ZonMw tijdlijn Jeugdgezondheidszorg https://www.zonmw.nl/ Het laatste nieuws van de tijdlijn van Jeugdgezondheidszorg nl-nl Tue, 21 Mar 2023 15:40:44 +0100 Tue, 21 Mar 2023 15:40:44 +0100 TYPO3 news-9455 Mon, 27 Feb 2023 13:32:26 +0100 Meld je aan voor de clusterwerkgroep https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/meld-je-aan-voor-de-clusterwerkgroep/ Wil je meedenken hoe JGZ-richtlijnen je beter kunnen ondersteunen bij je dagelijkse werkzaamheden? Wil je mee adviseren welke richtlijnmodules herzien moeten worden? En lijkt het je interessant om samen met experts te discussiëren over de beste aanbevelingen voor jouw vakgebied? Meld je dan aan als lid voor een van de 5 clusterwerkgroepen! De deadline voor de clusterwerkgroep ‘Opvoeden en ondersteunen’ is 15 maart aanstaande. Werkzaamheden clusterwerkgroep

Als lid van de clusterwerkgroep ga je aan de slag met het:
 
●    meelezen en adviseren bij het ontwikkelen/herzien van alle JGZ-richtlijnmodules in het cluster;
●    adviseren welke JGZ-richtlijnmodules binnen het cluster een update nodig hebben;
●    afstemmen met de overkoepelende clusterstuurgroep*;
●    afstemmen met je achterban en beroepsvereniging.

Een clusterwerkgroep wordt bijgestaan door een richtlijnontwikkelaar die ondersteunt in de werkzaamheden. Zoals het uitvoeren van literatuuronderzoek, het schrijven van de richtlijnmodules en het verzamelen van alle input.

Wie zitten er in een clusterwerkgroep?

De richtlijnen moeten aansluiten bij iedere JGZ-professional. Daarom is het van belang dat alle disciplines vertegenwoordigd zijn binnen een clusterwerkgroep. Naast JGZ-professionals wordt de groep aangevuld met een richtlijnontwikkelaar, kennisexperts op het overkoepelende thema en er worden jeugdigen en ouders betrokken. Minimaal de helft van een clusterwerkgroep bestaat uit JGZ-professionals zodat de aanbevelingen goed aansluiten op de dagelijkse werkzaamheden.

Welke inzet wordt verwacht?

Een clusterwerkgroep komt gemiddeld 5-6 keer per jaar bijeen. Deze bijeenkomsten zijn afwisselend fysiek en digitaal. Elke bijeenkomst neemt zo’n 2-3 uur in beslag met 2 uur voorbereidingstijd. Op jaarbasis betekent dit een inzet van ongeveer 30 uur. Je verbindt je 3 tot 6 jaar aan de clusterwerkgroep.

Wat ontvang je voor je inzet?

Je krijgt vacatievergoeding voor deelname aan de werkgroep, dit is een vergoeding per deelgenomen bijeenkomst incl. voorbereidingstijd. Deze vergoeding gaat naar je organisatie wanneer je deelneemt vanuit je werkuren. Neem je deel vanuit eigen tijd dan ontvang je de vergoeding persoonlijk. Het is mogelijk om accreditatiepunten te ontvangen voor jouw deelname aan de clusterwerkgroep, hoeveel en hoe is afhankelijk van de voorwaarden per kwaliteitsregister.  

Naast de vergoeding krijg je een training richtlijnontwikkeling. Zo heb je de juiste handvatten om goed mee te denken in de werkgroep. Ook krijg je een training op het gebied van diversiteit zodat de richtlijnen straks nog beter aansluiten bij de vragen die gesteld worden door ouders en jeugdigen. Mogelijkheden voor accreditatie voor deze trainingen worden nog uitgezocht.

Geclusterde richtlijnen

De komende jaren worden alle JGZ-richtlijnen omgezet in richtlijnmodules. Om dit zo efficiënt mogelijk te laten verlopen zijn de richtlijnen ingedeeld in clusters. Voor nu zijn we vooral op zoek naar werkgroepleden voor het cluster ‘Opvoeden en ondersteunen’. Interesse doorgeven voor de andere clusterwerkgroepen is natuurlijk ook mogelijk. Op termijn zoeken we ook leden voor de clusters:
●    Voeding en groei – start begin 2024
●    Psychosociaal en gedrag – start begin 2024
●    Het lichaam – start 2024/2025
●    Ontwikkeling en zintuigen – start 2024/2025
Benieuwd naar welke richtlijnen in welk cluster zijn opgenomen? Bekijk hier de indeling.

Waar meld ik mij aan?

Stuur een mailtje naar richtlijn@ncj.nl onder vermelding van aanmelding lid clusterwerkgroep. Vermeld je functie, of je lid bent van de beroepsvereniging en voor welk cluster je je aanmeldt. Ook lezen we graag waarom jij denkt dat je een mooie aanvulling bent voor de clusterwerkgroep. En of je een specifieke expertise of interesse hebt voor een van de richtlijnen uit een cluster. De deadline voor de clusterwerkgroep ‘Opvoeden en ondersteunen’ is 15 maart 2023.

Vragen of meer informatie?
Heb je vragen? Stuur een mail naar richtlijn@ncj.nl.


*De stuurgroep heeft de regie over de ontwikkeling en het onderhoud van de richtlijnmodules in de clusters. Zij behouden o.a. het overzicht over de JGZ Richtlijnmodules in de vijf verschillende clusters, beoordelen de actualiteit van de richtlijnmodules en prioriteren welke richtlijnmodules worden herzien of nieuw ontwikkeld.

]]>
news-9168 Tue, 15 Nov 2022 11:58:45 +0100 Nieuwe projecten van start over gender & jeugd https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nieuwe-projecten-van-start-over-gender-jeugd/ Om ontwikkelkansen van kinderen en jongeren te vergroten en ze de best passende hulp te bieden, is het belangrijk om rekening te houden met sekse- en genderverschillen. Onderzoek is nodig om erachter te komen wat deze (mogelijke) verschillen zijn. Daarom ontvangen 10 lopende of recent afgeronde onderzoeken een aanvullende subsidie. Met deze subsidie kunnen zij hun onderzoek verdiepen rond het thema gender en jeugd. De projecten starten uiterlijk begin december 2022. In de projecten staat het identificeren van sekse- en genderverschillen centraal, en waar mogelijk wordt er nader onderzoek gedaan naar hoe de sekse- en genderverschillen te verklaren en/of overbruggen zijn. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere huiselijk geweld en kindermishandeling, ADHD, troostmethoden en betrokkenheid bij opvoeden. Waar een aantal projecten zich focussen op verschillen tussen jongens en meisjes, focussen andere projecten zich op verschillen tussen vaders en moeders, of op alleen vaders. Hebben interventies of trainingen bijvoorbeeld dezelfde effecten voor jongens en meiden? En worden de interventies of trainingen hetzelfde toegepast door vaders en moeders? Een overzicht van de gehonoreerde projecten is te vinden op deze pagina.

  • De rol van sekse en gender bij huiselijk geweld en kindermishandeling en de effecten van hulp die hierna verleend wordt
  • Voorkomen & Versterken: Hoe bevorderen we de duurzame betrokkenheid van vaders in gezinnen van ouders met een LVB?
  • Gendersensitief werken voor kinderen van gedetineerde vaders
  • De rol van sekse en gender in interventies voor gezinnen met meervoudige en complexe problemen
  • Verbetering van oudertraining voor kinderen met ADHD: De rol van sekse en gender
  • Gendergelijk Poelenburg: Mannenemancipatie voor en door jongerenwerkers en jongeren in wijkgericht werken
  • Welke rol spelen genderpatronen en mate van betrokkenheid bij de opvoeding van ouders bij behandelmotivatie en -effectiviteit van jongens en meisjes die zijn verwezen naar de jeugd GGZ?
  • Welke impact heeft de kwaliteit van de gehechtheid met moeder of vader op de psychosociale ontwikkeling van hun dochter of zoon? Een dyadisch perspectief vanuit de moeder-dochter, moeder-zoon, vader-dochter en vader-zoon relatie
  • Perinatale interventie ‘Troosten en Slapen’ voor vader en moeder
  • Psychosociale gezondheid, stressvolle levensgebeurtenissen en hulp zoek gedrag van de ouders: zijn er sekseverschillen bij jonge kinderen?

Doordat de projecten onderzoek doen naar (de verklaring van) sekse- en genderverschillen, dragen ze bij aan de kwaliteit en innovatie van het primaire project en leveren aanknopingspunten op voor vervolgonderzoek. Daarnaast maken ze beter toegespitste preventie, opvoedondersteuning en jeugdhulp voor kinderen en gezinnen mogelijk. In de zomer van 2024 leveren de onderzoeksprojecten hun resultaten op.
De projecten zijn afkomstig uit de ZonMw-programma’s Wat werkt voor de Jeugd en Effectief werken in de Jeugdsector.

Wat werkt voor de jeugd

De missie van het programma Wat werkt voor de jeugd is het vergroten, toepassen en toepasbaar maken van kennis over wat werkt in de preventie, opvoed- en jeugdhulp voor kinderen en gezinnen. Het is specifiek gericht op het stimuleren van de psychosociale ontwikkeling van kinderen en gezinnen. Het programma bestond oorspronkelijk uit 3 programmalijnen. In programmalijn 4 zijn een tweetal aanvullende opdrachten opgenomen, waaronder programmalijn 4a ‘Gender en Jeugd’.

