een interessant en divers programma

Uit alle ingediende deelsessies hebben we een interessant en divers middagprogramma samengesteld. Er staan 42 deelsessies in 3 rondes op het programma. Bestaande uit masterclasses, workshops, lezingen, pitches en netwerktafels. Naast het hoofdthema ‘Mentaal welbevinden en veerkracht’ staan hierbij de volgende thema’s van Jeugd in Onderzoek centraal:

  • Wat werkt voor wie en waarom?
  • Hoe versterken we preventie en wat levert het op?
  • Hoe werken we beter samen?

Neem voor het hele programma een kijkje op www.jeugdinonderzoek.nl.

Tip: alle deelsessies nu nog beschikbaar

Zin in een dag vol ontmoetingen en kennisuitwisseling? En wilt u met zekerheid kunnen deelnemen aan de deelsessies van uw voorkeur? Wacht dan niet te lang met inschrijven via de website van Jeugd in Onderzoek.

Over Jeugd in Onderzoek

Jeugd in Onderzoek is dé ontmoetingsplek voor jeugdprofessionals, beleidsmedewerkers, wetenschappers en schoolleiders en -bestuurders die kennis en ervaring willen uitwisselen om de ondersteuning aan de jeugd en ouders te verbeteren. Een toegangsticket voor Jeugd in Onderzoek kost €150,-.

ZonMw organiseert Jeugd in Onderzoek samen met het NJi, NCJ, TNO, NRO, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het Kenniscentrum LVB.

Meer weten en inschrijven?

]]>
news-8304 Tue, 08 Feb 2022 13:14:29 +0100 11 MDT-projecten breiden partnerschap uit https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/11-mdt-projecten-breiden-partnerschap-uit/ 11 projecten uit subsidieronde 4b ‘MDT groeit naar een landelijk dekkend netwerk’ hebben aanvullend budget ontvangen voor hun project. Hiermee kunnen zij hun partnerschap uitbreiden. En op die manier op steeds meer plekken in het land MDT’s aanbieden aan jongeren bij een verscheidenheid aan maatschappelijke organisaties. Daarnaast wordt ingezet op het versterken van de samenwerking rondom MDT in de regio. De nieuwe samenwerkingspartners betreffen: gemeenten, sportverenigingen, theater, poppodia, onderwijs, welzijnsorganisatie en een bibliotheek. Met de extra subsidie krijgen in totaal 838 jongeren extra de kans een MDT-traject te volgen.

Wilt u ook een MDT-project opzetten?

Op dit moment zijn er geen opstaande subsidierondes. De verwachting is dat er voor de zomer een subsidieronde wordt opengesteld voor lopende MDT-projecten. Wilt u aansluiten bij één van deze lopende projecten? Neem dan contact op met het desbetreffende project. Wilt u uw mogelijkheden hiervoor verkennen? Neem dan contact op met mdt@minvws.nl.

Wilt u op de hoogte gehouden worden van andere subsidierondes? Houdt dan organisaties.doemeemetmdt.nl in de gaten en meld je aan voor de nieuwsbrief van MDT door een mail te sturen naar mdt@minvws.nl.

Over MDT

De maatschappelijke diensttijd (MDT) helpt jongeren iets te doen voor een ander, hun talenten te ontwikkelen en anderen te ontmoeten. Een MDT heeft niet alleen impact op de jongeren, maar ook op de samenleving; het helpt bij integratie en inburgering, eenzaamheid wordt aangepakt, kansengelijkheid wordt gestimuleerd en de sociale cohesie in de samenleving wordt versterkt. Met het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd stimuleert ZonMw de doorontwikkeling van MDT, zodat alle jongeren in hun eigen omgeving een aantrekkelijke MDT kunnen doen, die aansluit bij hun interesses (zoals zorg, welzijn, veiligheid, defensie, sport, natuur en klimaat), wensen en mogelijkheden. Meer weten? Kijk op www.doemeemetmdt.nl.

Meer weten?

]]>
news-8025 Thu, 18 Nov 2021 10:44:41 +0100 Meedoen aan de maatschappelijke diensttijd in je eigen buurt https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/meedoen-aan-de-maatschappelijke-diensttijd-in-je-eigen-buurt/ Het vinden van een maatschappelijke diensttijd (MDT) voor jongeren die aansluit bij hun interesses én in hun eigen omgeving is, wordt steeds gemakkelijker. Binnenkort starten er 70 nieuwe MDT’s, onder meer in gebieden waar nog geen of weinig plekken waren. Met de nieuwe projecten die zijn gehonoreerd door ZonMw komen er zo’n 34.000 plekken voor jongeren bij. Talenten ontwikkelen én je inzetten voor de samenleving

Tijdens MDT ontdekken jongeren hun talenten, terwijl ze zich vrijwillig inzetten voor anderen en de samenleving. Ze ontmoeten mensen buiten hun eigen leefwereld, ontwikkelen nieuwe vaardigheden en bouwen aan hun toekomst. Dat kan nu ook op school en via een intensieve variant.

MDT via school en de gemeente

Meer jongeren kunnen binnenkort ook via school een MDT-traject doorlopen. Deze trajecten richten zich bijvoorbeeld op loopbaanoriëntatie en geven praktijk georiënteerde invulling aan burgerschapsonderwijs. Voor jongeren die even weten niet welke volgende stap ze in het leven willen zetten, is er nu ook een intensief MDT-programma. Deze MDT-trajecten worden via gemeenten aan jongeren aangeboden om hen op een positieve manier te ondersteunen in het maken van een passende keuze.

Stem van jongeren van groot belang

Wie weten beter welke projecten de interesse hebben van jongeren dan jongeren zelf? Daarom wordt MDT samen met jongeren bedacht en uitgevoerd. Het jongerenpanel heeft een belangrijke stem in de keuze van projecten. Zij bewaken dat de nieuwe projecten divers zijn en goed aansluiten bij hun interesses en wensen. Zo kunnen jongeren bijvoorbeeld samen koken en eten met eenzame ouderen, als ambassadeur voor 8 betaald voetbalclubs activiteiten organiseren in de wijk, een opruimactie organiseren met kinderen, en statushouders helpen om de Nederlandse taal en cultuur te leren.

Alle projecten zijn binnenkort te vinden op www.zonmw.nl/amd en op www.doemeemetmdt.nl.

Over MDT

MDT is een afkorting van maatschappelijke diensttijd: een ontdekkingsreis voor jongeren tussen de 14 en 27 naar de beste versie van henzelf. Een kans om hun talenten te ontdekken, nieuwe dingen te leren en van betekenis te zijn voor een ander. MDT maakt onze samenleving sterker door jongeren met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen en de kans te bieden zich te ontwikkelen en vrijwillig in te zetten. 

Meer weten?

]]>
news-7706 Tue, 14 Sep 2021 10:47:22 +0200 Uitnodiging matchmaking Jeugd en digitalisering 12 oktober 2021 https://www.nro.nl/nieuws/uitnodiging-matchmaking-jeugd-en-digitalisering-12-oktober-2021 Schrijf je nu in voor de online matchmaking van de NWA-call Jeugd en digitalisering op 12 oktober 2021 en ontmoet vanaf de dag van inschrijving al andere geïnteresseerden via het digitale platform. Professionals in het onderwijs en de brede jeugdsector worden expliciet uitgenodigd om hun kennis én vragen te delen. news-7424 Wed, 23 Jun 2021 10:51:22 +0200 Aanvullende subsidieronde voor MDT-projecten opengesteld https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/aanvullende-subsidieronde-voor-mdt-projecten-opengesteld/ Vandaag is een nieuwe subsidieoproep gepubliceerd die projecten uit subsidieronde 4b - MDT groeit naar een landelijk dekkend netwerk in de gelegenheid stelt om extra budget aan te vragen voor uitbreiding van hun partnerschap met nieuwe partners. Hiermee kunnen zij MDT laten groeien naar een landelijk dekkend netwerk. Het extra budget stelt de projecten in de gelegenheid om meer jongeren (uit verschillende groepen) te bereiken, binnen andere regio’s aanbod te genereren, het lerend vermogen rondom de MDT te versterken en/of aanbod in andere sectoren/interessegebieden aan te kunnen bieden.

Over de subsidieoproep

Een subsidieaanvraag kan alleen ingediend worden door de hoofdaanvrager van het project uit subsidieronde 4b. De deadline hiervoor is donderdag 30 september 2021, 12.00 uur. Het besluit wordt bekendgemaakt op 25 januari 2022. De voorwaarden kunt u terugvinden in de subsidieoproep.

Wilt u aansluiten bij een project?

Denkt u dat u met uw organisatie bij kan dragen aan het uitbreiden van het MDT-netwerk?  Neem dan contact op met de projectleider van een van de projectleiders uit subsidieronde 4b. Een overzicht van deze projecten is te vinden op www.zonmw.nl/amd, op de pagina 'Gehonoreerde projecten per provincie' via het menu aan de rechter kant (bekijk dan de projecten met *** achter de naam).

