Mobiele menu

Proces van ontwikkelen en implementeren van jgz richtlijnen verbeteren met Lean, slimmer en sneller

Projectomschrijving

Kan het proces van richtlijnontwikkeling effectiever worden ingericht?

Vindt u dat JGZ-richtlijnen van toegevoegde waarde zijn voor de gezondheid van jeugdigen? Of juist niet? De richtlijnen zijn bedoeld om bij te dragen aan een goede kwaliteit van de preventieve zorg voor jeugdigen. Maar worden de richtlijnen wel in de praktijk gebruikt zoals ze zijn bedoeld? Er is discussie over de haalbaarheid van implementeren en uitvoeren van richtlijnen. Kan dat ook anders? Dit project beoogd een proces te ontwikkelen die voor toekomstige richtlijnen effectiever, efficiënter werkt, met meer toegevoegde waarde voor professionals, ouders en jeugd.

werkwijze

Tijdens dit project wordt gestart met het ophalen van ervaringen ten aanzien van het ontwikkelen en implementeren van JGZ-richtlijnen. Tijdens vervolgsessies brengen alle betrokken partijen het proces van ontwikkeling tot uitvoering van richtlijnen in kaart, worden knelpunten geanalyseerd en verbeterpunten geformuleerd. Het eindresultaat is een plan van aanpak waarin duidelijk is hoe deze verbeterpunten werkelijkheid worden.

Verslagen


Eindverslag

Kan het proces van richtlijnontwikkeling effectiever?
Vindt u dat JGZ-richtlijnen van toegevoegde waarde zijn voor de gezondheid van jeugdigen? Of juist niet? De richtlijnen zijn bedoeld om bij te dragen aan een goede kwaliteit van de preventieve zorg voor jeugdigen. Maar waar wordt er discussie gevoerd over de haalbaarheid van implementeren en uitvoeren van richtlijnen? Dat kan ook anders. Binnen dit project Dit project beoogd een proces te ontwikkelen die voor toekomstige richtlijnen effectiever, efficiënter werkt, met meer toegevoegde waarde voor professionals, ouders en jeugd.

Werkwijze
Tijdens dit project zijn ervaringen ten aanzien van het ontwikkelen en implementeren van JGZ-richtlijnen opgehaald bij verschillende betrokkenen. Het proces van ontwikkeling tot uitvoering van richtlijnen is gedetailleerd in kaart gebracht. Per processtap zijn knelpunten geanalyseerd en verbeterpunten geformuleerd. Het eindresultaat is een plan van aanpak waarin duidelijk is hoe deze verbeterpunten werkelijkheid worden. Daarbij draagt iedere betrokkene bij aan een verbetert proces, van subsidievertrekker, richtlijnontwikkelaar tot uitvoerend JGZ-professional.

Het project heeft als doel het proces van ontwikkelen en implementeren van richtlijnen verbeteren en optimaliseren zodat er goede kwaliteit van zorg wordt geleverd. De richtlijnen sluiten goed aan de op de wensen en verwachtingen van de uitvoerende professionals en worden ervaren als toegevoegde waarde. Ons doel is met behulp van een LEAN proces de toegevoegde waarde van richtlijnen te vergroten en een proces te ontwikkelen
die voor toekomstige richtlijnen effectiever, efficiënter werkt, met meer toegevoegde waarde voor professionals, ouders en jeugd.

Het LEAN proces is gericht op samenwerking met alle stakeholders in het proces, van ontwikkelaar tot Richtlijn Advies commissie tot implementatiefunctionarissen en gebruikers (JGZ professional) tot uiteindelijke gezondheidswinst bij ouders en jeugd. Het LEAN proces van vier sessies levert inzicht, verbeterpunten en een plan van aanpak op waarbij de totstandkoming van een richtlijn zo is ingericht dat deze van toegevoegde waarde is. Er wordt gewerkt met verschillende vormen uit de LEAN Six Sigma methode. De JGZ professional wordt in dit proces gezien als ‘de klant’. ‘De winst’ is het vergroten van het effect van de richtlijn en zou merkbaar moeten zijn voor ouders en jeugd.

Samenvatting van de aanvraag

Het proces van ontwikkelen en implementeren van richtlijnen verliest veel van zijn kracht en toegevoegde waarde als de ontwikkelde richtlijnen door de professionals uitgevoerd moet worden. De richtlijnen sluiten onvoldoende aan de op de wensen en verwachtingen van de uitvoerende professionals en soms zelfs direct na publicatie ontstaat al discussie over haalbaarheid van implementeren en uitvoering. Organisaties implementeren de richtlijn niet zoals bedoeld. Professionals voeren de richtlijnen niet uit zoals bedoeld vanwege praktische knelpunten. Daarmee gaan er kwaliteit en effect verloren die met de oorspronkelijke richtlijn beoogd werd.

Doel

Ons doel is met behulp van het LEAN proces de toegevoegde waarde van richtlijnen te vergroten en een proces te ontwikkelen die voor toekomstige richtlijnen effectiever, efficiënter werkt, met meer toegevoegde waarde voor professionals, ouders en jeugd.

Plan van aanpak

Het LEAN proces is gericht op samenwerking met alle stakeholders in het proces, van ontwikkelaar (richtlijnontwikkelaar zoals TNO) tot adviseur (Richtlijn Advies commissie) tot gebruikers (JGZ professional) tot uiteindelijke gezondheidswinst bij ouders en jeugd. Het LEAN proces van vier sessies levert een advies op waarbij de totstandkoming van een richtlijn zo is ingericht dat de gebruikers optimale inspraak hebben. Bij vier LEAN sessies wordt gekeken naar verbeterpunten in het proces en het eindproduct. Maar het LEAN sessies zouden ook een advies kunnen opleveren op welke manier het ontwikkelproces van

een richtlijn anders ingericht kan worden. Er wordt gewerkt met verschillende vormen uit de LEAN Six Sigma methode.

De JGZ professional wordt gezien als ‘de klant’. ‘De winst’ is het vergroten van het effect van de richtlijn en zou merkbaar moeten zijn voor ouders en jeugd. Door middel van het lean proces komen we tot een proces van ontwikkeling van richtlijnen die passen bij de behoeften van professionals en ouders en kinderen.

Kenmerken

Projectnummer:
732000201
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
B. Bijlstra
Verantwoordelijke organisatie:
GGD/GHOR Fryslan