Meer informatie

]]>
news-8985 Mon, 19 Sep 2022 15:35:16 +0200 Subsidieoproep voor herzien richtlijnen JGZ open https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidieoproep-voor-herzien-richtlijnen-jgz-open/ De subsidieoproep Herzien en omzetten richtlijnen JGZ - Opvoeden & ondersteunen is opengesteld. Daarmee kan worden gestart met de update van deze JGZ-richtlijnen en het omzetten naar richtlijnmodules. Dit wordt gedaan op basis van de prioriteringsstudie Samen naar gedragen JGZ Richtlijnmodules, uitgevoerd door TNO. De deadline voor het indienen is 24 november, 14.00 uur. Doel van de subsidieoproep     

Per subsidieronde worden meerdere richtlijnen binnen eenzelfde thema herzien en omgezet. Omdat veel richtlijnen over ‘Opvoeden en ondersteunen’ hoog in de prioriteringslijst staan, wordt in deze eerste subsidieronde een vijftal richtlijnen binnen dit thema herzien en/of omgezet. Het doel van deze subsidieoproep is:

  1. Het omzetten en herzien van 4 JGZ-richtlijnen: Excessief huilen, Opvoedondersteuning, Zindelijkheid en Slaap.
  2. Het omzetten van één JGZ-richtlijn naar een modulair opgebouwde richtlijn: Ouder-kindrelatie

Er wordt in deze subsidieronde één project toegekend, waarin alle bovenstaande activiteiten in samenhang worden uitgevoerd. Lees voor meer informatie de volledige subsidieoproep.

JGZ-richtlijnen omzetten naar modules

Voor het herzien en onderhouden én een betere toegankelijkheid van richtlijnen worden de komende jaren bestaande en nieuwe richtlijnen in modules opgedeeld. Dat maakt het makkelijker om onderdelen te updaten zonder de hele richtlijn te hoeven herzien. Een module bestaat uit een uitgangsvraag met bijbehorende aanbeveling(en), onderbouwing en verantwoordingsinformatie. Ook zijn eventuele andere aanverwante producten, documenten en/of hyperlinks in de module te vinden.

Prioriteiten bepaald aan de hand van prioriteringsstudie

De prioriteiten voor de komende subsidierondes zijn gesteld op basis van de door TNO uitgebrachte prioriteringsstudie. In het rapport Samen naar gedragen JGZ Richtlijnmodules geeft TNO advies welke JGZ-richtlijnen moeten worden herzien en welke richtlijnen hierbij prioriteit hebben. De prioriteringsstudie geeft daarnaast inzicht in welke onderzoeksresultaten de komende tijd verwacht worden. Ook hiermee wordt rekening gehouden bij de planning van het updaten van de richtlijnen. Het advies is opgesteld met behulp van onder andere een behoeftepeiling onder JGZ-professionals en een quickscan van de literatuur op een beperkt aantal onderwerpen.

Meer weten?

]]>
news-8678 Thu, 02 Jun 2022 16:27:06 +0200 Inschrijven voor Jeugd in Onderzoek nú mogelijk https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/inschrijven-voor-jeugd-in-onderzoek-nu-mogelijk/ Vanaf vandaag is het mogelijk om in te schrijven voor Jeugd in Onderzoek. Dé ontmoetingspek voor iedereen in de jeugd- en onderwijssector. We kijken ernaar uit om elkaar weer te ontmoeten op 22 september in 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch. Thema Mentaal welbevinden en veerkracht

In het plenaire ochtend programma hoort u hoe het gaat met het ‘Mentaal welbevinden en veerkracht’ van jongeren. Keynote-speaker Marloes Kleinjan, hoogleraar mentale gezondheidsbevordering van de jeugd aan de Universiteit Utrecht en programmahoofd Jeugd bij het Trimbos-instituut en keynote-speaker Femke Kaulingfreks, lector Jeugd en Samenleving bij hogeschool Inholland in Amsterdam gaan hier ieder vanuit hun eigen expertise op in en vertellen je welke kennis en ervaring zij hebben opgedaan om dit te verbeteren. In een gesprek met het panel en de zaal praten we hier onder leiding van de duo-voorzitters, Merel van Dorp en een jongere, verder over door.

Maak uw keuze uit een interessant en divers programma

Uit alle ingediende deelsessies hebben we een interessant en divers middagprogramma samengesteld. Er staan 42 deelsessies in 3 rondes op het programma. Bestaande uit masterclasses, workshops, lezingen, pitches en netwerktafels. Naast het hoofdthema ‘Mentaal welbevinden en veerkracht’ staan hierbij de volgende thema’s van Jeugd in Onderzoek centraal:

  • Wat werkt voor wie en waarom?
  • Hoe versterken we preventie en wat levert het op?
  • Hoe werken we beter samen?

Neem voor het hele programma een kijkje op www.jeugdinonderzoek.nl.

Tip: alle deelsessies nu nog beschikbaar

Zin in een dag vol ontmoetingen en kennisuitwisseling? En wilt u met zekerheid kunnen deelnemen aan de deelsessies van uw voorkeur? Wacht dan niet te lang met inschrijven via de website van Jeugd in Onderzoek.

Over Jeugd in Onderzoek

Jeugd in Onderzoek is dé ontmoetingsplek voor jeugdprofessionals, beleidsmedewerkers, wetenschappers en schoolleiders en -bestuurders die kennis en ervaring willen uitwisselen om de ondersteuning aan de jeugd en ouders te verbeteren. Een toegangsticket voor Jeugd in Onderzoek kost €150,-.

ZonMw organiseert Jeugd in Onderzoek samen met het NJi, NCJ, TNO, NRO, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het Kenniscentrum LVB.

Meer weten en inschrijven?

]]>
news-8345 Mon, 21 Feb 2022 10:52:19 +0100 Maken Nederlandse gezinnen zich zorgen over geld? http://ncj.nl/actueel/nieuws/artikel/peiling-maken-nederlandse-gezinnen-zich-zorgen-over-geld Door de huidige inflatiestijging wordt het dagelijks leven duurder. Om erachter te komen in welke mate Nederlandse gezinnen geldzorgen hebben en welke signalen professionals oppikken, zet het NCJ een vragenlijst uit onder ouders en professionals. Wil jij bijdragen aan dit onderzoek? Vul de vragenlijst in! news-8344 Mon, 21 Feb 2022 09:50:52 +0100 SPARK-methodiek erkend door RIVM https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/spark-methodiek-erkend-door-rivm/ De SPARK-methodiek helpt bij het vroegtijdig signaleren van (risico op) opvoed- en opgroeiproblemen bij jonge kinderen. De gehele methode is onlangs door de erkenningscommissie van het RIVM erkend als ‘Goed onderbouwd’. De variant SPARK18 is erkend als ‘Goede aanwijzingen voor effectiviteit’. SPARK-methodiek: Een gestructureerd vraaggesprek

De SPARK-methodiek helpt professionals om al vroeg ontwikkelings- en ouderschapsproblemen bij jonge kinderen en hun ouders te signaleren. En ondersteunt ouders en jeugdverpleegkundigen bij het voeren van gesprekken over de opvoed- en opgroei-situatie van het jonge kind.
De methode biedt een gespreksstructuur die de unieke situatie van een gezin in kaart brengt en de basis vormt voor verdere opvolging. Zo vindt gezamenlijke besluitvorming rondom de ontwikkeling van het kind plaats.

SPARK18

De SPARK18 kun je als professional inzetten bij kinderen van 18 maanden. Op dit belangrijke transitiemoment in het leven van een kind, helpt het instrument om samen met ouders te bepalen welk zorgpad gevolgd kan worden tot het volgende transitiemoment. Deze variant van de SPARK blijkt goed toepasbaar in de dagelijkse JGZ-praktijk. En is nu erkend op niveau 3, ‘Goede aanwijzingen voor effectiviteit’.

ZonMw programma Versterking Uitvoeringspraktijk JGZ

Het programma Versterking Uitvoeringspraktijk Jeugdgezondheidszorg heeft tot doel door middel van onderbouwing en doorontwikkeling van innovatieve werkwijzen de JGZ beter toe te rusten op het uitvoeren van het Basispakket JGZ binnen de decentralisatie van de zorg voor jeugd en de veranderingen die dit voor de JGZ met zich meebrengt.

Meer weten?

]]>
news-8272 Fri, 28 Jan 2022 11:35:26 +0100 Dien een deelsessie in voor Jeugd in Onderzoek https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/dien-een-deelsessie-in-voor-jeugd-in-onderzoek/ Bent u betrokken bij onderzoek in de onderwijs- of jeugdsector en wilt u (tussentijdse) resultaten delen met onderzoekers, praktijkprofessionals, beleidsmakers en andere geïnteresseerden? Lever dan een bijdrage aan Jeugd in Onderzoek op 22 september 2022. Dé ontmoetingsplek voor iedereen in de jeugd- en onderwijssector. De deadline voor het indienen van deelsessies is 4 april 2022. Ontmoeten, verbinden van kennis en interactie

Jeugd in Onderzoek vindt dit jaar plaats op 22 september 2022 in 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch. En is dé ontmoetingsplek voor iedereen in de jeugd- en onderwijssector. Het wordt een dag vol ontmoetingen en interactie. Met kennisuitwisseling én het stimuleren van het gebruik van kennis door professionals, gemeenten, onderwijs en opleidingen. Zodat ouders en jeugdigen hiervan profiteren.
Mentaal welbevinden en veerkracht is het thema van 2022. Daarnaast staan de volgende onderwerpen centraal:

  • Wat werkt voor wie en waarom?
  • Hoe versterken we preventie en wat levert het op?
  • Hoe werken we beter samen?