Over MDT

De maatschappelijke diensttijd (MDT) is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker. MDT biedt ook de mogelijkheid om mensen met verschillende achtergronden en leeftijden dichter bij elkaar te brengen, oftewel het stimuleren van sociale cohesie. Het is meedoen, door anderen te laten meedoen. Meer weten? Kijk op www.doemeemetmdt.nl.

Meer weten?

]]>
news-7245 Wed, 12 May 2021 11:21:00 +0200 Aanvullend budget voor 6 MDT-projecten https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/aanvullend-budget-voor-6-mdt-projecten/ Vandaag hebben 6 projecten uit subsidieronde 4a – MDT groeit naar een landelijk dekkend netwerk aanvullend budget ontvangen voor hun project. Hiermee kunnen zij hun partnerschap en project uitbreiden en daarmee op steeds meer plekken in het land MDT’s aanbieden aan jongeren bij een verscheidenheid aan maatschappelijke organisaties. De projecten uit deze subsidieronde behoren tot de eerste officiële MDT-projecten. Met het extra budget worden meer jongeren (uit verschillende groepen) bereikt en wordt binnen andere regio’s aanbod gegenereerd. Daarnaast wordt het partnerschap versterkt met de expertise van nieuwe partners en wordt het lerend vermogen rondom de MDT versterkt door uitwisseling van kennis en ervaring met andere MDT projecten in de regio.  

Wilt u ook aansluiten bij een project?

Projecten uit subsidieronde 4a hebben geen mogelijkheden meer om hun project uit te breiden; projecten uit subsidieronde 4b kunnen dat nog wel. Denkt u dat u met uw organisatie bij kan dragen aan het uitbreiden van het MDT-netwerk? Neem dan contact op met de projectleider van een van de projectleiders uit subsidieronde 4b. Een overzicht van deze projecten is te vinden op deze pagina (de projecten met *** achter de naam).

Wanneer de subsidieoproep voor de uitbreiding van de projecten uit subsidieronde 4b opengaat, wordt dit gecommuniceerd via de LinkedInpagina ZonMw: Jeugd en op www.zonmw.nl/amd.

Over MDT

De maatschappelijke diensttijd (MDT) is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker. MDT biedt ook de mogelijkheid om mensen met verschillende achtergronden en leeftijden dichter bij elkaar te brengen, oftewel het stimuleren van sociale cohesie. Het is meedoen, door anderen te laten meedoen. Meer weten? Kijk op www.doemeemetmdt.nl.

Meer weten?

]]>
news-7234 Tue, 04 May 2021 09:57:05 +0200 Perspectief voor jongeren in 112 gemeenten https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/perspectief-voor-jongeren-in-112-gemeenten/ Corona heeft de leefwereld van jongeren drastisch veranderd. De impact hiervan uit zich onder andere in eenzaamheid, stress en verveling. Om hen te ondersteunen, kunnen jongeren nu in 112 gemeenten meedoen aan nieuwe (kortlopende) MDT-projecten. Tijdens deze projecten zetten zij zich in voor een ander, ontwikkelen ze hun talenten en ontmoeten ze anderen (met inachtneming van de maatregelen). Gemeenten konden in februari en maart van dit jaar subsidie aanvragen voor deze projecten. Dit deden zij in samenwerking met bestaande MDT-organisaties. Deze organisaties weten wat er leeft onder jongeren en hoe je hen slagvaardig kan werven, begeleiden en maatschappelijk relevante activiteiten kunnen faciliteren. In de 112 gemeenten kunnen hierdoor nu zo’n 9.000 jongeren aan de slag, die door deze projecten ook kennismaken met MDT (maatschappelijke diensttijd).

Benieuwd welke gemeenten meedoen? Bekijk de lijst met aangesloten gemeenten (klik op deze pagina op MDT voor gemeenten).

Divers aanbod

De projecten bieden de jongeren gedurende 8 weken diverse programma’s aan. Tijdens deze programma’s zetten de jongeren  zich 32 uur in voor een ander, komen ze in contact met mensen waar ze anders mogelijk niet zo snel mee in contact komen en leren ze nieuwe vaardigheden. De onderstaande voorbeelden geven een idee van wat de jongeren gaan doen.

‘Identitijd’
In de gemeente Culemborg brengt het project Identitijd verschillende generaties bij elkaar door jongeren te laten werken als kennisdetectives. Ze gaan aan de hand van opdrachten en veldonderzoek met een oudere in gesprek over ‘identitijd’: wat vormt je en hoe denken verschillende generaties hierover? De jongeren maken vervolgens een reportage of vlog over de vondsten van hun speurwerk. Ze gaan hiervoor aan de slag als presentator, vlogger, cameraman/vrouw, redactiemedewerker en/of editor. De vaardigheden hiervoor leren ze van professionals. Het project wordt afgesloten met een feestelijke vertoning van de producties in de Culemborgse Gelderlandfabriek. De producties zijn daarna ook te zien via Omroep Gelderland, lokale omroepen en andere mediakanalen.

Wij zijn Baarn
De jongeren in Baarn gaan samen aan de slag om de gemeente voor iedereen mooier te maken. De jongeren bepalen zelf wat ze het leukste vinden om te doen. Bijvoorbeeld een loterij organiseren voor mensen die het moeilijk hebben, wethouder zijn voor een dag, een voorstelling maken over een maatschappelijk onderwerp of met behulp van een theaterdocent het gesprek aangaan over thema’s als discriminatie en eenzaamheid.

Social Boost!
Alkmaarse jongeren gaan aan de hand van een bingokaart aan de slag met 8 thema’s, zoals: duurzaamheid, gezonde voeding en sport en bewegen. Iedere week staat in het teken van een ander thema waarmee ze aan de slag gaan. Zo gaan ze tijdens de themaweek gezonde voeding dagelijks een gezonde maaltijd koken, waarvan ze ook nog een portie naar iemand brengen die dit zal waarderen. Zo zijn niet alleen de jongeren actief bezig, maar profiteert ook de buurt mee.

Over MDT

MDT is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet van jongeren voor anderen maakt onze samenleving sterker. Binnen deze ambitie staat maatschappelijke impact voorop en daarbij zijn 3 kernbegrippen van belang: iets doen voor een ander en/of de samenleving, talentontwikkeling en elkaar ontmoeten.

Meer weten?

]]>
news-7075 Thu, 25 Mar 2021 16:31:00 +0100 Subsidieronde 4c: MDT groeit naar een landelijk dekkend netwerk gepubliceerd https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidieronde-4c-mdt-groeit-naar-een-landelijk-dekkend-netwerk-gepubliceerd/ Vandaag is subsidieronde 4c: MDT groeit naar een landelijk dekkend netwerk gepubliceerd. In deze subsidieronde kunnen organisaties subsidie aanvragen om MDT verder te laten groeien naar een landelijk dekkend netwerk. Hiervoor kunnen organisaties in partnerschappen een subsidieaanvraag indienen. Organisaties die voornemens zijn een subsidieaanvraag in te dienen, moeten uiterlijk vrijdag 30 april 2021 een vooraanmelding doen. Een passende MDT in de eigen omgeving

Het doel is dat alle jongeren van 14 tot en met 27 jaar in hun eigen omgeving een aantrekkelijke MDT (maatschappelijke diensttijd) kunnen doen, die aansluit bij hun interesses, wensen en mogelijkheden. Jongeren doen met MDT iets voor een ander en/of de samenleving, ontwikkelen hun talenten en ontmoeten elkaar en anderen. Naast impact op jongeren, heeft MDT ook meerwaarde voor maatschappelijke organisaties en de samenleving.

3 programmalijnen

In deze subsidieronde wordt gewerkt met 3 programmalijnen.

  • In programmalijn 1: Opschalen, uitbreiden en versterken kunnen alle (maatschappelijke) organisaties, gemeenten, onderwijsinstellingen met een partnerschap een subsidieaanvraag indienen voor het starten of uitbreiden van een MDT-project. Om hiermee het passend MDT-aanbod voor alle jongeren te vergroten, het MDT-netwerk uit te breiden en toe te werken naar verdere landelijke dekking. Lees meer over programmalijn 1.
  • In programmalijn 2: Intensieve variant MDT door gemeenten, kunnen gemeenten met een partnerschap een subsidieaanvraag indienen voor een intensieve variant, waarbij jongeren zich minimaal 320 uur in maximaal 6 maanden inzetten. Het doel is om bij te dragen aan het landelijk beschikbaar stellen van de intensieve variant van MDT. Lees meer over programmalijn 2.
  • In programmalijn 3: MDT in het onderwijs, krijgen instellingen voor en in het onderwijs en hun partners de mogelijkheid om een MDT-project in het onderwijs te starten of uit te breiden en daarmee het MDT-aanbod tijdens onderwijs te vergroten en aan te sluiten op het MDT-netwerk. In deze variant vindt MDT minimaal deels in begeleide onderwijsuren plaats en is het MDT-traject gekoppeld aan onderwijsdoelen. Lees meer over programmalijn 3.

