Mobiele menu

Landelijke implementatie richtlijnen in de jeugdgezondheidszorg

Projectomschrijving

Richtlijnen leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van het professioneel handelen in de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Om ervoor te zorgen dat richtlijnen worden gebruikt zijn implementatieactiviteiten noodzakelijk. De afgelopen jaren zijn diverse richtlijnen voor professionals in de JGZ gepubliceerd, verspreid en begeleid door wisselende implementatieactiviteiten. Op verzoek van ZonMw heeft het NCJ een plan opgesteld voor de aanpak van de implementatie van JGZ-richtlijnen. Doel hiervan was structureel en planmatig de invoering en het gebruik van richtlijnen door professionals in de jeugdgezondheidszorg te ondersteunen en te bevorderen. De aanpak richtte zich op het creëren van draagvlak en het ondersteunen van JGZ-organisaties bij de invoering van richtlijnen in de eigen organisatie.

Resultaten

Er is een implementatiestructuur ingericht waarin een landelijk netwerk van implementatiefunctionarissen een implementatietoolkit, scholing en verspreidingsactiviteiten zijn opgezet. De implementatiefunctionarissen coördineren de invoering van de richtlijnen binnen eigen organisatie. Hiermee spelen zij een belangrijke rol in het gebruik van richtlijnen door professionals. Door scholing over implementatie- en veranderkunde is implementatiekennis in de JGZ-organisaties gebracht. Door het uitwisselen van ervaringen hebben implementatiefunctionarissen van elkaar geleerd en ideeën opgedaan voor de aanpak in de eigen organisatie. Het project is geëvalueerd om te achterhalen of de ondersteuning die het NCJ biedt aan JGZ-organisaties bij het implementeren en borgen van richtlijnen heeft geleid tot gewenste resultaten en om te peilen of JGZ organisaties behoefte hebben aan voortzetting van de ondersteuning bij de
implementatie en borging van richtlijnen. De resultaten van de eindevaluatie zijn terug te vinden op de website van het NCJ.

Producten

Titel: Quickscan Borging
Auteur: Reinhard de Jong en NCJ
Link: https://www.ncj.nl/richtlijnen/implementatie-richtlijnen-in-de-jgz/
Titel: Leidraad Implementatie
Auteur: Reinhard de Jong en NCJ
Link: https://www.ncj.nl/richtlijnen/implementatie-richtlijnen-in-de-jgz/
Titel: Checklist Implementatie
Auteur: Reinhard de Jong en NCJ
Link: https://www.ncj.nl/richtlijnen/implementatie-richtlijnen-in-de-jgz/
Titel: E-learning modules bij richtlijnen
Auteur: NCJ
Link: https://www.jgzacademie.nl/
Titel: JGZ-richtlijnenwebsite
Auteur: NCJ
Link: https://www.ncj.nl/richtlijnen/alle-richtlijnen/

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Richtlijnen leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van het professioneel handelen in de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Het daadwerkelijke gebruik van ontwikkelde richtlijnen vraagt om structurele implementatieactiviteiten. Momenteel worden richtlijnen niet structureel en planmatig geïmplementeerd in de JGZ. Op verzoek van ZonMw heeft het NCJ een plan opgesteld voor de aanpak van de implementatie van JGZ-richtlijnen. Doel hiervan is structureel en planmatig de invoering en het gebruik van richtlijnen door professionals in de jeugdgezondheidszorg te ondersteunen en te bevorderen. De aanpak richt zich op het creëren van draagvlak en het ondersteunen van JGZ-organisaties bij de invoering van richtlijnen in de eigen organisatie. De planmatige aanpak bestaat uit drie delen. Het eerste deel behelst een plan voor de inrichting van een implementatiestructuur. Daarin worden alle structurele implementatieactiviteiten beschreven die ingezet worden bij de invoering van elke JGZ-richtlijn. De activiteiten die daarin worden geïnitieerd zijn:(1) opzetten van een landelijknetwerk implementatiefunctionarissen,(2) ontwikkelen van een implementatietoolkit,(3) scholing (waaronder e-learning), (4) verspreidings- en promotie activiteiten, (5) beschikbaar stellen van een helpdesk en FAQ en (6) aanvullende activiteiten. Het tweede deel betreft een planning en fasering van de implementatie van richtlijnen uit het huidige ZonMw programma Richtlijnen Jeugdgezondheid die binnenkort worden verwacht of nog in ontwikkeling zijn en de richtlijnen die in 2010 zijn verspreid zonder begeleidende implementatieactiviteiten. Het voorstel is een aantal richtlijnen samen te voegen tot cluster van richtlijnen, wat JGZ-organisaties beleidsvrijheid biedt uit een cluster zelf de volgorde van invoering van de richtlijnen te kiezen. Bij de clustering is rekening gehouden met de inspanningen die de invoering vraagt en het tijdstip waarop richtlijnen gereed zijn. Het derde deel beschrijft de geplande tussen- en eindevaluatie. De aanpak voor de ontwikkeling en het onderhoud van e-learning modules is beschreven in de bijlage 3. Een overzicht van de projectplanning is te vinden in bijlage 1.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
156010002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2012
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
T. Dunnink Arts
Verantwoordelijke organisatie:
Nederlands Centrum Jeugdgezondheid