Hoe bieden we jeugd met psychische problemen de best mogelijke zorg? En hoe kunnen we psychische problemen voorkomen? Belangrijke vragen waarop we in meerdere projecten bij ZonMw antwoord proberen te krijgen. Op deze pagina vindt u meer over (resultaten van) onderzoek naar jeugd-ggz.
De consortia Effectiviteit psychosociale interventies Jeugd hebben de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar welke (delen van) interventies wanneer, bij wie en door wie het beste ingezet kunnen worden. Het gaat hierbij om interventies voor bijvoorbeeld preventie of behandeling van kindersmishandeling, ADHD en druk gedrag en externaliserende gedragsproblemen. We spraken de onderzoekers en praktijkprofessionals over hun onderzoek én de resultaten.
1 op de 5 jongeren kampt met somberheidsklachten. Door de coronacrisis neemt dit toe. Deventer helpt deze jongeren met een online zelfhulpcursus i.c.m. gesprekken met een POH-GGZ.
Hoe moet je wegwijs worden in alle interventies voor multiprobleemgezinnen en zware opvoedproblematiek? En hoe weet je welke interventie voor welk gezin werkt? 8 veelgebruikte interventies werden onderzocht. Ze vertonen veel overlap en zijn allemaal nagenoeg even effectief, blijkt hieruit. Verbeter en verfijn dit bestaande aanbod, adviseert consortiumleider Danielle Jansen.
Met de invoering van de Jeugdwet in 2015 is ook de zorg voor kinderen en jongeren met psychische problemen (jeugd-GGZ) gedecentraliseerd. Dit onderzoek geeft inzicht in de rol en positie van de jeugd-GGZ na de Jeugdwet. Op grond van hun bevindingen doen de onderzoekers in het rapport 13 aanbevelingen aan gemeenten, sector jeugd-ggz en het Rijk. Deze aanbevelingen gaan in op de toegang, triage, samenwerking, hoog-specialistische jeugd-ggz en leren.
De 5 eerste projecten van het Onderzoeksprogramma ggz onderzochten verschillende vroege behandelingen van jongeren met depressie. Van een transitietool van de jeugd- naar volwassenen-ggz tot een gestructureerde yoga-training. De resultaten zijn nu bekend!
U kunt ZonMw: Jeugd en ZonMw: ggz ook op LinkedIn volgen! Zo bent u altijd op de hoogte van het laatste nieuws en subsidierondes op het gebied van jeugd-ggz.
De maatschappelijke diensttijd (MDT) geeft jongeren de kans om hun talenten te ontdekken, iets te doen voor de samenleving en anderen te ontmoeten. Zo maken we de samenleving sterker. Gemeenten en onderwijsinstellingen die willen ervaren wat MDT voor hen kan betekenen, kunnen subsidie aanvragen om een kort MDT-project te organiseren. Om meer gemeenten en onderwijsinstellingen de mogelijkheid te geven om een subsidieaanvraag in te dienen, is de...
Het is voor professionals niet altijd eenvoudig om in gezinnen te doen wat nodig is, wanneer er sprake is van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Maar wat werkt in de samenwerking rondom deze problematiek? In het onderzoek van de regio’s Rotterdam-Rijnmond en Gooi en Vechtstreek is inzichtelijk gemaakt welke randvoorwaarden nodig zijn én hoe het er in de praktijk uitziet of uit kan zien om (netwerk)samenwerking te realiseren. De...
Huiselijk geweld is een complex probleem met een grote impact voor gezinnen. Een effectieve aanpak met goede onderlinge samenwerking tussen professionals is voor deze gezinnen cruciaal om duurzame veiligheid te realiseren. Uit een participatief onderzoek van Zorg en Veiligheidshuis Haaglanden en de Haagse Hogeschool blijkt dat er 3 thema’s zijn waarop nog verandering nodig is: gezamenlijke analyse en planvorming, positie van cliënten en regie.
De maatschappelijke diensttijd (MDT) geeft jongeren de kans om hun talenten te ontdekken, iets te doen voor de samenleving en anderen te ontmoeten. Zo maken we de samenleving sterker. MDT stelt jongeren centraal en kan hiermee bijdragen aan een positief en preventief jeugdbeleid. Wilt u ervaren wat MDT voor uw gemeente kan betekenen? ZonMw biedt subsidiemogelijkheden om een kort MDT-project te organiseren.
Nieuws
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.