Het is mogelijk om in meerdere programmalijnen een subsidieaanvraag in te dienen, mits de subsidieaanvragen aansluiten op de doelstellingen en voorwaarden uit de betreffende programmalijn. Deze subsidieaanvragen worden per programmalijn met de bijbehorende voorwaarden beoordeeld.

Omdat iedere lijn andere doelstellingen en voorwaarden heeft, is het niet mogelijk om dezelfde aanvraag in meerdere programmalijnen in te dienen. Wilt u weten in elke programmalijn(en) u kunt indienen? Bekijk dan deze publicatie. Hierin vindt u samenvattingen van de verschillende programmalijnen en leest u waar u met uw organisatie kunt indienen.

Belangrijke data

Als u voornemens bent om een subsidieaanvraag in te dienen, meld uw subsidieaanvraag dan uiterlijk vrijdag 30 april 2021 bij ons aan.

De deadline voor het indienen van de subsidieaanvraag verschilt per programmalijn. Voor programmalijn 1 is de deadline dinsdag 1 juni 2021,12.00 uur. Voor programmalijn 2 en 3 is de deadline om een aanvraag in te dienen dinsdag 25 mei 2021, 12.00 uur.

Informatiebijeenkomst

In april organiseert ZonMw enkele digitale informatiebijeenkomsten waarin we de subsidieoproep en de procedures om een subsidieaanvraag in te dienen nader toelichten en uw vragen beantwoorden. U kunt uzelf hier inschrijven voor een van de informatiebijeenkomsten.

Houdt voor meer informatie over de publicatie van de subsidieoproep onze LinkedIn-pagina ZonMw: Jeugd, website en nieuwsbrief in de gaten.

Over MDT

MDT is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet van jongeren voor anderen maakt onze samenleving sterker. Binnen deze ambitie staat maatschappelijke impact voorop en daarbij zijn 3 kernbegrippen van belang: iets doen voor een ander en/of de samenleving, talentontwikkeling en elkaar ontmoeten.

Meer weten?

]]>
news-7006 Fri, 05 Mar 2021 15:51:25 +0100 Deadline subsidieronde Perspectief voor de jeugd met MDT uitgesteld tot 30 maart 12.00 uur https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/deadline-subsidieronde-perspectief-voor-de-jeugd-met-mdt-uitgesteld-tot-30-maart-1200-uur/ Jongeren hebben het zwaar tijdens de coronacrisis. Om hen in deze tijd te ondersteunen heeft het kabinet geld vrijgemaakt. Vanuit het zogenoemde Jeugdpakket is € 15 miljoen beschikbaar gesteld voor gemeenten om op een snelle manier maatschappelijke activiteiten te organiseren voor jongeren, door samen te werken met MDT-organisaties. Om nog meer gemeenten de mogelijkheid te bieden een aanvraag in te dienen om deze jongeren te helpen, heeft het kernteam MDT besloten deze laagdrempelige subsidieronde Perspectief voor de jeugd met MDT uit te stellen tot 30 maart 2021. Activiteiten voor jongeren

De leefwereld van jongeren is drastisch veranderd. De impact hiervan op jongeren uit zich onder andere in eenzaamheid, stress, werkloosheid, onderwijsachterstand en schulden. Er ligt een grote opdracht bij gemeenten om jongeren in coronatijd activiteiten aan te bieden die aansluiten op hun motivatie. Jongeren willen ook graag helpen, zo blijkt ook uit de hulpinitiatieven die zijn georganiseerd in de voorgaande subsidieronde Helpen wanneer je nodig bent: #ookditisMDT.

In de subsidieronde Perspectief voor de jeugd met MDT kunnen gemeenten, samen met één of meerdere MDT-organisaties een subsidieaanvraag indienen. Om snel en effectief MDT-activiteiten voor jongeren op te zetten die inspelen op maatschappelijke noden ontstaan door het coronavirus.  Er is per subsidieaanvraag maximaal € 50.000 beschikbaar voor projecten met een looptijd van maximaal 12 weken. De projecten kunnen met een aanvullende subsidie van maximaal € 25.000 verlengd worden met maximaal 8 weken. Indienen kan vanaf 1 februari 2021 tot 30 maart 2021, 12.00 uur.

Over de maatschappelijke diensttijd

MDT is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker. Binnen deze ambitie staat maatschappelijke impact voorop en daarbij zijn 3 kernbegrippen van belang. Namelijk iets doen voor een ander en/of de samenleving, talentontwikkeling en elkaar ontmoeten. Doordat jongeren iets doen voor een ander en/of voor de samenleving, komen ze zelf ook een stap verder. Met talentontwikkeling ontwikkelen jongeren vaardigheden en vergroten zij hun zelfvertrouwen en hun netwerk. MDT heeft ook tot doel mensen met verschillende achtergronden en leeftijden dichter bij elkaar te brengen, oftewel het stimuleren van sociale cohesie. Het is meedoen, door anderen te laten meedoen.

Meer weten?

]]>
news-6982 Mon, 01 Mar 2021 16:52:57 +0100 Vooraankondiging subsidieronde 4c: MDT groeit naar een landelijk dekkend netwerk https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/vooraankondiging-subsidieronde-4c-mdt-groeit-naar-een-landelijk-dekkend-netwerk/ Op 25 maart publiceert ZonMw de subsidieoproep ‘4c: MDT groeit naar een landelijk dekkend netwerk’ vanuit het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd. In deze subsidieronde kunnen organisaties subsidie aanvragen om MDT (maatschappelijke diensttijd) verder te laten groeien naar een landelijk dekkend netwerk. Een passende MDT in je eigen omgeving

Het doel is dat alle jongeren van 14 tot en met 27 jaar in hun eigen omgeving een aantrekkelijke MDT kunnen doen, die aansluit bij hun interesses, wensen en mogelijkheden. Jongeren doen met MDT iets voor een ander en/of de samenleving, ontwikkelen hun talenten en ontmoeten elkaar en anderen. Naast impact op jongeren, heeft MDT ook meerwaarde voor maatschappelijke organisaties en de samenleving.

Om toe te werken naar een landelijk dekkend netwerk, stuurt ZonMw in deze subsidieronde op:

  • opschalen en regionale aanwezigheid van passend MDT-aanbod voor alle jongeren.  
  • het uitbreiden en versterken van het MDT-netwerk met gemeenten, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven.
  • het uitbreiden van het aantal MDT-organisaties en het verbinden van partnerschappen in het MDT netwerk.
  • het bijdragen aan een duurzame inbedding van MDT.

3 programmalijnen

In deze subsidieronde wordt daarom gewerkt met 3 programmalijnen.

  •  In programmalijn 1: Opschalen, uitbreiden en versterken kunnen alle (maatschappelijke) organisaties, gemeenten, onderwijsinstellingen met een partnerschap een subsidieaanvraag indienen voor het starten of uitbreiden van een MDT-project. Om hiermee het passend MDT-aanbod voor alle jongeren te vergroten, het MDT-netwerk uit te breiden en toe te werken naar verdere landelijke dekking.
  •  In programmalijn 2: Intensieve variant MDT door gemeenten, kunnen gemeenten met een partnerschap een subsidieaanvraag indienen voor een intensieve variant, waarbij jongeren zich minimaal 320 uur in maximaal 6 maanden inzetten. Het doel is om bij te dragen aan het landelijk beschikbaar stellen van de intensieve variant van MDT.
  •  In programmalijn 3: MDT in het onderwijs, krijgen instellingen voor en in het onderwijs en hun partners de mogelijkheid om een MDT-project in het onderwijs te starten of uit te breiden en daarmee het MDT-aanbod tijdens onderwijs te vergroten en aan te sluiten op het MDT-netwerk. In deze variant vindt MDT minimaal deels in begeleide onderwijsuren plaats en is het MDT-traject gekoppeld aan onderwijsdoelen.

Het is mogelijk om in meerdere programmalijnen een subsidieaanvraag in te dienen, mits de subsidieaanvragen aansluiten op de doelstellingen en voorwaarden uit de betreffende programmalijn. Deze subsidieaanvragen worden per programmalijn met de bijbehorende voorwaarden beoordeeld.

Omdat iedere lijn andere doelstellingen en voorwaarden heeft, is het niet mogelijk om dezelfde aanvraag in meerdere programmalijnen in te dienen.

Belangrijke data

De subsidieoproep wordt op 25 maart 2021 gepubliceerd op www.zonmw.nl. Als u voornemens bent om een subsidieaanvraag in te dienen, meld uw subsidieaanvraag dan uiterlijk vrijdag 30 april 2021 bij ons aan. De deadline voor het indienen van de subsidieaanvraag verschilt per programmalijn.