Meer informatie over de thema’s vindt u op de website.

Een deelsessie indienen voor Jeugd in Onderzoek

Indienen kan via het formulier op de website. Hier vindt u ook de voorwaarden waaraan uw deelsessie moet voldoen. In mei 2022 hoort u of de congrescommissie uw bijdrage heeft geselecteerd. Aanmelden als bezoeker is mogelijk vanaf medio mei.

Jeugd in Onderzoek wordt georganiseerd door het NJi, NRO, TNO, NCJ, Kenniscentrum KJP en Kenniscentrum LVB en ZonMw.

]]>
news-8261 Thu, 27 Jan 2022 06:00:00 +0100 Herziening van het Individueel ZorgPlan voor kinderen https://publicaties.zonmw.nl/resultaten-programma-palliantie-meer-dan-zorg/interviewreeks-palliantie/een-vernieuwd-individueel-zorgplan-voor-kinderen-in-de-palliatieve-fase/ Kinderen met een levensbedreigende aandoening zitten vaak jarenlang in de palliatieve fase. Hoe zit het met hun wensen en behoeften rondom zorg en behandeling, en die van hun gezin? In het Individueel Zorgplan kunnen zorgverleners dit vastleggen. Op dit moment is dat nog een lijvig en ongebruiksvriendelijk document. Onderzoeker Judith Aris-Meijer en coördinator van 2 Netwerken Integrale Kindzorg Johannes Verheijden werken aan een herziening. news-8257 Wed, 26 Jan 2022 11:00:00 +0100 De ontwikkeling van kinderpalliatieve zorg in Nederland https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/de-ontwikkeling-van-kinderpalliatieve-zorg-in-nederland/ In Nederland komen 5000 tot 7000 kinderen in aanmerking voor palliatieve zorg en jaarlijks overlijden circa 1100 kinderen. Toch ontbrak gespecialiseerde palliatieve zorg voor kinderen lange tijd in het Nederlandse zorglandschap. Hoe is in de afgelopen jaren de kinderpalliatieve zorg ontwikkeld? In dit artikel schetsen we een beeld vanaf 2007 tot nu.
Kinderen kregen voor een lange tijd min of meer dezelfde palliatieve zorg aangeboden als volwassenen. En dat terwijl kinderen en hun gezinnen andere behoeften hebben op het gebied van palliatieve zorg dan volwassenen. Om dat hiaat te dichten werd in 2007 Stichting Platform Palliatieve Zorg voor Kinderen in Nederland (Stichting PAL) opgericht om de palliatieve zorg voor kinderen in het hele land te verbeteren. Een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven bieden aan kinderen met een levensbedreigende of levensduurverkortende aandoening en hun gezinnen stond hierbij centraal.

Wat waren de eerste stappen naar verbetering?

De eerste stappen om kinderpalliatieve zorg te verbeteren waren communicatie en scholing om de bewustwording en kennis over kinderpalliatieve zorg te vergroten. Daarna lag de focus op het ontwikkelen van kinderpalliatieve zorgteams in de 7 academische kinderziekenhuizen en het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, ook wel Kinder Comfort Teams (KCT) genoemd. Het Emma Kinderziekenhuis (Amsterdam UMC) realiseerde het eerste KCT vanaf 2012.

Ontwikkeling van richtlijn en regionale netwerken

Een ander belangrijk speerpunt was het centraal en toegankelijk beschikbaar stellen van kennis door middel van de richtlijn ‘Palliatieve zorg voor kinderen’, gepubliceerd in 2013. De richtlijn vormt de basis voor het verbeteren van de kwaliteit, organisatie en financiering van kinderpalliatieve zorg. Vanuit deze richtlijn, en de inzichten uit de ontwikkeling van het eerste KCT, ontstond de behoefte om kinderpalliatieve zorg dichtbij huis, domeinoverstijgend te organiseren. Vanaf 2014 zijn daarom, parallel aan de ontwikkelingen van het KCT, 7 regionale Netwerken Integrale Kindzorg (NIK) opgericht. Deze netwerken zijn samenwerkingsverbanden van professionals uit verschillende disciplines en organisaties, zoals het ziekenhuis, de thuiszorg, psychosociale zorg en het onderwijs. De KCT en NIK blijven zich ontwikkelen. Evaluatie aan de hand van spiegelgesprekken met ouders geven waardevolle input vanuit de ervaringen van kind en gezin voor verbeteringen.

Het Individueel Zorgplan Kinderpalliatieve Zorg

Een belangrijke ontwikkeling voor de kinderpalliatieve zorg is de ontwikkeling van het Individueel Zorgplan Kinderpalliatieve Zorg (2017). In zo’n plan kunnen zorgverleners specifieke wensen en behoeften voor zorg en ondersteuning van kind en gezin vastleggen. Ook zorgt het Individueel Zorgplan ervoor dat het algemene advies van de richtlijn omgezet kan worden in specifiek beleid in de zorg voor het ernstig zieke kind.

Steunpunt voor ethische dilemma's

Door de erkenning van kinderpalliatieve zorg is er meer aandacht gekomen voor ethische dilemma’s, zoals dilemma’s rondom het levenseinde van het kind. Om artsen daarin te ondersteunen en adviseren is het Artsensteunpunt Levenseinde Kinderen opgericht in 2018.

Landelijke structuur voor integrale kinderpalliatieve zorg

In hetzelfde jaar is Stichting PAL in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde overgegaan in het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg. In 2020 is met de ontwikkeling van het laatste KCT de landelijke structuur voor integrale kinderpalliatieve zorg volledig gerealiseerd. In combinatie met de beschikbaarheid van het Kenniscentrum voor Kinderpalliatieve Zorg, zorgt dat ervoor dat alle gezinnen én professionals in Nederland toegang hebben tot expertise, educatie, kennis, advies, richtlijnen, beleidsontwikkeling, onderzoek en innovatie met betrekking tot kinderpalliatieve zorg.

ZonMw en kinderpalliatieve zorg

We streven naar meer inzicht in de beschikbare kennis over palliatieve zorg voor kinderen, de kwaliteit van deze zorg en prevalentiecijfers van deze doelgroep. Daarnaast richten we ons op meer kennis bij artsen en hulpverleners over hoe, waar en wanneer zij kinderpalliatieve zorg horen te geven. Zo is met ons programma Palliantie de verdere ontwikkeling van het Emma Thuis team, de richtlijn ‘Palliatieve zorg voor kinderen’, het Individueel Zorgplan Kinderpalliatieve Zorg en de oprichting van de Netwerken Integrale Kindzorg mogelijk gemaakt. Momenteel financieren we de implementatie van het Individueel Zorgplan Kinderpalliatieve Zorg en de herziening van de richtlijn.

Meer informatie

]]>
news-8136 Thu, 06 Jan 2022 15:37:00 +0100 Zorg op afstand opnemen in richtlijnen: 7 projecten van start https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/zorg-op-afstand-opnemen-in-richtlijnen-7-projecten-van-start/ Het is belangrijk dat aanbevelingen over face-to-face vervangende zorg op afstand worden opgenomen in bestaande richtlijnen. Daarom financieren we 7 projecten waarin beroepsorganisaties die eigenaar zijn van richtlijnen of beheerders/regiehouders van multidisciplinaire richtlijnen, de tijdens de coronacrisis opgedane ervaringen met zorg op afstand opnemen in hun richtlijnen.
Graag stellen we de 7 projecten aan u voor:

ZonMw en kwaliteitsinstrumenten

Richtlijnen en andere kwaliteitsinstrumenten ondersteunen zorgprofessionals en de patiënt en diens naasten om de juiste zorgoptie te kiezen. Daarom stimuleren wij de ontwikkeling, implementatie, evaluatie en herziening van kwaliteitsinstrumenten. Zoals keuzehulpen, richtlijnen, standaarden, patiëntinformatie en meetinstrumenten. De hierboven genoemde projecten krijgen subsidie vanuit ons programma Ondersteuning Zorginstituut. Met dit programma ondersteunen we het Zorginstituut Nederland en het werkveld via ontwikkeling, onderzoek en implementatie met bruikbare kennis en instrumenten om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Meer informatie

]]>
news-8028 Fri, 19 Nov 2021 10:58:30 +0100 Beslishulp ondersteunt bij het inzetten van het juiste signaleringsinstrument https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/beslishulp-ondersteunt-bij-het-inzetten-van-het-juiste-signaleringsinstrument/ In de JGZ en het sociaal domein is het belangrijk om beginnende problemen bij een kind, jongere of de ouders snel in het oog te krijgen. Als jeugdprofessional kun je hier verschillende instrumenten voor inzetten. Maar hoe beslis je welk instrument in een bepaalde situatie passend is? De online beslishulp biedt praktische informatie over 4 (recent) gevalideerde signaleringsinstrumenten, bedoeld voor de JGZ en het sociaal domein. Hoe werkt de beslishulp?

