Mobiele menu

Opheffen onveiligheid: hoe doe je dat?

Projectomschrijving

Vijf organisaties in Amsterdam willen dat hun hulpverleners in staat zijn om gezinnen zo te begeleiden dat onveilige situaties gestopt worden. Gezamenlijk hebben zij de training 'Onveiligheid opheffen' ontwikkeld. De Jeugdbescherming Akademie van Jeugdbescherming Amsterdam voert de training uit. De komende jaren wordt deze training gegeven aan een paar duizend professionals.

Doel

Jeugdbescherming Amsterdam heeft een trainingsaanbod ‘Onveiligheid Opheffen’ ontwikkeld om professionals te ondersteunen bij het signaleren van en handelen rondom onveiligheid in gezinnen. Het lectoraat Kwaliteit en Effectiviteit in de Zorg voor Jeugd onderzoekt in hoeverre deze trainingen professionals helpen in hun werk en welke randvoorwaarden vanuit de organisatie nodig zijn om professionals hierin te ondersteunen.

Aanpak

Het onderzoek bestaat uit drie onderdelen: 1) metingen onder professionals die training volgen over ontwikkeling in herkennen en handelen rondom onveiligheid in gezinnen; 2) casestudie met vijf cases van organisaties die training gevolgd hebben over de training zelf en wat nodig is voor verdere implementatie van de werkwijze; 3) cliëntenraadpleging om perspectief van cliënten in beeld te brengen en te zorgen dat dit goed geïntegreerd wordt in de trainingen van Jeugdbescherming Amsterdam over het opheffen van onveiligheid in gezinnen. 

Resultaten

Vier van de vijf cases zijn gedaan en analyses zijn in volle gang. Ook cliëntenraadpleging heeft plaatsgevonden. Metingen met ontwikkelde zelfreflectie-instrument lopen. De verwachting is dat er meer inzicht ontstaat in de invloed van training van professionals. Maar ook in wat er naast training nog meer nodig is voor implementatie van de werkwijze rond het opheffen van onveiligheid in gezinnen. Verder een factsheet cliëntperspectief en nog meer integratie van dit perspectief in de trainingen; een zelfreflectie instrument over signaleren en handelen rond onveiligheid.

Producten

Titel: In de praktijk loopt het vaak anders
Auteur: Boendermaker, L., Perini, A., Dinkgreve, M., & Busschers, I
Titel: REFLECTIE INSTRUMENT ONVEILIGHEID OPHEFFEN
Auteur: Renske van der Gaag Atze van den Bos
Titel: In de praktijk loopt het vaak anders
Auteur: Boendermaker, L., Perini, A., Dinkgreve, M. & Busschers, I.
Titel: EVALUATIE TRAININGSAANBOD ONVEILIGHEID OPHEFFEN JEUGDBESCHERMING AMSTERDAM
Auteur: Renske van der Gaag Atze van den Bos Leonieke Boendermaker
Titel: PRATEN OVER DE VEILIGHEID VAN JEUGDIGEN, INPUT VAN CLIENTEN VOOR HET TRAINEN VAN PROFESSIONALS
Auteur: Atze van den Bos en Renske van der Gaag
Titel: Praten over onveiligheid: hoe gaat dat in de praktijk?
Auteur: Thomas van Andel, Merel van Suijdam, Marc Dinkgreve Jeugdbescherming Amsterdam) en Leonieke Boendermaker (HvA)
Link: https://neja.nl/agenda/actualiteitencollege-over-onveiligheid-in-het-gezin/