  • Voor lijn 1 is de deadline dinsdag 1 juni 2021,12.00 uur.
  • Voor programmalijn 2 en 3 is de deadline om een aanvraag in te dienen dinsdag 25 mei 2021, 12.00 uur.

Informatiebijeenkomst
In april organiseert ZonMw enkele digitale informatiebijeenkomsten waarin we de subsidieoproep en de procedures om een subsidieaanvraag in te dienen nader toelichten en uw vragen beantwoorden.

Houdt voor meer informatie over de publicatie van de subsidieoproep onze LinkedIn-pagina ZonMw: Jeugd, website en nieuwsbrief in de gaten.

Over MDT

MDT is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet van jongeren voor anderen maakt onze samenleving sterker. Binnen deze ambitie staat maatschappelijke impact voorop en daarbij zijn 3 kernbegrippen van belang: iets doen voor een ander en/of de samenleving, talentontwikkeling en elkaar ontmoeten.

Meer weten?

•   ZonMw Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd
•    Maatschappelijke Diensttijd
•    Doemeemetmdt.nl
•   ZonMw-thema Jeugd

]]>
news-6789 Wed, 13 Jan 2021 07:47:53 +0100 Subsidieronde Perspectief voor de jeugd met MDT opengesteld https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidieronde-perspectief-voor-de-jeugd-met-mdt-opengesteld/ Jongeren hebben het zwaar tijdens de coronacrisis. Om hen in deze tijd te ondersteunen heeft het kabinet geld vrijgemaakt. Vanuit het zogenoemde Jeugdpakket is € 15 miljoen beschikbaar gesteld voor gemeenten om op een snelle manier maatschappelijke activiteiten te organiseren voor jongeren, door samen te werken met MDT-organisaties. Hiervoor is de laagdrempelige subsidieronde Perspectief voor de jeugd met MDT opengesteld. Activiteiten voor jongeren

De leefwereld van jongeren is drastisch veranderd. De impact hiervan op jongeren uit zich onder andere in eenzaamheid, stress, werkloosheid, onderwijsachterstand en schulden. Er ligt een grote opdracht bij gemeenten om jongeren in coronatijd activiteiten aan te bieden die aansluiten op hun motivatie. Jongeren willen ook graag helpen, zo blijkt ook uit de hulpinitiatieven die zijn georganiseerd in de voorgaande subsidieronde Helpen wanneer je nodig bent: #ookditisMDT.

In de subsidieronde Perspectief voor de jeugd met MDT kunnen gemeenten, samen met één of meerdere MDT-organisaties een subsidieaanvraag indienen. Om snel en effectief MDT-activiteiten voor jongeren op te zetten die inspelen op maatschappelijke noden ontstaan door het coronavirus.  Er is per subsidieaanvraag maximaal € 50.000 beschikbaar voor projecten met een looptijd van maximaal 12 weken. De projecten kunnen met een aanvullende subsidie van maximaal € 25.000 verlengd worden met maximaal 8 weken. Indienen kan vanaf 1 februari 2021 tot 12 maart 2021, 12.00 uur.

Meer informatie over de subsidieoproep

Het programma Maatschappelijke diensttijd (MDT) organiseert op donderdag 14 januari van 14.30 tot 16.00 uur de online netwerkbijeenkomst ‘Perspectief voor de jeugd met MDT’. Tijdens deze bijeenkomst wordt meer informatie gegeven over MDT en de subsidieronde Perspectief voor de jeugd met MDT. Aanmelden kan via dit formulier.

Aanvullend hierop organiseert ZonMw online bijeenkomsten waarin specifieke vragen over de subsidieoproep gesteld kunnen worden. De bijeenkomsten vinden in kleine groepen plaats, zodat er voldoende ruimte is voor het beantwoorden van alle vragen. Kijk daarom voor de beschikbare data op het inschrijfformulier. Inschrijven voor de Zoom-bijeenkomst kan via dit formulier.

Over de maatschappelijke diensttijd

MDT is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker. Binnen deze ambitie staat maatschappelijke impact voorop en daarbij zijn 3 kernbegrippen van belang. Namelijk iets doen voor een ander en/of de samenleving, talentontwikkeling en elkaar ontmoeten. Doordat jongeren iets doen voor een ander en/of voor de samenleving, komen ze zelf ook een stap verder. Met talentontwikkeling ontwikkelen jongeren vaardigheden en vergroten zij hun zelfvertrouwen en hun netwerk. MDT heeft ook tot doel mensen met verschillende achtergronden en leeftijden dichter bij elkaar te brengen, oftewel het stimuleren van sociale cohesie. Het is meedoen, door anderen te laten meedoen.

Meer weten?

]]>
news-6684 Wed, 16 Dec 2020 13:10:56 +0100 Nieuwe uitbreidingsmogelijkheden voor eerste officiële MDT-projecten https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nieuwe-uitbreidingsmogelijkheden-voor-eerste-officiele-mdt-projecten/ Vandaag is een nieuwe subsidieoproep gepubliceerd die projecten uit subsidieronde ‘4a - MDT groeit naar een landelijk dekkend netwerk’ in de gelegenheid stelt om extra budget aan te vragen voor uitbreiding van hun partnerschap met nieuwe partners. Hiermee kunnen zij MDT laten groeien naar een landelijk dekkend netwerk. Het extra budget stelt de projecten in de gelegenheid om meer jongeren (uit verschillende groepen) te bereiken, binnen andere regio’s aanbod te genereren, het lerend vermogen rondom de MDT te versterken en/of aanbod in andere sectoren/interessegebieden aan te kunnen bieden.

Over de subsidieoproep

Een subsidieaanvraag kan alleen ingediend worden door de hoofdaanvrager van het project uit subsidieronde 4a (die nog niet eerder aanvullende financiering heeft ontvangen of het aanvullend budget nog niet volledig heeft uitgeput). De deadline hiervoor is dinsdag 9 februari 2021 voor 12.00 uur. Het besluit wordt (onder voorbehoud) bekendgemaakt op 12 mei 2021. De voorwaarden kunt u terugvinden in de subsidieoproep.

Wilt u aansluiten bij een project?

Denkt u dat u met uw organisatie bij kan dragen aan het uitbreiden van het MDT-netwerk? Neem dan contact op met de projectleider van een van de projectleiders uit subsidieronde 4a. Een overzicht van deze projecten is te vinden op deze pagina (de projecten met ** achter de naam)

Over de maatschappelijke diensttijd

De maatschappelijke diensttijd (MDT) is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker. MDT biedt ook de mogelijkheid om mensen met verschillende achtergronden en leeftijden dichter bij elkaar te brengen, oftewel het stimuleren van sociale cohesie. Het is meedoen, door anderen te laten meedoen. Meer weten? Kijk op www.doemeemetmdt.nl.

Meer weten?

]]>
news-6565 Tue, 24 Nov 2020 17:09:25 +0100 Eerste officiële MDT-projecten breiden uit https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/eerste-officiele-mdt-projecten-breiden-uit/ Vandaag hebben 10 projecten uit subsidieronde 4a – MDT groeit naar een landelijk dekkend netwerk aanvullend budget ontvangen voor hun project. Hiermee kunnen zij hun partnerschap en project uitbreiden en daarmee op steeds meer plekken in het land MDT’s aanbieden aan jongeren bij een verscheidenheid aan maatschappelijke organisaties. De projecten uit deze subsidieronde behoren tot de eerste officiële MDT-projecten. Met het extra budget worden meer jongeren (uit verschillende groepen) bereikt en wordt binnen andere regio’s aanbod gegenereerd. Daarnaast wordt het partnerschap versterkt met de expertise van nieuwe partners en wordt het lerend vermogen rondom de MDT versterkt door uitwisseling van kennis en ervaring met andere MDT projecten in de regio.  

Wilt u ook aansluiten bij een project?

Denkt u dat u met uw organisatie bij kan dragen aan het uitbreiden van het MDT-netwerk? Neem dan contact op met de projectleider van een van de projectleiders uit subsidieronde 4a. Een overzicht van deze projecten is te vinden op deze pagina (de projecten met ** achter de naam).

Onlangs is opnieuw een subsidieoproep gepubliceerd, waarin projecten uit subsidieronde 4a om aanvullende financiering aan kunnen vragen voor uitbreiding van het project met nieuwe partners.

Over de maatschappelijke diensttijd

De maatschappelijke diensttijd (MDT) is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker. MDT biedt ook de mogelijkheid om mensen met verschillende achtergronden en leeftijden dichter bij elkaar te brengen, oftewel het stimuleren van sociale cohesie. Het is meedoen, door anderen te laten meedoen. Meer weten? Kijk op www.doemeemetmdt.nl.

Meer weten?