Binnen de online beslishulp worden 4 signaleringsinstrumenten uitgelicht:

  • SDQ (psychosociale problemen)
  • RCADS-22 (angst en depressie)
  • ARI CP2-5 (hechtingsproblemen)
  • LSVG (hechtingsproblemen)

De beslishulp biedt met een overzichtstabel praktische informatie over de signaleringsinstrumenten en helpt professionals snel overzicht te krijgen in het doel en de werkwijze van het instrument en bij welke leeftijd het instrument ingezet kan worden. Ook beantwoordt de tool vragen als: Wanneer zet je het specifieke instrument in? Wat is het verschil tussen de SDQ en de RCADS, die beiden weleens worden ingezet voor een JGZ-contactmoment? Hoe kan de uitkomst geïnterpreteerd worden en wat zijn de mogelijke vervolgstappen? Na een korte gebruiksaanwijzing per instrument, kan er worden doorgeklikt naar uitgebreide achtergrondinformatie.

Aansluiting op de GIZ en de SPARK

In de online beslishulp wordt de aansluiting van de signaleringsinstrumenten bij 2 bestaande gespreksmethodieken, de GIZ en de SPARK, visueel inzichtelijk gemaakt en toegelicht. Voor professionals die al met deze instrumenten werken, moet het zo makkelijker worden om te bepalen bij welk thema of probleem in die methodiek zij kunnen denken aan een signaleringsinstrument.

Aan de slag met de beslishulp

De beslishulp is ontwikkeld in het kader van een VIMP van ZonMw door onderzoekers en praktijkprofessionals van TNO, UvA, GGD Amsterdam, GGD Hollands Midden en GGD Zeeland.
Wil je meer weten over de beslishulp? Bekijk het filmpje of ga direct aan de slag.

ZonMw programma Versterking Uitvoeringspraktijk JGZ

Het programma Versterking Uitvoeringspraktijk Jeugdgezondheidszorg heeft tot doel door middel van onderbouwing en doorontwikkeling van innovatieve werkwijzen de JGZ beter toe te rusten op het uitvoeren van het Basispakket JGZ binnen de decentralisatie

Meer weten?

]]>
news-7683 Thu, 16 Sep 2021 08:00:00 +0200 Podcast 'Op leven en dood' over dilemma's op de Intensive Care https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/podcast-op-leven-en-dood-over-dilemmas-op-de-intensive-care/ In aflevering 5 en 6 van de podcast ‘Op leven en dood’, over dilemma’s op de IC, horen we een casus van de 17-jarige Caspar die na reanimatie niet meer dezelfde is. Zijn ouders willen hem beschermen tegen toenemend lijden. Onderzoeker Mirjam de Vos praat met hoogleraar kinderpalliatieve zorg Eduard Verhagen. Wat doe je als ouders vragen: laat mijn kind sterven? En hoe steun je ouders bij het overlijden van hun kind? news-7706 Tue, 14 Sep 2021 10:47:22 +0200 Uitnodiging matchmaking Jeugd en digitalisering 12 oktober 2021 https://www.nro.nl/nieuws/uitnodiging-matchmaking-jeugd-en-digitalisering-12-oktober-2021 Schrijf je nu in voor de online matchmaking van de NWA-call Jeugd en digitalisering op 12 oktober 2021 en ontmoet vanaf de dag van inschrijving al andere geïnteresseerden via het digitale platform. Professionals in het onderwijs en de brede jeugdsector worden expliciet uitgenodigd om hun kennis én vragen te delen. news-7682 Thu, 09 Sep 2021 15:54:05 +0200 Podcast 'Op leven en dood' over dilemma's op de Intensive Care https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/podcast-op-leven-en-dood-over-dilemmas-op-de-intensive-care/ De 10-delige podcast ‘Op leven en dood’ laat zien wat voorafgaat aan de beslissing om een IC-behandeling van een ernstig zieke patiënt te staken. Onderzoeker Mirjam de Vos praat in aflevering 4 met hoofd van de kinder-IC Matthijs de Hoog. Welke nieuwe dilemma’s ontstaan nu daar steeds meer kinderen met verschillende chronische aandoeningen komen te liggen? En wat doe je als je het niet eens bent met ouders over wat in het belang is van het kind? news-7651 Mon, 30 Aug 2021 11:47:11 +0200 Prioriteringsstudie modulaire richtlijnen JGZ van start https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/prioriteringsstudie-modulaire-richtlijnen-jgz-van-start/ Vanaf 1 september start TNO met een prioriteringsstudie voor het modulair vormgeven van de JGZ Richtlijnen. Hierbij worden alle om te zetten richtlijnen in kaart gebracht en voorzien van een prioriteringsadvies. Werk je als JGZ-professional? Geef je alvast op voor deelname aan de behoeftepeiling in november. Wat wordt onderzocht in de prioriteringsstudie?

Voordat richtlijnen worden omgezet naar een modulaire structuur worden deze eerst opgedeeld in modules. Een module is een uitgangsvraag met bijbehorende aanbeveling(en), onderbouwing en verantwoordingsinformatie. Door opdeling in modules worden samenhang, overlap en groeperingen in de modules en onderwerpen duidelijk zichtbaar. Vervolgens wordt er door middel van een behoeftepeiling onder professionals en een quickscan van de literatuur een prioritering van de richtlijnmodules vastgesteld voor update of ontwikkeling.

Geef je alvast op voor deelname aan de behoeftepeiling

Inbreng vanuit JGZ-professionals, ouders en jeugdigen, beroepsverenigingen, koepelorganisaties en andere stakeholders is enorm belangrijk. Daarom zet TNO dit najaar een brede behoeftepeiling uit. Voor de behoeftepeiling onder JGZ-professionals wordt een online vragenlijst verspreid. De oproep voor deelname aan de behoeftepeiling wordt binnenkort verspreid via onder andere de koepelorganisaties, beroepsverenigingen (AJN, V&VN, NVDA), het NCJ en social media. Wil je ook bijdragen aan de ontwikkeling van richtlijnen die goed aansluiten bij uw dagelijkse werk? Geef je nu alvast op voor deelname aan de behoeftepeiling door een berichtje te sturen naar TNO onderzoeker dr. Caren Lanting via caren.lanting@tno.nl. Dan houden we je op de hoogte.

ZonMw-programma Richtlijnen JGZ 2019-2024

Dit programma heeft als doel het verbeteren van de kwaliteit van de uitvoering van Basispakket JGZ en het Landelijk Professioneel Kader (LPK). Door het ontwikkelen en herzien van JGZ-richtlijnen en samenwerkingsrichtlijnen met andere sectoren, Ook worden producten ter ondersteuning van de implementatie ontwikkeld.

Meer weten?

]]>
news-7550 Fri, 23 Jul 2021 09:44:23 +0200 Toolkit leefstijladvisering (0 tot 4 jaar) voor JGZ-professionals https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/toolkit-leefstijladvisering-0-tot-4-jaar-voor-jgz-professionals/ Een gezonde leefstijl kan overgewicht en andere leefstijl gerelateerde ziekten bij kinderen voorkomen. Ouders spelen in de eerste levensjaren een cruciale rol door het aanleren en stimuleren van een gezonde leefstijl. Maar hoe adviseer je als JGZ-professional ouders adviseren naar hun eigen behoeften? Leefstijladvisering kan verbeterd worden

Het Amsterdam UMC heeft samen met JGZ-professionals en ouders onderzocht hoe leefstijladvisering voor kinderen van 0-4 jaar verbeterd kan worden. De bevindingen leest u in het rapport Samen Gezond Groot. Hierin staan 4 werkwijzen die de JGZ kan inzetten om leefstijl onder de aandacht te brengen en ouders te adviseren. Met de werkwijzen kunnen JGZ-professionals laagdrempelig het gesprek aangaan over leefstijladvisering voor borstvoeding, vaste voeding (eten/drinken), beeldschermgebruik en slapen.

Tools die u kunnen helpen bij uw werk

De materialen en handleidingen van de werkwijzen zijn samengebracht in een toolkit leeftstijladvisering. Deze omvat;

  1. Werkwijze ‘Praten over beeldschermgebruik in de spreekkamer (0-4 jaar)’. Met informatie en materialen als een handleiding en folder om met ouders in gesprek te gaan over beeldschermgebruik. Bekijk ook de bijbehorende animatievideo.
  2. Poster ‘Best lastig?’ en bijbehorende handleiding. Een poster waarop 4 leefstijlonderwerpen staan afgebeeld om laagdrempelig het gesprek over deze onderwerpen aan te gaan.
  3. Handleiding Toestemmingsvraag om leefstijl tijdens de consulten bespreekbaar te maken. En een bijbehorende flyer vol met tips om leefstijl actief met ouders te bespreken.
  4. Website tool leefstijladvisering om leefstijl in het consult bespreekbaar te maken met behulp van digitale middelen. De werkwijze bevat een computerscherm waarop 4 leefstijlonderwerpen afgebeeld staan die tijdens het consult besproken kunnen worden. In de nabije toekomst wordt hierbij een koppeling gemaakt met het lokaal beschikbare aanbod.

Daarnaast is het richtlijnenoverzicht beschikbaar voor professionals als achtergrondinformatie. En zijn er diverse tools om de ontwikkelde werkwijzen binnen JGZ-organisaties te implementeren.

