Door jongeren te betrekken bij onderzoek doen we recht aan de vragen, kennis en kunde van jongeren en het onderzoek wordt er beter van. Veel onderzoekers vragen zich af hoe ze in onderzoek met jongeren kunnen samenwerken en als ze het doen lopen tegen (praktische) problemen aan. Het risico is dat onderzoekers zelf het wiel proberen uit te vinden, niet echt naar jongeren luisteren en/of de kwaliteit van het onderzoek achter blijft. Ook zien we dat de kennis en kunde van jongeren onderbelicht is gebleven, terwijl sommige jongeren al veel ervaring hebben opgedaan met onderzoek. Daarom willen we met een enthousiaste en ervaren groep onderzoekers en jongeren een leernetwerk vormen waarin we jonge onderzoekers coachen én de kwaliteit van participatief jongeren onderzoek kunnen versterken. Daarbij hebben we ook of juist, aandacht voor jongeren in kwetsbaar maken de omstandigheden en de voorwaarden die zij nodig hebben om ook hun kennis en behoefte te delen in onderzoek en beleid.
Er is steeds meer belangstelling en erkenning voor Participatief Jeugdonderzoek (PJO). Deze toegenomen populariteit juichen we van harte toe, omdat dit recht doet aan de vragen, kennis en kunde van jongeren en de relevantie en kwaliteit van onderzoek ten goede komt. We zien echter ook dat onderzoekers nog veel vragen hebben over de kaders van PJO en hoe je dit gedachtegoed in de praktijk samen vormgeeft. Het risico is dat 1) iedereen op zijn eigen eilandje het wiel opnieuw probeert uit te vinden, 2) de kwaliteit van PJO niet altijd wordt gerealiseerd, en 3) kritische vragen en opbrengsten nergens zijn belegd. Daarnaast zijn de behoeften, ervaring en kennis van jongeren met participatie nog niet altijd goed zichtbaar, waardoor onderzoekers en andere jongeren hier niet van kunnen profiteren. Er is dan ook veel enthousiasme in de praktijk voor het oprichten van een leernetwerk PJO; zowel onderzoekers als jongeren willen kennis verbinden, (elkaar) bevragen en opbrengsten en kennis breed delen.
We focussen op samen – leren met specifieke aandacht voor inclusie van jongeren in kwetsbaar makende omstandigheden. We zien kwetsbaarheid als onderdeel van het leven, zowel bij jongeren als onderzoekers. Denk aan de onderzoeker die houvast mist in het iteratieve en organische
onderzoeksproces, zelf ervaringskennis heeft met kwetsbaarheid in het leven, maar niet weet hoe dit bespreekbaar te maken of in te zetten in het onderzoek. Jongeren kunnen geraakt worden door (langdurige) complexe levensomstandigheden of persoonlijke uitdagingen en hebben daarin
ervaringskennis/deskundigheid ontwikkeld. Dit geldt ook voor jonge kinderen. We gaan de uitdaging aan om naast jongeren actief te betrekken bij het leren, ook te leren van jonge kinderen. Zij zullen niet actief deelnemen aan het leernetwerk, maar wij zullen wel actief hun behoeften en kennis ophalen en
het netwerk hiermee voeden. Anders kan onbedoeld het idee ontstaan dat participatie leeftijdsgebonden is.
Het doel van dit project is: 1) het geven van een impuls aan het gezamenlijk leren en reflecteren in participatief jeugdonderzoek, en 2) het breed delen van opgedane kennis en het verzamelen en verspreiden van goede, creatieve voorbeelden.
We bereiken dit doel door:
A) het oprichten van een duurzaam Leernetwerk;
B) het opstellen en gezamenlijk uitwerken van een dynamische leeragenda;
C) zes ‘coaching on the job’ trajecten voor beginnend PJO onderzoekers, en
D) ontwikkelen en dissemineren van prikkelende kennisproducten en inspirerende voorbeelden.
CONCRETE OPBRENGSTEN
1. Een duurzaam, inspirerend Leernetwerk;
2. Zes inspirerende kennisproducten: waaronder in ieder geval de update van de kwaliteitsrichtlijnen voor PJO, een handzaam overzicht van (wetenschappelijke en praktijkgerichte) bronnen en netwerken, een kennisproduct over ethiek en een product voor en van jongeren.
3. Zes kenniscafés voor het dissemineren en verrijken van de leerlessen en reflecties, waaronder een cafe voor de werkplaatsen Jeugd.
4. Borgings, communicatie en verspreidingsplan voor het leernetwerk en producten.
We hebben verschillende, deels overlappende groepen ontwikkeld welke in de praktijk nauw met elkaar verweven zijn. Een kleine kerngroep is verantwoordelijk voor de coördinatie, kwaliteit en voortgang. In deze kerngroep zitten ook twee jongeren. In het Leernetwerk, werken koplopers,
onderzoekers en jongeren samen, zij identificeren en reflecteren op terugkerende leervragen. De leervragen die om verdere uitwerking vragen worden in een aparte werkgroep belegd. In de coachingspool van ervaren onderzoekers en jongeren trainen we zes jonge onderzoekers . De geleerde lessen en opbrengsten voeden we terug in het leernetwerk. In open kenniscafe's delen we kennis en ervaring met een bredere groep geïnteresseerden. En tenslotte hebben we een disseminatiegroep, waarin we de verspreiding en borging van de lessen breed delen via de netwerken van alle deelnemers.
Projectnummer
07440122110002
Status
Lopend
Looptijd
1 maart 2022 – 1 maart 2025
Onderdeel van programma
Wat werkt voor de jeugd
Projectleider en penvoerder
Dr. C. Dedding, Amsterdam UMC