]]>
news-6490 Wed, 11 Nov 2020 16:17:18 +0100 Ook extra plekken voor jongeren met beperking in nieuwe maatschappelijke diensttijd-projecten https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/maatschappelijke-diensttijd-mdt-steeds-toegankelijker-voor-jongeren-meer-locaties-meer-plekken/ In de maatschappelijke diensttijd-projecten is ruimte voor alle jongeren om iets goed te doen voor een ander en zichzelf te ontwikkelen. Dus ook jongeren met een beperking of chronische ziekte: in zo’n 22 projecten kunnen zij aan de slag! Zo kunnen jongeren met een lichamelijke beperking hun dromen verspreiden en werken studenten met een beperking aan stijging van arbeidsparticipatie. news-6484 Wed, 11 Nov 2020 08:01:45 +0100 Maatschappelijke diensttijd (MDT) steeds toegankelijker voor jongeren: meer locaties, meer plekken https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/maatschappelijke-diensttijd-mdt-steeds-toegankelijker-voor-jongeren-meer-locaties-meer-plekken/ Het landelijke netwerk van MDT (maatschappelijke diensttijd) gaat zich de komende tijd verder uitbreiden. ZonMw heeft 50 nieuwe projecten gehonoreerd, waarmee jongeren steeds beter in hun eigen regio terecht kunnen voor een MDT. Met deze uitbreiding komen er nieuwe plekken bij voor ongeveer 22.000 jongeren. Landelijk dekkend netwerk

Sinds de officiële start van MDT in maart dit jaar ligt de focus op het uitbreiden van het landelijke MDT-netwerk. Zodat alle jongeren in Nederland tussen de 14 en 27 jaar een MDT kunnen doen. Met de 50 nieuwe projecten wordt verder gebouwd aan dit netwerk, waarbij er extra aandacht is geweest voor de regio’s waar op dit moment nog niet voldoende MDT-aanbod is. In elk van deze regio’s worden de mogelijkheden voor jongeren nu uitgebreid.

Voor iedere jongere een passende MDT

De 50 nieuwe projecten zijn ook deze keer weer zeer divers en aanvullend op het bestaande aanbod. Zo kunnen jongeren zich bijvoorbeeld op een sportieve manier inzetten voor hun wijk of voor natuur en duurzaamheid in Nederland. Een greep uit de nieuwe projecten:

ZOOFF Your Life
Het MDT jongerenpanel was razend enthousiast over het project ZOOFF Your Life. Hier worden jongeren verbonden aan organisaties die staan te springen om hun input. Ze gaan werken aan maatschappelijke vraagstukken als: hoe maak je sport aantrekkelijk voor de echte bankhanger? Welke activiteit brengt jongeren met en zonder beperking met elkaar in contact? Of hoe maak je lezen leuker voor kinderen op de basisschool? De jongeren kijken op de werkvloer, gaan in gesprek met professionals, denken met elkaar na over oplossingen, geven advies en het aller belangrijkste: ze voeren met elkaar één van hun adviezen uit in de praktijk. Bijvoorbeeld door het organiseren van een voorleesmiddag.

MDT|Missie 030
In het project MDT|Missie 030 gaan jongeren aan de slag met het verlagen van drempels. Ze werken aan sociale vraagstukken en opgaven die inspelen op situaties in de samenleving. Denk daarbij aan vraagstukken als: kunnen we het skatepark gebruiken als we zelf de bewaking doen? Hoe kunnen de zwembadjes in de wijk deze zomer toch open? Of kunnen we niet altijd een boodschappendienst voor mensen in de wijk aanbieden? Met het project MDT|Missie 030 wordt MDT binnen de gemeente Utrecht verder uitgebreid. Het is volgens de beoordelingscommissie een mooi voorbeeld van hoe MDT uitgerold kan worden in gemeenten.

Challenge Up!
Jongeren gaan bij Challenge Up! aan de slag met persoonlijke ontwikkeling, maar vooral: met een toffe challenge. Zo kunnen ze bijvoorbeeld activiteiten organiseren voor jongeren met een beperking, filmen of presenteren bij het jongerenplatform Jongin Lelystad of iemand helpen met taal of rekenen. Tijdens de workshops, trainingen en bedrijfsbezoeken in het programma doen jongeren waardevolle kennis en vaardigheden op voor hun toekomst, zoals bijvoorbeeld leren samenwerken.

Subsidiemogelijkheden

Op dit moment zijn er geen nieuwe subsidiemogelijkheden, maar deze komen er wel weer aan. In het eerste kwartaal van 2021 wordt subsidieronde 4c verwacht, waarin partnerschappen een subsidieaanvraag kunnen doen. Begin 2021 komt er ook een subsidieronde waarbij organisaties zich aan kunnen sluiten bij bestaande partnerschappen uit subsidieronde 4a. Een vergelijkbare subsidieronde volgt later ook nog voor de projecten die nu van start gaan. Verder is er een definitieve subsidieregeling in ontwikkeling. Wilt u meer weten over de voorwaarden? Kijk dan regelmatig op www.zonmw.nl/amd, volg ZonMw: Jeugd op LinkedIn of abonneer u op de nieuwsbrief van ZonMw Jeugd .

Over MDT

MDT is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker. MDT brengt mensen met verschillende achtergronden en leeftijden dichter bij elkaar.

Meer weten?

]]>
news-5911 Tue, 07 Jul 2020 12:06:21 +0200 87 subsidieaanvragen voor maatschappelijke diensttijd-projecten https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/87-subsidieaanvragen-voor-maatschappelijke-diensttijd-projecten/ Onlangs zijn 87 subsidieaanvragen bij ZonMw ingediend binnen subsidieronde 4b ‘MDT groeit naar een landelijk dekkend netwerk’. . Hiermee wordt bijgedragen aan verdere uitbreiding van het MDT-netwerk. Zo kunnen op steeds meer plekken in het land MDT’s worden aangeboden aan jongeren bij een verscheidenheid aan maatschappelijke organisaties. De komende tijd worden alle subsidieaanvragen beoordeeld door het jongerenpanel MDT, experts uit het veld en de programmacommissie.

Jongerenpanel

Het jongerenpanel MDT is al een dag bijeen geweest om de jongerensamenvattingen en wervingsflyers te beoordelen. Het panel beoordeelt aan de hand van diverse vragen zoals: Is er voldoende nagedacht over de betrokkenheid van jongeren bij het bedenken, uitwerken en verbeteren van dit MDT-programma? Is er sprake van ontmoeting tussen jongeren met diverse achtergrond en tussen jongeren en andere doelgroepen? Denk je dat de beoogde jongeren daadwerkelijk mee gaan doen? Wat vind je van de inhoud van de MDT (leren de jongeren iets dat ze zouden willen leren, brengt het ze verder)?

De jongeren zijn streng maar rechtvaardig en komen met eerlijke feedback. Bijvoorbeeld dat de wervingsflyer mooi is opgemaakt, maar niet voldoende informatie bevat om te weten of het project voor hen geschikt is. Het panel komt binnenkort nog een dag bijeen om te beoordelen.

Aanvraag (nog) beter maken

Naast de beoordeling van de jongeren is elke subsidieaanvraag uitgezet bij minimaal 3 onafhankelijke referenten. Denk aan mensen die werkzaam zijn bij gemeenten, in het onderwijs, bij maatschappelijke organisaties en bijvoorbeeld jongerenwerkers.

De beoordelingen van het jongerenpanel en de referenten worden na de zomer toegestuurd aan de  indieners. Zij krijgen de mogelijkheid om hier op te reageren via het zogenaamde wederhoor. Insteek is dat ze op basis hiervan hun aanvraag kunnen aanscherpen.

Nog dit jaar van start

De hele set (subsidieaanvraag, beoordelingen en wederhoor) wordt vervolgens aan de leden van de programmacommissie van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd gestuurd. Zij komen in vergadering bijeen, samen met een afvaardiging van het jongerenpanel, om tot een score op relevantie voor de subsidieoproep en een score op kwaliteit van de aanvraag te komen. Medio november 2020 wordt duidelijk welke MDT-projecten van start kunnen.

Geïnspireerd om aan te sluiten?

De ronde 4b is weliswaar gesloten, maar er zijn zeker mogelijkheden om aan te sluiten bij het MDT-netwerk. Dat kan bijvoorbeeld door lopende MDT-projecten te benaderen als u mogelijkheden ziet voor samenwerking. Als u behoefte hebt om te sparren over potentiële samenwerkingspartners, nodigen wij u uit contact op te nemen met de collega’s van het kernteam MDT. U kunt dan contact opnemen met Jolien van der Meché j.vd.meche@minvws.nl of Joanne Wieringa j.wieringa@nov.nl. Doe dit vooral deze zomerperiode, want projecten uit de ronde 4a kunnen voor uitbreiding van hun projectpartners een beroep doen op aanvullende subsidie. De deadline voor het inleveren van een plan van aanpak daarvoor is 7 september aanstaande. Een dergelijke aanvullende ronde komt er ook voor de ronde 4b.