ZonMw-programma Richtlijnen Jeugdgezondheidszorg 2013-2018

Dit project maakt onderdeel uit van het ZonMw-programma Richtlijnen Jeugdgezondheidszorg 2013-2018. Het programma heeft als doel om de kwaliteit van de uitvoering van het basistakenpakket jeugdgezondheidszorg te verbeteren door de ontwikkeling en herziening van JGZ-richtlijnen, samenwerkingsrichtlijnen met andere sectoren en producten ter ondersteuning van de implementatie. Hiermee worden professionals uitgerust met kennis en vaardigheden om hun werk goed te kunnen doen, draagt het programma bij aan uniformering van de beroepsbeoefening en aan kwaliteitsverbetering van en kwaliteitsborging in JGZ-organisaties. Het programma draagt zo bij aan de fysieke, psychische en sociale gezondheid van kinderen in Nederland en aan de ondersteuning van ouders in de opvoeding.

Meer weten?

 

 

 

]]>
news-7447 Tue, 29 Jun 2021 14:26:54 +0200 Werkwijze modulaire JGZ-richtlijnen beschikbaar https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/werkwijze-modulaire-jgz-richtlijnen-beschikbaar/ Voor herziening, onderhoud en betere toegankelijkheid van richtlijnen worden de komende jaren bestaande en nieuwe richtlijnen in modules opgedeeld. Dat maakt het makkelijker onderdelen te updaten zonder de hele richtlijn te hoeven herzien. Ook verloopt de implementatie beter. In opdracht van ZonMw ontwikkelde Miranda Langendam samen met richtlijnontwikkelaars, jgz-professionals en overige eindgebruikers een werkwijze. Om kinderen de beste zorg te geven is het van belang dat richtlijnen gebaseerd zijn op de actuele stand van zaken van de wetenschappelijke en praktijkkennis. De nieuw ontwikkelde werkwijze  ondersteunt dit beter. Ook is samenhang tussen richtlijnen makkelijker aan te geven.

Modulaire opbouw

Bij een modulaire opbouw wordt een richtlijn opgedeeld in kleinere blokken, zogenaamde modules, die elk een uitgangsvraag beantwoorden. Een module bestaat uit een uitgangsvraag met bijbehorende aanbeveling(en), onderbouwing en verantwoordingsinformatie. Ook zijn eventuele andere aanverwante producten, documenten en/of hyperlinks in de module te vinden.

Van concept naar definitieve werkwijze

Het afgelopen jaar zijn de JGZ richtlijnen Taalontwikkeling en Overgewicht op papier omgezet naar modules. De 2 trajecten hebben inzicht gegeven in de haalbaarheid, benodigde inspanning en de knelpunten. Daarnaast is de conceptwerkwijze in het najaar gepresenteerd aan een klankbordgroep van JGZ professionals, vertegenwoordigers vanuit Opvoedinformatie.nl en methodologen die al werken met modulaire richtlijnen.  Aan de deelnemers werd onder andere gevraagd of de werkwijze aansluit bij de praktijk en welke gebruikerswensen zij hadden. De input vanuit het omzettingstraject van beide richtlijnen, de klankbordgroep, de RAC en ZonMw is verwerkt tot een definitieve werkwijze. 

Prioriteringsstudie

Alle bestaande richtlijnen worden uiteindelijk omgezet naar modules. Binnenkort wordt een prioritering gemaakt welke richtlijnen als eerste herzien of geactualiseerd moeten worden volgens deze werkwijze. Dit zal volgen uit de subsidieoproep prioriteringsstudie Richtlijnen JGZ. Naar verwachting zal medio juli 2021 de subsidie verleent worden aan de partij die het best aansluit bij de doelstelling, uitgangspunten en werkwijze vanuit de oproep.

ZonMw-programma Richtlijnen JGZ 2019-2024

Dit programma heeft als doel het verbeteren van de kwaliteit van de uitvoering van Basispakket JGZ en het Landelijk Professioneel Kader (LPK). Door het ontwikkelen en herzien van JGZ-richtlijnen en samenwerkingsrichtlijnen met andere sectoren, Ook worden producten ter ondersteuning van de implementatie ontwikkeld.

Meer weten?

 

]]>
news-7446 Tue, 29 Jun 2021 14:00:42 +0200 Nieuw systeem voor zorgpartners, ouders en jongeren maakt digitaal samenwerken mogelijk https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nieuw-systeem-voor-zorgpartners-ouders-en-jongeren-maakt-digitaal-samenwerken-mogelijk/ Het jeugddossier Noord-Veluwe ontwikkelde een interdisciplinair digitaal systeem dat samenwerken van de jeugdgezondheidszorg (JGZ), jeugdhulp, ouders en jongeren in één systeem mogelijk maakt. Het dossier ondersteunt werken volgens de regionale visie op transformatie jeugd en bevat zowel de basisdataset JGZ als functionaliteiten die nodig zijn voor ambulante jeugdhulpverlening. Hoe ziet het jeugddossier eruit?

Binnen het jeugddossier hebben ouders en jongeren de mogelijkheid om hun hele dossier te lezen. Ze kunnen vragen stellen, afspraken beheren en eigen (familiegroeps)plannen uploaden. Ook zijn de groei- en vaccinatiegegevens hier zichtbaar. En er is mogelijkheid voor ouders en jongeren om een vraag te stellen aan JGZ-professionals en of jeugdhulpverleners.

Regie en transparantie

Ouders en jongeren bepalen zelf welke zorgpartners toegang krijgen tot welke onderdelen uit hun dossier. Zo ligt de regie bij henzelf. Doordat er samen binnen een digitaal systeem wordt gewerkt ervaren medewerkers een toename in onderlinge samenwerking. Wel worden er nog kansen voor groei benoemd binnen de doorontwikkeling van het dossier. Voorbeeld hiervan is zorgprofessionals bewust maken van de noodzaak om objectief te registeren. Zodat het geregistreerde leesbaar is voor andere zorgprofessionals maar ook voor ouders en jongeren. Ook moeten de kaders rondom het delen van gegevens van professionals nog duidelijker geschetst worden. Het onderzoek wordt na afronding van dit project voortgezet en resulteert begin 2023 in een proefschrift waar beide aandachtspunten verder onderzocht worden.

ZonMw-programma Versterking Uitvoeringspraktijk JGZ

Het programma Versterking Uitvoeringspraktijk Jeugdgezondheidszorg heeft tot doel door middel van onderbouwing en doorontwikkeling van innovatieve werkwijzen de JGZ beter toe te rusten op het uitvoeren van het Basispakket JGZ binnen de decentralisatie van de zorg voor jeugd en de veranderingen die dit voor de JGZ met zich meebrengt.

Meer weten?

Meer informatie over het ontwikkelde jeugddossier in vindbaar via de informatiewebsite waarop een filmpje, een flyer en een document met veel gestelde vragen over het jeugddossier staan.

]]>
news-7418 Wed, 23 Jun 2021 13:55:00 +0200 NWA financiert 2 projecten over big data en kansrijke start https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nwa-financiert-2-projecten-over-big-data-en-kansrijke-start/ Binnen het NWA-programma Big data en kansrijke start zijn 2 consortia gehonoreerd. Deze consortia zullen onderzoeken welke mogelijkheden big data biedt ter ondersteuning van zorgprofessionals in de eerste duizend dagen van een kind. Er is al veel geïnvesteerd om in Nederland de babysterfte omlaag te brengen. Maar sommige kinderen hebben nog steeds een slechte start. Doordat zij te vroeg geboren worden, te weinig wegen bij de geboorte of door andere factoren. De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van problemen – zowel fysiek als mentaal – op latere leeftijd.

NWA-programma Big data en kansrijke start

Het programma is bedoeld om met behulp van big data-analyses onderzoek te doen naar de vroege identificatie van risicofactoren die bepalen of kinderen en (aanstaande) gezinnen kwetsbaar worden of zijn. De toenemende beschikbaarheid van grote en complexe dataverzamelingen biedt nieuwe mogelijkheden om kwetsbaarheid in een vroeg stadium te signaleren en zo een passend aanbod te kunnen ontwikkelen. Onderzoek kan verder uitwijzen wat hiervoor een effectieve, zorgvuldige en verantwoorde manier is. Voorop staat dat met alle data zorgvuldig wordt omgesprongen. Bij gebruik en combinatie van databronnen wordt daarom ook rekening gehouden met ethische,  juridische en maatschappelijke kaders.

Gehonoreerde projecten

Binnen het programma gaan de volgende consortia binnenkort van start:

Making big data meaningful for a promising start
Samen met ouders, professionals, datawetenschappers en ethici beoogt dit project een risicosignaleringsinstrument te ontwikkelen dat gebruikt kan worden in alle fasen van de eerste 1000 dagen, nog voordat er problemen ontstaan. Lees meer 

Children and (future) Parents, supported by Prediction and Professionals in Prevention, to improve Opportunity (C-4PO)
In co-creatie met (aanstaande) ouders en professionals in de verloskunde en de preventieve jeugdgezondheidszorg, zal een datagedreven ondersteuningsinstrument worden gebouwd en geëvalueerd om professionals te ondersteunen in hun gedeelde besluitvorming met (toekomstige) ouders. Lees meer 

Nationale Wetenschapsagenda

In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voert NWO sinds 2018 het onderzoeksprogramma van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) uit. Het doel van de NWA is om met kennis een positieve, structurele bijdrage leveren aan de maatschappij van morgen, door vandaag bruggen te slaan en met elkaar voor wetenschappelijke en maatschappelijke impact te zorgen.