Verslagen


Eindverslag

De Jeugdbeschermingsakademie, de opleidingsafdeling van Jeugdbescherming Regio Amsterdam leidt professionals binnen en buiten de eigen organisatie op in het 1) tijdig herkennen van onveilige opgroei-situaties voor kinderen en jongeren en 2) het bespreken van deze situaties met ouders en hun kinderen en 3) het beëindigen van de onveiligheid. In dit onderzoek zijn de trainingen van de akademie die gericht zijn op het opheffen van onveiligheid geëvalueerd. In de training wordt geleerd om een instrument voor veiligheids- en risicotaxtatie te gebruiken en de uitkomsten ervan te bespreken met ouders en hun kinderen.
Cliënten is gevraagd wat zij belangrijk vinden als professionals komen praten over onveiligheid bij jou thuis. Professionals die getraind zijn is gevraagd naar hun ervaringen met een oordeel over de trainingen. Ook hebben professionals voor- en na de training en na enkele maanden een vragenlijst ingevuld over hoe vaak zij het geleerde toepassen.
Clienten benadrukken een goede bejegening door professionals, zeker bij dit delicate thema. Zij wijzen op het belang van onderling vertrouwen en zorgvuldigheid.
Professionals hebben veel aan de trainingen, zijn er positief over, maar formuleren ook nog aanbevelingen. De belangrijkste daarvan is kunnen oefenen tijdens de training en blijvende aandacht voor het onderwerp op de werkvloer, ná de training.
Uit de metingen blijkt dat professionals vooruit gaan, maar de groep die mee heeft gedaan aan het invullen van de vragenlijsten was helaas klein en daarom zijn er nog geen harde conclusies getrokken worden op basis van deze gegevens.

Achtergrond
Vijf organisaties in Amsterdam willen dat hun hulpverleners in staat zijn om gezinnen zo te begeleiden dat onveilige situaties gestopt worden. Zij werken daarom nauw samen en trainen hun medewerkers. Deels gebeurt dit aan hand van de training ‘onveiligheid opheffen’ die door de Jeugdbescherming Akademie van Jeugdbescherming Amsterdam wordt uitgevoerd bij uiteenlopende organisaties. De training wordt in enkele jaren tijd gegeven aan een paar duizend professionals.
Onderzoeksvraag
Leidt de training Onveiligheid opheffen met de huidige inhoud, vormgeving en uitvoering, tot het vergroten van de basisvaardigheden van professionals om onveiligheid van jeugdigen waarmee zij in aanraking komen op te heffen?
Methode
In samenwerking met cliënten na gaan 1) of de training Onveiligheid opheffende onderdelen bevat die volgens professionals en cliënten van belang zijn bij het voorkomen en/of stoppen van kindermishandeling, d.m.v. raadpleging cliënten; 2) of het inbouwen van trainingsonderdelen die gericht zijn op de context waarin professionals werken bijdragen aan het daadwerkelijk toepassen van de geleerde vaardigheden in de dagelijkse praktijk, d.m.v. case-study en 3) door middel van veranderingsonderzoek nagaan of de training leidt tot het vergroten van de basisvaardigheden van de professionals die de training gevolgd hebben d.m.v. veranderingsonderzoek onder professionals.

Samenvatting van de aanvraag

In Amsterdam wordt door vijf organisaties samengewerkt in het toerusten van professionals om onveiligheid bij kinderen op te heffen. Alle uitvoerend professionals van deze zgn. Vijfhoek volgen de training 'Onveiligheid opheffen', die uitgevoerd wordt door De Jeugdbescherming Akademie van Jeugdbescherming Amsterdam. Een paar duizend professionals volgen de komende jaren deze training die is vormgegeven volgens de laatste inzichten voor de implementatie van vernieuwingen en naast kennisoverdracht ook actieve leermethoden (rollenspel, videofeedback) bevat. Tevens zijn er aparte modules en opdrachten gericht op de borging van de getrainde vaardigheden. In het voorgestelde project wordt a.h.v. raadpleging van clienten, case-study en veranderingsonderzoek onder professionals nagegaan of deze combinatie van aandacht voor de benodigde basisvaardigheden en voor de borging in de organisatie leidt tot verbetering van de vaardigheden van professionals.

Kenmerken

Projectnummer:
741200006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2019
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. L. Boendermaker
Verantwoordelijke organisatie:
Hogeschool van Amsterdam