Meer weten?

 

]]>
news-5770 Fri, 05 Jun 2020 09:53:03 +0200 Aanvullende subsidieronde voor projecten maatschappelijke diensttijd opengesteld https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/aanvullende-subsidieronde-voor-projecten-maatschappelijke-diensttijd-opengesteld/ Vandaag is een nieuwe subsidieoproep gepubliceerd die projecten uit subsidieronde 4a - MDT groeit naar een landelijk dekkend netwerk in de gelegenheid stelt om extra budget aan te vragen voor uitbreiding van hun partnerschap met nieuwe partners. Hiermee kunnen zij MDT laten groeien naar een landelijk dekkend netwerk. Het extra budget stelt de projecten in de gelegenheid om meer jongeren (uit verschillende groepen) te bereiken, binnen andere regio’s aanbod te genereren, het lerend vermogen rondom de MDT te versterken en/of aanbod in andere sectoren/interessegebieden aan te kunnen bieden.

Over de subsidieoproep

Een subsidieaanvraag kan alleen ingediend worden door de hoofdaanvrager van het project uit subsidieronde 4a. De deadline hiervoor is maandag 7 september 2020 15.00 uur. Het besluit wordt (onder voorbehoud) bekendgemaakt op 24 november 2020. De voorwaarden kunt u terugvinden in de subsidieoproep.

Wilt u aansluiten bij een project?

Denkt u dat u met uw organisatie bij kan dragen aan het uitbreiden van het MDT-netwerk?  Neem dan contact op met de projectleider van een van de projectleiders uit subsidieronde 4a. Een overzicht van deze projecten is te vinden op deze pagina (de projecten met ** achter de naam).

Mogelijk worden er ter voorbereiding op de uitbreiding van partnerschappen extra netwerkbijeenkomsten georganiseerd. Dit initiatief komt vanuit het kernteam MDT om organisaties actief met elkaar in contact te brengen. Houd www.doemeemetmdt.nl, de nieuwsbrief en/of de LinkedIn in de gaten voor de data.

Over de maatschappelijke diensttijd

De maatschappelijke diensttijd (MDT) is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker. MDT biedt ook de mogelijkheid om mensen met verschillende achtergronden en leeftijden dichter bij elkaar te brengen, oftewel het stimuleren van sociale cohesie. Het is meedoen, door anderen te laten meedoen. Meer weten? Kijk op www.doemeemetmdt.nl.

Meer weten?

]]>
news-5724 Mon, 25 May 2020 09:43:55 +0200 Helpen wanneer je nodig bent: #ookditisMDT https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/helpen-wanneer-je-nodig-bent-ookditismdt/ MDT gaat over iets doen voor een ander. Juist in een lastige periode als deze, willen jongeren helpen. Om in deze behoefte tegemoet te komen, is er een laagdrempelige subsidieronde ingericht voor bestaande MDT-organisaties. Helpen wanneer je nodig bent: #ookditisMDT. Organisaties die een lopend of afgerond MDT-project hebben, konden hun projectvoorstel indienen. Hiervoor was per project maximaal € 50.000 beschikbaar. In totaal zijn er 19 projecten gehonoreerd, waarbij jongeren zich inzetten voor een ander én werken aan hun talentontwikkeling in aangepaste vorm. Bij het project MDT op Zuid 2.0. geven jongeren nu bijvoorbeeld digitale huiswerkbegeleiding en persoonlijke coaching aan kwetsbare scholieren en statushouders uit de buurt, die niet gewend zijn om thuis met school bezig te zijn. Deze jongeren dreigen door de situatie achterop te raken. De coaches bieden hen nu een luisterend oor en dagen scholieren uit om zich te ontwikkelen.

In de Zaanstreek gaan 100 jongeren onder de noemer 075 Heroes zich inzetten tegen eenzaamheid. Voor ouderen organiseren ze onder meer balkonworkouts en voor kinderen allerlei activiteiten tijdens de Ramadan. Young Impact helpt in heel Nederland jongeren met een beperking met online thuisopdrachten en challenges. Bij een project in de Utrechtse wijk Overvecht gaan 250 MDT-jongeren ouderen, mensen met een taalachterstand en basisschoolleerlingen helpen.

Op www.doemeemetmdt.nl/ook-dit-is-mdt is een overzicht te vinden van alle hulpinitiatieven.

Over MDT (maatschappelijke diensttijd)

MDT is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker. Binnen deze ambitie staat maatschappelijke impact voorop en daarbij zijn 3 kernbegrippen van belang. Namelijk iets doen voor een ander en/of de samenleving, talentontwikkeling en elkaar ontmoeten. Doordat jongeren iets doen voor een ander en/of voor de samenleving, komen ze zelf ook een stap verder. Met talentontwikkeling ontwikkelen jongeren vaardigheden en vergroten zij hun zelfvertrouwen en hun netwerk. MDT heeft ook tot doel mensen met verschillende achtergronden en leeftijden dichter bij elkaar te brengen, oftewel het stimuleren van sociale cohesie. Het is meedoen, door anderen te laten meedoen.

Meer weten?

]]>
news-5722 Fri, 22 May 2020 09:46:12 +0200 Jeugd aan zet: jongeren in kleinere gemeenten zetten zich in voor een ander https://www.doemeemetmdt.nl/nieuws/jeugd-aan-zet-jongeren-in-kleinere-gemeenten-zetten-zich-in-voor-een-ander Het Landelijk Netwerk Bevolkingszorg (LNB) en MDT slaan de handen ineen. Tijdens de coronacrisis willen ze jongeren activeren om iets te betekenen voor een ander. Het programma 'Jeugd aan zet' is een kans voor gemeenten om participatie en ontmoeting te stimuleren en voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar om hun talenten te ontwikkelen. news-5565 Tue, 14 Apr 2020 11:04:27 +0200 Subsidieoproep MDT groeit naar een landelijk dekkend netwerk opengesteld https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidieoproep-mdt-groeit-naar-een-landelijk-dekkend-netwerk-opengesteld/ Subsidieronde 4b van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd is vandaag opengesteld. Met deze subsidieronde wordt bijgedragen aan verdere uitbreiding van het MDT-netwerk met aanvullende partnerschappen. Hiermee kunnen op steeds meer plekken in het land MDT’s worden aangeboden aan jongeren bij een verscheidenheid aan maatschappelijke organisaties. MDT schaalt op door te versterken wat werkt. ZonMw nodigt met deze subsidieoproep uit tot het uitbreiden van het MDT-netwerk met:

  • proeftuinen die door willen gaan met MDT en kunnen opschalen;
  • partnerschappen uit subsidieronde 4a die in één of meer nieuwe regio’s een MDT-aanbod willen opzetten met lokale partners en daar aanvullend zijn op het bestaande MDT-aanbod;
  • nieuwe organisaties met een bestaand netwerk gericht op jongeren, die voldoen aan de randvoorwaarden en richtlijnen voor de inrichting van MDT-programma’s, die een MDT-partnerschap kunnen vormen of die alle MDT-rollen zelf kunnen vervullen, en goede redenen hebben om zelfstandig te opereren en aanvullend zijn op het bestaande MDT-aanbod.

Vooraanmelden aanvraag verplicht

Indien u een subsidieaanvraag wilt indienen voor subsidieronde 4b, dient u deze eerst aan te melden via dit formulier. De deadline voor deze vooraanmelding is woensdag 20 mei 2020, 12.00 uur. Aanvragen die niet zijn aangemeld, worden niet in behandeling genomen. De deadline voor het indienen van de subsidieaanvraag is maandag 15 juni 2020, 12.00 uur.

Meer informatie over de subsidieaanvraag

In de subsidieoproep leest u meer details en de randvoorwaarden. In de periode tussen 20 april 2020 en 12 mei 2020 worden er informatiebijeenkomsten via Zoom georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst wordt meer uitleg gegeven over de subsidieoproep en krijgt u de mogelijkheid om vragen te stellen. U kunt zich hiervoor aanmelden via dit formulier. Tevens wordt er medio april een digitale brochure gepubliceerd waarin u achtergrondinformatie, antwoord op veelgestelde vragen en tips vindt voor het schrijven van uw subsidieaanvraag.

Over de maatschappelijke diensttijd

MDT is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker. Binnen deze ambitie staat maatschappelijke impact voorop en daarbij zijn 3 kernbegrippen van belang. Namelijk iets doen voor een ander en/of de samenleving, talentontwikkeling en elkaar ontmoeten. Doordat jongeren iets doen voor een ander en/of voor de samenleving, komen ze zelf ook een stap verder. Met talentontwikkeling ontwikkelen jongeren vaardigheden en vergroten zij hun zelfvertrouwen en hun netwerk. MDT heeft ook tot doel mensen met verschillende achtergronden en leeftijden dichter bij elkaar te brengen, oftewel het stimuleren van sociale cohesie. Het is meedoen, door anderen te laten meedoen.