Hieraan wordt onder andere invulling gegeven via thematische programmering in samenwerking met overheden. Het doel van de thematische NWA-programma’s is om antwoorden te vinden op actuele maatschappelijke vragen. Al het onderzoek is interdisciplinair opgezet en betrekt zowel de gehele breedte van de kennisketen als relevante maatschappelijke partners.

De uitvoering van het programma is in handen van ZonMw. ZonMw ziet er op toe dat data in het gehele traject op een ethische en verantwoorde manier worden verzameld en gebruikt.

Meer weten?

]]>
news-7207 Wed, 28 Apr 2021 08:42:39 +0200 Nieuwe subsidieoproep voor leernetwerk participatief jeugdonderzoek https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nieuwe-subsidieoproep-voor-leernetwerk-participatief-jeugdonderzoek/ Jongerenparticipatie wordt steeds belangrijker in onderzoek. De subsidieoproep Leernetwerk Participatief jeugdonderzoek geeft een impuls aan het gezamenlijk leren over en reflecteren hierop. De opgedane kennis en creatieve voorbeelden worden breed gedeeld. Subsidieaanvragen kunnen door onderzoeksorganisaties worden ingediend tot dinsdag 31 augustus 2021, 14.00 uur. Leernetwerk

Het doel van deze subsidieoproep is een stimulans te geven aan het gezamenlijk reflecteren en leren in participatief jeugdonderzoek. En dit te realiseren door een duurzaam leernetwerk participatief jeugdonderzoek en coaching on the job trajecten te faciliteren.

In een leernetwerk wisselen deelnemers met expertise en vanuit een gezamenlijke interesse in participatief jeugdonderzoek doelbewust kennis en ervaringen uit. Samen ontwikkelen en verspreiden ze nieuwe inzichten, oplossingen en werkwijzen. Jongeren zijn structureel bij het leernetwerk betrokken.

Aanvragen subsidie

Er kan subsidie worden aangevraagd voor het opzetten, uitbouwen en verstevigen van een duurzaam leernetwerk participatief jeugdonderzoek, waarvan 6 ‘coaching on the job’ trajecten onderdeel zijn. Experts op het gebied van participatief jeugdonderzoek worden hierin coach voor onderzoekers die recent gestart zijn of op het punt staan om participatief jeugdonderzoek uit te voeren in de jeugdsector.

Budget

Er kan maximaal € 250.000,- voor één leernetwerk worden aangevraagd met een looptijd van maximaal 3 jaar. In totaal is voor deze programmalijn € 250.000,- beschikbaar.  

Hierbij geldt de verplichting dat aanvragers ook zelf investeren in het project. Aanvragers kunnen maximaal 75% van de totaalbegroting aanvragen bij ZonMw en dienen ten minste 25% van de totaalbegroting zelf te investeren (in kind of in cash).

Meer weten?

]]>
news-7150 Fri, 16 Apr 2021 12:30:00 +0200 Kennis voor de Jeugdgezondheidszorg toegankelijk gebundeld https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/kennis-voor-de-jeugdgezondheidszorg-toegankelijk-gebundeld-1/ Wil je als JGZ-professional of -organisatie aan de slag met de laatste wetenschappelijke kennis? Dat kan! In de nieuwe kenniswaaier en bijbehorende digitale publicatie van ZonMw zijn de laatste opbrengsten uit de wetenschap voor de jeugdgezondheidszorg (JGZ) gebundeld. En voorzien van concrete handvatten om er zelf mee aan de slag te gaan. De resultaten zijn gebundeld in tien herkenbare thema’s voor de JGZ zoals bijvoorbeeld psychosociale gezondheid, sociaal domein en prenatale zorg.

Praktisch hulpmiddel

De kenniswaaier en bijbehorende digitale publicatie zijn bedoeld als praktisch hulpmiddel voor JGZ-professionals en -organisaties. En biedt concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan met de laatste innovaties, nieuwe werkwijzen, methodieken en tools. Hoe? Bekijk het in deze korte video [1.22 min].

]]>
news-7086 Tue, 30 Mar 2021 08:38:22 +0200 Roadmap voor cliëntenparticipatie in richtlijnontwikkeling https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/roadmap-voor-clientenparticipatie-in-richtlijnontwikkeling/ Er is steeds meer aandacht voor cliëntenparticipatie bij de ontwikkeling van richtlijnen. Het opzetten van betekenisvolle participatie kan echter best lastig zijn. Het Athena Instituut van de Vrije Universiteit ontwikkelde daarom een roadmap voor richtlijnontwikkeling die naast inspiratie ook handvatten biedt om participatie van ouders, jongeren en kinderen vorm te geven binnen richtlijnontwikkeling. Net zoals een zorgprofessional een ander perspectief heeft dan een cliënt, zo heeft een kind een ander perspectief dan een volwassene. Cliënten beschikken over unieke ervaringskennis: zij weten als geen ander hoe het is om hún leven te leiden en hoe het als cliënt is om in contact te komen met de zorg. De ervaringen, voorkeuren en waarden van cliënten zijn dan ook een onmisbaar onderdeel van een evidence based werkwijze.

Hoe kan ik de roadmap gebruiken?

De nieuwe roadmap biedt inspiratie en denkrichtingen, aangevuld met praktische informatie. Waarom is participatie van belang? Wat is het verschil tussen het betrekken van jeugdigen en volwassenen? Hoe zorg je voor betekenisvolle participatie binnen richtlijnontwikkeling en hoe geef je dit vorm? Hoe werf je ouders, jongeren en kinderen voor je onderzoeksproject?

Bij elke stap van het richtlijnontwikkelingsproces worden praktische handvatten gegeven om de participatie in die specifieke stap vorm te geven. De roadmap biedt daarnaast veel inspirerende praktijkvoorbeelden en is ook te gebruiken voor onderzoeksprojecten buiten richtlijnontwikkeling.

ZonMw-programma Richtlijnen Jeugdgezondheidszorg 2013-2018

Dit project maakt onderdeel uit van het ZonMw-programma Richtlijnen Jeugdgezondheidszorg 2013-2018. Het programma heeft als doel om de kwaliteit van de uitvoering van het basistakenpakket jeugdgezondheidszorg te verbeteren door de ontwikkeling en herziening van JGZ-richtlijnen, samenwerkingsrichtlijnen met andere sectoren en producten ter ondersteuning van de implementatie. Hiermee worden professionals uitgerust met kennis en vaardigheden om hun werk goed te kunnen doen, draagt het programma bij aan uniformering van de beroepsbeoefening en aan kwaliteitsverbetering van en kwaliteitsborging in JGZ-organisaties. Het programma draagt zo bij aan de fysieke, psychische en sociale gezondheid van kinderen in Nederland en aan de ondersteuning van ouders in de opvoeding.

Meer weten?

]]>
news-7070 Tue, 23 Mar 2021 07:51:18 +0100 Aan de slag met de JGZ-richtlijn Ouder-kindrelatie https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/aan-de-slag-met-de-jgz-richtlijn-ouder-kindrelatie/ Vanaf nu kunnen JGZ-professionals gebruikmaken van de nieuwe JGZ-richtlijn Ouder-Kindrelatie. De richtlijn biedt handvatten voor het handelen tijdens contacten met kinderen en jongeren van -9 maanden tot 18 jaar en hun ouders. De ouder-kindrelatie vormt de basis voor de ontwikkeling van een kind. Vroege signalering van verstoringen in deze relatie is belangrijk, omdat verstoringen kunnen leiden tot gedragsproblemen en in ernstige gevallen tot persoonlijkheidsproblematiek bij het kind. JGZ-professionals bevinden zich bij uitstek in de positie om de ouder-kindrelatie vroegtijdig ter sprake te brengen, mogelijke verstoringen te signaleren en ouders te ondersteunen in hun ouderrol. Maar de ouder-kindrelatie is ook een gevoelig thema. Het vraagt veel deskundigheid om de ouder-kindrelatie op een passende wijze bespreekbaar te maken.

Bekijk de belangrijkste thema’s uit de richtlijn in deze video.

Hoe kan ik aan de slag met de richtlijn?

Het NCJ biedt ondersteuning bij het implementeren van nieuwe richtlijnen in de praktijk met praktische tools voor professionals, management en beleid. Deze tools zijn te downloaden vanaf de startpagina van de richtlijn. Bekijk de richtlijn op de JGZ-Richtlijnen website van het NCJ en in de JGZ Richtlijnen app. Voor ouders is informatie aansluitend op deze richtlijn, onder andere over hechting, opvoedtips en contact maken, te vinden via Opvoeden.nl.

Is er een e-learning beschikbaar?

De e-learning Ouder-kindrelatie is vanaf nu ook beschikbaar in de JGZ Academie en gebaseerd op de richtlijn. Deze e-learning biedt theoretische kennis over de ouder-kindrelatie en gaat in op hoe u als JGZ-professional kunt signaleren, ondersteunen, begeleiden, verwijzen en samenwerken. De e-learning sluit u af met een toets. Accreditatie is aangevraagd. Lees voor het maken van de e-learning eerst de richtlijn.

Werksessie

Op 18 mei 2021 van 9.00 tot 11.00 uur organiseert het NCJ een digitale werksessie voor deelnemers van het richtlijn implementatie netwerk en professionals met affiniteit met het thema. Samen met het NCJ en de richtlijnontwikkelaar wordt dan gewerkt aan implementatie vraagstukken rondom deze richtlijn. Aanmelden kan via het aanmeldformulier.


