Hoe bieden we jeugd met psychische problemen de best mogelijke zorg? En hoe kunnen we psychische problemen voorkomen? Belangrijke vragen waarop we in meerdere projecten bij ZonMw antwoord proberen te krijgen. Op deze pagina vindt u meer over (resultaten van) onderzoek naar jeugd-ggz. 

Uitgelicht

Jaarcongres Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Op 30 oktober was ZonMw aanwezig bij het Jaarcongres Kinder- en Jeugdspsychiatrie. Verschillende projecten hebben die dag een presentatie gegeven, maar wij financieren nog veel meer projecten op het gebied van jeugd-ggz. Op deze pagina vindt u een overzicht van alle projecten op dit thema. 

Consortia Effectiviteit Psychosociale Interventies Jeugd

De consortia Effectiviteit Psychosociale Interventies Jeugd doen onderzoek naar de werkzame elementen in interventies voor onder andere angst en depressie bij jongeren, externaliserende gedrags-problemen en multiprobleemgezinnen. Praktijkprofessionals vertellen over hun ervaringen. 

Lees de interviews

Even bijpraten met Dominique Maciejwski

Uit eerder onderzoek blijkt dat 1 op de 2 kinderen met ouders die stemmingsstoornissen hebben, dit zelf ook ontwikkelen. Waarom gebeurt dit bij 1 op de 2 kinderen juist niet? In het MARIO-project worden deze veerkracht factoren onderzocht om tot een preventieve interventie te komen.

Interview met Dominique

Preventie met beginnende psychiatrische klachten

Hoe bereik je jongeren met beginnende psychische klachten en win je hun vertrouwen? In haar blog vertelt dr. Dorien Nieman hoe de @Ease inloopcentra en de eHeadspace Generation Next interactieve website jongeren bereiken we voordat ze ernstig ziek worden.

Blog Dorien Nieman

Training Dappere Kat voorkomt angststoornissen

De training Dappere Kat, speciaal ontwikkeld voor basisschoolleerlingen, moet voorkomen dat leerlingen met angstklachten uiteindelijk angststoornissen ontwikkelen. De resultaten zijn zeer positief. Meer weten over de training en wat de Academische Werkplaatsen Transformatie Jeugd nog meer doen?

Lees het interview

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Interesse in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf je in voor de nieuwsbrief Jeugd en/of geestelijke gezondheid.

Aanmelden

Actueel

Volg via RSS

2 onderzoeksprojecten naar psychisch welzijn van vluchtelingen

VU start met 2 onderzoeksprojecten naar psychische zorg voor vluchtelingen. Het gaat om onderzoek naar een mobiel audio-instrument waarmee – zonder tolk – vragen over stress en andere psychische problemen kunnen worden gesteld aan Syrische statushouders. En onderzoek naar de effecten van een kortdurende (5 sessies) interventie voor angst en depressie bij vluchtelingjongeren.

Elders gezien

Effectieve behandeling van angst- en depressieve stoornissen bij kinderen in de klinische praktijk

Vanuit de Academische Werkplaats Inside-Out onderzocht Marleen van Doorn de diagnostiek en behandeling van kinderen met angst of depressieve klachten in de klinische praktijk. Bij het stellen van een diagnose is het essentieel dat therapeuten niet alleen de visie van ouders op zulke klachten meewegen, maar ook die van het kind zelf, is een belangrijke conclusie uit het promotieonderzoek.

Nieuws

NWO opent subsidieoproep Maatschappelijke (re-)integratie van adolescenten en volwassenen met autisme en psychose

Het onderzoeksprogramma heeft als hoofddoel kwalitatief hoogstaand onderzoek naar interventies te bevorderen op gebied van wonen, vrije tijdsbesteding en beeldvorming van mensen met autismespectrum en/of schizofreniespectrum en andere psychotische stoornissen. NWO moedigt onderzoek aan met een sterke relevantie voor en toepasbaarheid in de praktijk. Het dient een solide theoretische of wetenschappelijke basis te hebben.

Logo NWO
Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Slotbijeenkomst Kwaliteit van leven en Gezondheid

Samen met NWO organiseren we de slotbijeenkomst van het onderzoeksprogramma 'Kwaliteit van Leven en Gezondheid'. Deze dag biedt u een unieke kans om de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit eerste hand te vernemen, met wetenschappers en professionals in gesprek te gaan en samen naar mogelijkheden van implementatie te kijken.  

Lees meer

4e Congres Mensen met verward gedrag

Verschillende partijen in het sociaal domein

Het 4e congres 'Mensen met verward gedrag: de werkelijkheid achter de E33-melding' is gericht op het verder uitbouwen van een persoonsgerichte aanpak voor mensen met verward gedrag en het borgen van een effectieve sluitende aanpak, samen met collega’s uit de brede praktijk. U krijgt inzichten in de mens áchter de E-33 melding en verdieping in werkwijzen die zich inmiddels hebben bewezen.  

Lees meer

Voor de Jeugd Dag 2019

Op maandag 7 oktober 2019 vindt de zevende editie van de Voor de Jeugd Dag plaats. Dit is dé dag voor iedereen die samen wil werken om álle kinderen van Nederland een veilige, gezonde en kansrijke toekomst te geven. Dit jaar heeft de Voor de Jeugd Dag als thema Samen in actie! Hoe kunnen we elkaar nog beter helpen oplossingen te vinden waar jeugd én hun opvoeders het meest bij gebaat zijn? Ook al werken we bij verschillende organisaties en in...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Portretfoto Tamara Adonis

Tamara Adonis

Programmamanager onderzoeksprogramma ggz

Telefoonnummer+31 70 349 52 79
E-mailadresggz@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website