Meer weten?

]]>
news-5340 Mon, 17 Feb 2020 14:11:05 +0100 Aanmelden informatiebijeenkomst Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd subsidieronde 4b nu mogelijk https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/aanmelden-informatiebijeenkomst-actieprogramma-maatschappelijke-diensttijd-subsidieronde-4b-nu-mogel/ Na de fase van experimenteren, groeit MDT (maatschappelijke diensttijd) nu door naar een landelijk dekkend netwerk. De eerste projecten die dit landelijke netwerk moeten gaan vormen hebben inmiddels te horen gekregen dat zij mogen starten. Op 14 april 2020 wordt de subsidieoproep (subsidieronde 4b) voor de tweede groep opengesteld. Voor deze subsidieoproep zouden twee informatiebijeenkomsten georganiseerd worden. In verband met de maatregelen rondom het coronavirus zijn deze afgelast. In plaats daarvan organiseren we bijeenkomsten via Zoom. Wie kan aanvragen?

In deze subsidieoproep nodigt ZonMw partnerschappen uit die kunnen voortbouwen op de reeds behaalde resultaten in de proeftuinen. Dit doen zij door het versterken van werkzame elementen, verbinding te zoeken met andere MDT-partners én door zorg te dragen voor opschaling in volume en naar andere steden en/of landelijke gebieden. Zodoende wordt bijgedragen aan een landelijk dekkend netwerk van het MDT-aanbod en alle jongeren de mogelijkheid krijgen om een passende MDT te doen. Om in te kunnen dienen, moeten de MDT-aanpak, het partnerschap en met name de hoofdaanvrager en trekker van het partnerschap, aantoonbaar passen binnen de ontwerpschets en dus MDT-proof zijn. Het partnerschap dat indient mag voortkomen uit de proeftuinen, maar ook nieuw gevormd zijn, zolang deze MDT-proof is.

De exacte vooraarden voor indienen worden in de subsidieoproep bekendgemaakt. Deze wordt op dinsdag 14 april gepubliceerd, afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus. 

Meer informatie en inschrijven

We organiseren diverse bijeenkomsten tussen 20 april en 12 mei. We organiseren de bijeenkomsten in kleine groepen, zodat we alle vragen goed kunnen beantwoorden. Daarom kan het aanbod van beschikbare data wisselen. Kijk daarom voor de beschikbare data op het inschrijfformulier. Inschrijven voor de Zoom-bijeenkomst kan via dit formulier. Wilt u meer weten over de subsidieoproep of het programma? Houdt dan www.zonmw.nl/amd in de gaten.

Als u nu al vragen heeft, kunt u contact opnemen met het programmateam via amd@zonmw.nl of 070 34 95 245. 

Meer weten?

]]>
news-5288 Thu, 06 Feb 2020 15:29:33 +0100 Maatschappelijke diensttijd in maart officieel van start https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/maatschappelijke-diensttijd-in-maart-officieel-van-start/ ZonMw is voornemens om 25 projecten te honoreren, waarmee MDT (maatschappelijke diensttijd) op 16 maart officieel van start gaat. Vanuit eerdere subsidierondes zijn al 87 zogenoemde proeftuinen gestart. Zij hebben vanuit de ervaring in de praktijk geholpen om invulling te geven aan het ontwerp van MDT. Landelijk dekkend netwerk 

In deze subsidieronde lag de focus op het opschalen en het uitbreiden van MDT naar een landelijk dekkend netwerk. De 25 projecten gaan in zogenoemde partnerschappen MDT’s aanbieden aan jongeren, waarbij gestimuleerd wordt dat de verschillende organisaties in het partnerschap doen waar zij goed in zijn. Zoals het vinden van een passend aanbod of het begeleiden van jongeren. Zo krijgen jongeren een kwalitatief goede MDT aangeboden. Het landelijke netwerk moet ervoor zorgen dat jongeren in heel Nederland een MDT kunnen doen. 

Van experiment naar MDT-proof

In deze subsidieronde zijn diverse projecten gehonoreerd die in een eerdere subsidieronde al hebben geëxperimenteerd met MDT. Daarnaast was het ook voor organisaties die nog niet eerder meededen mogelijk om een subsidieaanvraag in te dienen, mits zij konden aantonen dat hun projectvoorstel MDT-proof is. 

Over de projecten

Een overzicht van de projecten is hier te vinden. Meer informatie over deze projecten wordt eind februari op onze website gepubliceerd.

Over MDT

MDT is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker. MDT brengt mensen met verschillende achtergronden en leeftijden dichter bij elkaar.

Nieuwe subsidiemogelijkheden

Op 14 april 2020 opent subsidieronde 4b van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd. In deze subsidieronde krijgen organisaties de kans om financiering aan te vragen voor hun projectvoorstel. Zowel organisaties die al een MDT aanbieden als organisaties die dit nog niet hebben gedaan kunnen subsidie aanvragen. Op 16 april en 12 mei organiseren we informatiebijeenkomsten. Aanmelden daarvoor kan via dit formulier.

Wilt u op de hoogte blijven? Houd dan www.zonmw.nl/amd in de gaten, schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ZonMw: Jeugd op LinkedIn. 
 

]]>
news-4587 Fri, 20 Sep 2019 10:35:38 +0200 Gemeenten aan de slag met maatschappelijke diensttijd (MDT) voor jongeren met een ‘tussenjaar’ https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/gemeenten-aan-de-slag-met-maatschappelijke-diensttijd-mdt-voor-jongeren-met-een-tussenjaar/ Vandaag hebben 11 gemeenten bericht gekregen dat zij mogen starten met hun MDT-project. De gemeenten gaan in deze projecten experimenteren met een MDT-vorm die is geïnspireerd op de aanpak van de Belgische Samenlevingsdienst. 20-28 uur per week

De kern van deze aanpak is dat verschillende groepen jongeren elkaar ontmoeten, dat zij zowel individueel als in groepsverband begeleid worden en dat zij gestimuleerd worden om te werken aan hun competenties. Het verschil met de lopende proeftuinen is dat deze vorm van MDT intensiever is. De deelnemende jongeren gaan zich 20 tot 28 uur per week inzetten voor hun MDT. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om jongeren die kiezen voor een tussenjaar of jongeren die uitvallen op school. 

Helpen en erkenning krijgen

Jongeren noemen als belangrijkste motivatie om mee te doen aan MDT dat ze anderen willen helpen en daarvoor erkenning willen krijgen. Ze willen vaardigheden ontwikkelen en zinvol werk doen, hun leven weer op de rit krijgen, grip krijgen op baan of studiekeuze of de kans op succes daarin vergroten. De gemeenten gaan samen met buurgemeenten, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties aan de slag om de jongeren een waardevolle MDT te bieden.

Over de projecten

Een overzicht van deze 11 nieuwe projecten is hier te vinden. Meer informatie over deze projecten wordt begin oktober op onze website gepubliceerd. 

Over MDT

MDT is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker. MDT biedt ook de mogelijkheid om mensen met verschillende achtergronden en leeftijden dichter bij elkaar te brengen.

Meer weten? 

]]>
news-4304 Tue, 09 Jul 2019 13:51:25 +0200 Vierde subsidieoproep actieprogramma maatschappelijke diensttijd: MDT groeit naar een landelijk dekkend netwerk https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/vierde-subsidieoproep-actieprogramma-maatschappelijke-diensttijd-mdt-groeit-naar-een-landelijk-dekk/ De vooraankondiging van de vierde subsidieoproep van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd is vandaag opengesteld. Voor deze oproep kunnen projectvoorstellen ingediend worden door samenwerkende partijen die, in de vorm van een partnerschap, werken aan het opschalen van de maatschappelijke diensttijd. Deze vierde subsidieronde heeft dus als doel MDT op te schalen, zodat wordt toegewerkt naar een landelijk dekkende en een inclusieve MDT. Door steeds meer jongeren, organisaties en andere betrokken partijen mee te laten doen aan MDT, groeit het MDT-netwerk en wordt de uitrol van MDT gestimuleerd. Dit moet gebeuren door in partnerschappen succesvolle aanpakken te versterken en, waar mogelijk, onderling te verbinden.

Vooraanmelding aanvraag verplicht

Indien u voornemens bent een subsidieaanvraag in te dienen voor subsidieronde 4a, dient de aanvraag uiterlijk dinsdag 10 september 2019 12.00 uur aangemeld te worden via dit formulier. De deadline voor het indienen van de subsidieaanvraag is dinsdag 12 november 2019 12.00 uur. Aanvragen die niet voor dinsdag 10 september 2019 zijn aangemeld, worden niet in behandeling genomen. 