ZonMw-programma Richtlijnen Jeugdgezondheidszorg 2013-2018

Dit project maakt onderdeel uit van het ZonMw-programma Richtlijnen Jeugdgezondheidszorg 2013-2018. Het programma heeft tot doel om de kwaliteit van de uitvoering van het basistakenpakket jeugdgezondheidszorg te verbeteren door de ontwikkeling en herziening van JGZ-richtlijnen, samenwerkingsrichtlijnen met andere sectoren en producten ter ondersteuning van de implementatie. Hiermee worden professionals uitgerust met kennis en vaardigheden om hun werk goed te kunnen doen, draagt het programma bij aan uniformering van de beroepsbeoefening en aan kwaliteitsverbetering van en kwaliteitsborging in JGZ-organisaties. Het programma draagt zo bij aan de fysieke, psychische en sociale gezondheid van kinderen in Nederland en aan de ondersteuning van ouders in de opvoeding.

Meer weten?

•    Website JGZ-richtlijnen NCJ
•    ZonMw-project JGZ-Richtlijn Ouder- Kind relatie
•    ZonMw-programma Richtlijnen Jeugdgezondheidszorg 2013-2018
•    ZonMw-thema Jeugdgezondheidszorg
•    ZonMw-thema Jeugd

]]>
news-6760 Thu, 07 Jan 2021 13:13:54 +0100 Nieuwe projecten over verbeteren professionele norm huiselijk geweld en kindermishandeling https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nieuwe-projecten-over-verbeteren-professionele-norm-huiselijk-geweld-en-kindermishandeling/ Eind december zijn 4 nieuwe onderzoeksprojecten van het programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ van start gegaan. De projecten richten zich op het verbeteren van de professionele norm en leveren kennis op om professionals in hun werk te ondersteunen. De projecten zijn divers in thema’s en problematieken die worden aangepakt. Zo richt een van de projecten zich op conflicten tussen ouders bij echtscheiding en het effect dat dat heeft op het welzijn van het kind. 2 andere projecten richten zich op het herkennen of bespreekbaar maken van schadelijke traditionele praktijken als eergerelateerd geweld en vrouwelijke genitale verminking. Het laatste project richt zich op ervaringsdeskundigheid van professionals op het gebied van huiselijk geweld. Hoe kan een eigen traumatische ervaring benut worden om een ander te helpen? En wat zijn de mogelijke effecten?

De onderzoeken zullen medio 2022 hun resultaten opleveren.

Meer informatie over de projecten

Via de volgende links leest u meer over de projecten die van start zijn gegaan:

Actieprogramma Geweld hoort nergens thuis

Het onderzoeksprogramma Geweld hoort nergens thuis maakt deel uit van het Actieprogramma Geweld hoort nergens thuis van de Rijksoverheid. De opgave van dit programma is om huiselijk geweld en kindermishandeling terug te dringen, de schade ervan te beperken en zo de vicieuze cirkel van geweld, de overdracht van generatie op generatie, te doorbreken. Het onderzoeksprogramma levert een bijdrage aan de ondersteuning van de praktijk en biedt handvatten om de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld te verbeteren, te borgen en te verduurzamen.

Meer informatie

 

]]>
news-6498 Thu, 12 Nov 2020 16:11:47 +0100 Deelnemers gezocht voor klankbordgroep modulaire JGZ-richtlijnen https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/deelnemers-gezocht-voor-klankbordgroep-modulaire-jgz-richtlijnen/ Benieuwd naar hoe de JGZ-richtlijnen er in de toekomst uit gaan zien door modulaire vormgeving? Wil je meepraten vanuit gebruikersperspectief en of meedenken over de toepasbaarheid van de vormgegeven werkwijze? Geef je dan nu op voor de klankbordgroep bijeenkomst van vrijdagochtend 20 november 2020. Modulaire JGZ-richtlijnen

De komende jaren zullen de JGZ-richtlijnen herzien en beheerd worden middels een modulaire vormgeving. Modulair vormgegeven richtlijnen kunnen gedeeltelijk herzien of aangevuld worden wanneer hier aanleiding toe is. Dat is efficiënter dan een richtlijn geheel te herzien. Ook is samenhang tussen richtlijnen gemakkelijker in kaart te brengen. Modules kunnen naar elkaar verwijzen en onder meerdere richtlijnthema’s terugkomen, zodat professionals gelijke informatie bij verschillende thema’s krijgen.

Werkwijze

Voor het modulair onderhoud van de JGZ-richtlijnen is een werkwijze ontwikkeld. Deze is recent getest op twee bestaande JGZ-richtlijnen (Taalontwikkeling en Overgewicht). Om het voorgestelde modulaire format naadloos aan te laten sluiten op de praktijk van de JGZ-professional vindt op 20 november 2020, van 10:00-12:00 uur een online klankbordgroep bijeenkomst plaats. Het is belangrijk dat de werkwijze goed aansluit aan de praktijk. Daarom zijn we op zoek naar JGZ-professionals die mee willen denken over de opgezette werkwijze.

Wat wordt er verwacht bij deelname aan de klankbordgroep?

Ter voorbereiding krijg je een korte samenvatting van de werkwijze en een voorbeeld van het modulaire format. Deze worden ook tijdens de bijeenkomst gepresenteerd. Wij zijn geïnteresseerd om te horen of het modulaire format bruikbaar is, de onderdelen herkenbaar en helder weergegeven zijn, en of er zaken worden gemist. Daarnaast horen wij graag andere feedback die kan helpen om het gebruik van de JGZ-richtlijnen in de praktijk te optimaliseren. Deelname aan de klankbordgroep inclusief voorbereiding kost je zo’n 2,5 uur.

Voor aanmelding of meer informatie over de klankbordgroep:

Stuur een mail ovv aanmelding deelname klankbordgroep naar
Miranda Langendam, via m.w.langendam@amsterdamumc.nl

ZonMw-programma Richtlijnen JGZ 2019- 2024

Dit project maakt onderdeel uit van het ZonMw-programma Richtlijnen JGZ 2019-2024 waarin de focus ligt op het toekomstbestendig maken van de bestaande JGZ-richtlijnen. Met uiteindelijk doel: het bevorderen van een gezonde jeugd. Het programma ondersteunt JGZ-professionals met richtlijnen in hun werk, door Innovatie van het richtlijnontwikkelproces door invoering van een modulaire vormgeving,  herziening en ontwikkeling van richtlijnen voor beroepsbeoefenaren in de jeugdgezondheidszorg en ontwikkeling van producten om de implementatie van richtlijnen in het veld te ondersteunen.

Meer projectinformatie

]]>
news-6457 Wed, 04 Nov 2020 16:40:12 +0100 Training in ACP in de kindergeneeskunde blijkt heel waardevol https://publicaties.zonmw.nl/resultaten-programma-palliantie/kinderpalliatieve-zorg/#c69003 De doelen en voorkeuren voor toekomstige zorg en behandeling bij kinderen, en die van hun ouders, blijven onbesproken als zorgverleners het gesprek niet kunnen openen. Een speciale ACP-training is beschikbaar. Verpleegkundig specialist Laura Verweij- van den Oudenrijn: 'We voeren veel meer ACP-gesprekken dan vroeger, en de meerwaarde van de gesprekken is duidelijk zichtbaar.' news-6321 Thu, 08 Oct 2020 10:30:17 +0200 Jij en je gezondheid ook voor primair onderwijs beschikbaar https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/jij-en-je-gezondheid-ook-voor-primair-onderwijs-beschikbaar/ De digitale werkwijze Jij en Je Gezondheid is onlangs doorontwikkeld voor toepassing binnen de preventieve gezondheidsonderzoeken bij kinderen op 5 en 10-jarige leeftijd. Jij en je gezondheid was al beschikbaar voor de jeugdgezondheidszorg (JGZ) in het voortgezet onderwijs, maar is nu ook landelijk beschikbaar voor toepassing binnen het primair onderwijs. De Jij en Je gezondheid-werkwijze helpt bij het vroegtijdig signaleren van kinderen met risicogedragingen en/of (verhoogde kans op) sociaal-emotionele problemen. Door deze tijdige signalering kan advies en ondersteuning gegeven worden aan kinderen en hun ouders of ze kunnen zo nodig toegeleid worden naar veelbelovende en effectieve (preventieve) zorgprogramma's.

Jij en Je Gezondheid

Bij de inzet van Jij en Je Gezondheid vullen ouders als onderdeel van het preventief gezondheidsonderzoek voor kinderen rond de 5 en 10 jaar een digitale gezondheidsvragenlijst in. Deze vragenlijst bestaat uit verschillende valide en betrouwbare screeningslijsten met thema’s  zoals algemene gezondheid, psychische gezondheid, gedrag, leefgewoonten en leefomgeving. Na het invullen van de vragenlijst ontvangen de ouders op basis van hun antwoorden direct de uitslag.  Deze wordt weergegeven met behulp van een stoplichtsysteem (groen-oranje-rood). Ouders krijgen vervolgens per onderwerp praktische tips, adviezen en links naar handige websites over de gezondheid en leefsituatie van hun kind en gezin. De tips en adviezen zijn opbouwend en helpen ouders zelf aan de slag te gaan.