Vooraankondiging subsidieoproep

Een belangrijk aandachtspunt van deze subsidieoproep, is dat het een vooraankondiging betreft. De Tweede Kamer gaat na het zomerreces de maatschappelijke diensttijd in twee Algemene Overleggen bespreken. Mogelijk worden er naar aanleiding van deze overleggen nog wijzigingen in de subsidieoproep aangebracht. Er geldt daarom een voorbehoud voor deze subsidieronde. 

De subsidieoproep wordt naar alle waarschijnlijkheid op 29 oktober definitief gemaakt. Eventuele aanpassingen in het projectplan van de indiener, die gemaakt moeten worden naar aanleiding van wijzigingen in de subsidieoproep, kunnen desnoods later (in het wederhoor) worden toegevoegd. 

Meer weten?

In de vooraankondiging leest u meer details en de randvoorwaarden. Op donderdag 29 augustus en woensdag 4 september zijn er informatiebijeenkomsten georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst wordt meer uitleg gegeven over de subsidieoproep en is er de mogelijkheid voor het stellen van vragen. U kunt zich hier aanmelden voor de informatiebijeenkomst. Daarnaast hebben wij een publicatie gemaakt waarin u tips vindt voor het schrijven van een subsidieaanvraag voor dit programma.   

Over de maatschappelijke diensttijd

De maatschappelijke diensttijd (MDT) is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker. MDT biedt ook de mogelijkheid om mensen met verschillende achtergronden en leeftijden dichter bij elkaar te brengen, oftewel het stimuleren van sociale cohesie. Het is meedoen, door anderen te laten meedoen. 

Meer weten?

]]>
news-4289 Fri, 05 Jul 2019 11:40:48 +0200 Publicatie vooraankondiging subsidieoproep Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd uitgesteld https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/publicatie-vooraankondiging-subsidieoproep-actieprogramma-maatschappelijke-diensttijd-uitgesteld/ In tegenstelling tot eerdere berichten, verschijnt de vooraankondiging van de vierde subsidieoproep van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd niet op vrijdag 5 juli 2019, maar aanstaande woensdag, 10 juli 2019, op de website van ZonMw. Deze vierde subsidieronde heeft als doel MDT op te schalen, zodat wordt toegewerkt naar een landelijk dekkende en een inclusieve MDT. Door steeds meer jongeren, organisaties en andere betrokken partijen mee te laten doen aan MDT, groeit het MDT-netwerk en wordt de uitrol van MDT gestimuleerd. Dat willen we doen door in partnerschappen succesvolle aanpakken te versterken en, waar mogelijk, onderling te verbinden. 

Vooraankondiging

De subsidieoproep die 10 juli wordt gepubliceerd is een vooraankondiging en nog niet definitief. De Tweede Kamer gaat na het zomerreces de maatschappelijke diensttijd in twee AO’s bespreken. Mogelijk worden er naar aanleiding van deze overleggen nog wijzigingen in de definitieve subsidieoproep aangebracht. 

Het streven is om de definitieve subsidieoproep op uiterlijk 29 oktober te publiceren. De deadline om een aanvraag in te dienen zal dan 12 november zijn. Eventuele aanpassingen in het projectplan van de indieners, die gemaakt moeten worden naar aanleiding van de eventuele wijzigingen in de definitieve subsidieoproep, kunnen in de resterende periode van openstelling worden gemaakt. ZonMw realiseert zich dat deze periode beperkt is, daarom kunnen aanpassingen ook op een  later moment in het proces, namelijk in het wederhoor, worden toegevoegd. 

Meer weten?

]]>
news-3898 Wed, 10 Apr 2019 13:23:43 +0200 Proeftuinen tweede subsidieronde Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd gestart https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/proeftuinen-tweede-subsidieronde-actieprogramma-maatschappelijke-diensttijd-gestart/ Voorafgaand aan het MDT (maatschappelijke diensttijd) Festival op 29 maart was het officiële startmoment voor de projecten uit de tweede ronde van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd. Tijdens deze bijenkomst werd deze start feestelijk afgetrapt met bubbels en taart en gaven we projectleiders de kans om elkaar en de proeftuinen beter te leren kennen. Omdat de projecten experimenteren met de inrichting van de maatschappelijke diensttijd en we uiteindelijk samen verdere invulling geven aan het ontwerp van de maatschappelijke diensttijd is het belangrijk dat ze ook gebruikmaken van elkaars expertises. Daarom vertelde onderzoeker Thijs over de resultaten van het onderzoek van de projecten de eerste subsidieronde en stond de ochtend verder vooral in het teken van netwerken. In 3 pitchrondes hoorden de projectleiders van elkaar wat ze in hun project gaan doen, hoe ze de jongeren willen gaan bereiken en waar ze verwachten tegenaan te gaan lopen. Terplekke ontstonden al mooie inzichten, mogelijke samenwerkingen en nieuwe ideeën bij de projectleiders.

Wie heeft mijn reep?

Om het netwerken extra kracht bij te zetten, kregen de projectleiders een extra opdracht mee. Bij de plenaire start van de ochtend kreeg iedere projectleider een chocoladereep met daarop de naam van een van de proeftuinen. Het doel? Ga op zoek naar je eigen reep en breng de reep die je zelf hebt gekregen bij de rechtmatige eigenaar!

We kijken terug op een hele fijne en waardevolle ochtend met een hele enthousiaste en betrokken groep. En we zien ontzettend uit naar de resultaten van deze proeftuinen. Wil je weten welke proeftuinen zijn gestart in deze subsidieronde? Bekijk dan het overzicht hier.

Waarom het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd? 

Met dit programma bevordert de Rijksoverheid dat iedere jongere de mogelijkheid krijgt om via maatschappelijke projecten en activiteiten bij te dragen aan een sterke en betrokken samenleving. Ook jongeren die nu nog niet maatschappelijk actief zijn. Het doel van het actieprogramma is om vanuit de praktijk te leren wat werkt.

Meer info?

 

]]>
news-3814 Fri, 22 Mar 2019 12:50:29 +0100 Ook jongeren met een beperking betrokken in projecten maatschappelijke diensttijd https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/ook-jongeren-met-een-beperking-betrokken-in-projecten-maatschappelijke-diensttijd/ Met de maatschappelijke diensttijd krijgen jongeren de kans om hun eigen talenten te ontdekken en ontwikkelen en zich in te zetten voor anderen of de samenleving. Begin dit jaar hebben 34 projecten uit de tweede subsidieronde van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd het bericht gekregen dat zij hiervoor subsidie ontvangen. In dit artikel leest u meer over 3 projecten waarin jongeren met en zonder beperkingen elkaar ondersteunen. Project Samen isolement doorbreken

Dit is een landelijk project dat – met een buddysysteem – hoogopgeleide jongeren met een beperking ondersteunt bij het vinden van een passende afstudeerstage of eerste baan. In het buddysysteem wisselen jongeren met een beperking die nog geen stage of werk hebben ervaringen en ideeën uit met jongeren die dat wel hebben. Op de projectpagina van Samen isolement doorbreken vindt u meer informatie over dit project. Het project is een initiatief van de Stichting Studeren en Werken op Maat (SWOM).

Project Onzichtbare Helden

In dit project – met als initiatiefnemer Stichting Dedicon – gaan jongeren met én zonder visuele beperking aan de slag met verschillende werkzaamheden. De deelnemers vormen de jongerenbeweging van Dedicon en bepalen en organiseren zelf wat ze precies gaan doen. Voorbeelden zijn: socialemediabeheer en het inspreken van audioboeken. Het project wil jongeren uitdagen om na te denken over hoe zij kunnen zorgen voor een toegankelijkere samenleving waarin iedereen meedoet. Meer informatie over Onzichtbare Helden vindt u op de projectpagina.

Project Verbeeldingslab de Fighter

Met Verbeeldingslab de Fighter geeft Stichting Intorno jongeren in het algemeen - en jonge statushouders en jongeren met een arbeidsbeperking in het bijzonder - de kans om muziek en theater te maken en op te voeren. Zo leren de jongeren hoe zij met kunst hun verhaal kunnen vertellen en lastige dilemma’s kunnen uitbeelden. Het publiek dat komt kijken naar een voorstelling leert op een toegankelijke manier meer over inclusie en sociale cohesie. Meer weten over dit project? Bekijk dan de projectpagina.

Maatschappelijke diensttijd

Met dit programma bevordert de Rijksoverheid dat iedere jongere de mogelijkheid krijgt om via maatschappelijke projecten en activiteiten bij te dragen aan een sterke en betrokken samenleving. Ook jongeren die nu nog niet maatschappelijk actief zijn. Het doel van het actieprogramma is om vanuit de praktijk te leren wat werkt en daarmee het ontwerp te maken voor de maatschappelijke diensttijd. Op vrijdag 29 maart wordt het eerste ontwerp gepresenteerd en de nieuwe naam voor de maatschappelijke diensttijd bekendgemaakt. 

Meer weten? 

]]>