Het invullen van een vragenlijst met een directe terugkoppeling plaatst de ouder en het kind centraal in de zorg, geeft hen de mogelijkheid om ook autonoom aan de slag te gaan en draagt bij aan partnerschap tussen ouders en JGZ-professionals. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige bekijkt de uitslagen van de vragenlijst ook en ziet door het stoplichtsysteem in één oogopslag wat de sterke en zwakke kanten van het kind zijn.

Uitkomsten evaluatie

In 3 verschillende regio’s is evaluatieonderzoek gedaan naar de haalbaarheid, het bereik en de tevredenheid van Jij en Je Gezondheid onder JGZ-professionals en ouders. Daaruit blijkt:

  • Jij en Je Gezondheid is een geschikt instrument voor de JGZ ter ondersteuning van de preventieve gezondheidsonderzoeken in het primair onderwijs. Het instrument kan zowel worden toegepast bij een triage-werkwijze als bij een werkwijze waarbij alle kinderen worden uitgenodigd voor een consult.
  • Net als bij andere vragenlijsten geldt ook voor Jij en Je Gezondheid dat niet alle ouders met de vragenlijst worden bereikt. Het verschilt sterk per school hoeveel ouders de vragenlijst invullen. Er zijn geen opmerkelijke verschillen gevonden in bereik tussen de Jij en Je Gezondheid-werkwijze en de werkwijze met papieren vragenlijsten.
  • Ouders zijn over het algemeen positief over de digitalisering. Vaak gaf de gezondheidsvragenlijst inzicht in hoe het met hun kind gaat. Dit inzicht was ook nuttig als voorbereiding op een (eventueel) gesprek met een JGZ-professional. De uitslag en tips na afloop vonden ze prettig.
  • Ook de meeste JGZ-professionals waren tevreden. Zij zien de gezondheidsvragenlijst ook als een goede voorbereiding op een (eventueel) gesprek en ondersteunend bij het signaleren van kinderen die aandacht behoeven.

ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector

Met meer kennis kan de hulp aan kinderen en hun gezinnen effectiever worden. Voor deze kennisvergroting is het ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector opgezet.  
Het project is tot stand gekomen met financiering vanuit dit programma.

Meer informatie

 

]]>
news-6241 Mon, 28 Sep 2020 09:32:11 +0200 Professional en Slimme richtlijnmodule werken efficiënt samen aan uniform en wetenschappelijk onderbouwde JGZ https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/professional-en-slimme-richtlijnmodule-werken-efficient-samen-aan-uniform-en-wetenschappelijk-onderb/ Richtlijnen vormen een belangrijke basis voor de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Echter, voor professionals is het een uitdaging deze richtlijnen te gebruiken zoals bedoeld. De JGZ telt bijvoorbeeld meer dan 30 richtlijnen, die regelmatig worden vernieuwd. Het is uitdagend de inhoud altijd op het vizier te hebben. Richtlijnen zijn verder niet allemaal consistent in opbouw en verwijzen naar andere lokale (niet-)JGZ-richtlijnen, wat de complexiteit verhoogd en efficiëntie van gebruik verlaagd. De Slimme Richtlijnmodule (SRM) biedt een oplossing voor de genoemde knelpunten. Data-gedreven beslissingsondersteunend systeem

De SRM is een data-gedreven beslissingsondersteunend systeem, dat werkt op basis van de JGZ-richtlijnen die zijn vertaald naar algoritmen. Door middel van vragen, antwoorden en zogenaamde ‘afkapwaarden’ wordt de professional tijdens het gesprek met de cliënten door een of meerdere richtlijnen geleid naar aanbevelingen voor ouders en kind. Deze aanbevelingen gaan over de ontwikkeling en gezondheid van het kind. Het beantwoorden van de vragen en de terugkoppeling vindt plaats via een slimme gebruikersinterface. Deze is bij voorkeur onderdeel van het digitale dossier (DD JGZ).

Professionals willen slimme richtlijn blijven gebruiken

Afgelopen jaar heeft een pilot gelopen met de slimme richtlijn Lengtegroei. Dit gebeurde binnen Topicus en in 2 pilot-regio’s. Hieraan werkte 19 professionals (artsen, verpleegkundigen en assistenten) mee. De belangrijkste bevindingen waren dat professionals met de slimme richtlijn Lengtegroei (vergeleken met de standaard richtlijn Lengtegroei) meer ruimte ervaarden om te handelen volgens eigen professionele inzicht. Ook vonden zij  dat de aanbevelingen uit de richtlijn vaker een aanvulling vormden op hun handelen. Verder was de SRM nuttig voor het werk en eenvoudig in het gebruik, had men vertrouwen in de geboden adviezen en droeg de SRM bij aan de efficiëntie van het werk. Men ervaarden ook steun van collega’s en de organisatie voor het gebruik van de SRM. Tenslotte hadden nagenoeg alle deelnemende professionals de intentie de slimme richtlijn te blijven gebruiken. Als bijkomstigheid vormde de SRM en de adviezen een stimulans voor betere registratie van data in het digitale dossier.

Ontwikkelingen

De volgende stap is het uitbreiden van slimme richtlijnen. Inmiddels zijn de slimme richtlijnen Slaap en Gewicht gereed en worden op termijn de richtlijnen Taal en Motoriek ontwikkeld. Daarnaast is het van belang te toetsen wat het effect is van de SRM op de toegankelijkheid, praktische bruikbaarheid en naleving van JGZ-richtlijnen. Tenslotte wordt gewerkt aan de borging van de SRM en dat meer JGZ-organisaties, met verschillende digitale dossiers, de SRM gaan inzetten. Daarom is de SRM al zodanig ontwikkeld dat andere digitale dossiers eenvoudig gekoppeld kunnen worden, middels de beschikbare SRM-API.

ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector

Met meer kennis kan de hulp aan kinderen en hun gezinnen effectiever worden. Voor deze kennisvergroting is het ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector opgezet.  Dit project is tot stand gekomen met financiering vanuit dit programma.

Meer weten?

]]>
news-6218 Tue, 22 Sep 2020 17:04:33 +0200 JGZ-richtlijn Houding en bewegen is gepubliceerd https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/jgz-richtlijn-houding-en-bewegen-is-gepubliceerd/ Vanaf nu kunnen professionals in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) gebruik maken van de nieuwe JGZ-richtlijn Houding en bewegen. De richtlijn biedt informatie over voorlichting, (vroeg)signalering, begeleiding en verwijzing rond de onderwerpen houding en bewegen. De JGZ kan een belangrijke rol spelen in het stimuleren van een goede houding en gezond beweeggedrag. Bij bijzonderheden kan de JGZ de bevindingen waar nodig normaliseren en/of ouders en jeugdigen informeren, adviseren of verwijzen. Daarnaast kan worden voorkomen dat aandoeningen en klachten verergeren. En/of leiden tot een afwijkende of achterblijvende motoriek, lichamelijke inactiviteit, tijdelijke of blijvende functiebeperking of standsafwijking, pijnklachten en onnodige diagnostiek en zorggebruik.

Wil je weten welke thema’s er in de richtlijn worden behandeld? Bekijk dan dit filmpje.

Direct aan de slag met de nieuwe richtlijn

Het NCJ biedt ter ondersteuning tools aan voor professionals, management en beleid. Deze tools zijn te downloaden vanaf de startpagina van de richtlijn. Bekijk de richtlijn op de JGZ Richtlijnenwebsite en in de JGZ Richtlijnen app. Voor ouders is informatie aansluitend op deze richtlijn te vinden via Opvoeden.nl.

Werksessie

Op 26 november 2020 organiseert het NCJ een digitale werksessie voor deelnemers van het richtlijn implementatie netwerk en alle collega’s met affiniteit met het thema. Samen met het NCJ en de richtlijnontwikkelaar wordt dan gewerkt aan implementatie vraagstukken rondom deze richtlijn. Aanmelden kan via dit formulier.

ZonMw-programma Richtlijnen Jeugdgezondheidszorg 2013-2018

Dit project maakt onderdeel uit van het ZonMw-programma Richtlijnen Jeugdgezondheidszorg 2013-2018. Het programma heeft als doel om de kwaliteit van de uitvoering van het basistakenpakket jeugdgezondheidszorg te verbeteren door de ontwikkeling en herziening van JGZ-richtlijnen, samenwerkingsrichtlijnen met andere sectoren en producten ter ondersteuning van de implementatie. Hiermee worden professionals uitgerust met kennis en vaardigheden om hun werk goed te kunnen doen. En draagt het programma bij aan uniformering van de beroepsbeoefening en aan kwaliteitsverbetering van en kwaliteitsborging in JGZ-organisaties. Het programma draagt zo bij aan de fysieke, psychische en sociale gezondheid van kinderen in Nederland en aan de ondersteuning van ouders in de opvoeding.

Meer weten?

 

]]>
news-5970 Thu, 23 Jul 2020 11:37:10 +0200 Voortgangsrapportage juli 2020 Actieprogramma Kansrijke Start https://www.kansrijkestartnl.nl/documenten/rapporten/2020/07/08/voortgangsrapportage-juli-2020-actieprogramma-kansrijke-start Het actieprogramma Kansrijke Start loopt ruim anderhalf jaar. In deze derde voortgangsrapportage worden de uitkomsten van de kwalitatieve monitor van het RIVM beschreven. Daarnaast biedt de rapportage een overzicht van de stand van zaken omtrent de vorming van lokale coalities, de landelijke ondersteuningsmaatregelen en de verschillende actielijnen uit het actieprogramma.