Hoe bieden we jeugd met psychische problemen de best mogelijke zorg? En hoe kunnen we psychische problemen voorkomen? Belangrijke vragen waarop we in meerdere projecten bij ZonMw antwoord proberen te krijgen. Op deze pagina vindt u meer over (resultaten van) onderzoek naar jeugd-ggz. 

Uitgelicht

Jaarcongres Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Op 30 oktober was ZonMw aanwezig bij het Jaarcongres Kinder- en Jeugdspsychiatrie. Verschillende projecten hebben die dag een presentatie gegeven, maar wij financieren nog veel meer projecten op het gebied van jeugd-ggz. Op deze pagina vindt u een overzicht van alle projecten op dit thema. 

Consortia Effectiviteit Psychosociale Interventies Jeugd

De consortia Effectiviteit Psychosociale Interventies Jeugd doen onderzoek naar de werkzame elementen in interventies voor onder andere angst en depressie bij jongeren, externaliserende gedrags-problemen en multiprobleemgezinnen. Praktijkprofessionals vertellen over hun ervaringen. 

Lees de interviews

Even bijpraten met Dominique Maciejwski

Uit eerder onderzoek blijkt dat 1 op de 2 kinderen met ouders die stemmingsstoornissen hebben, dit zelf ook ontwikkelen. Waarom gebeurt dit bij 1 op de 2 kinderen juist niet? In het MARIO-project worden deze veerkracht factoren onderzocht om tot een preventieve interventie te komen.

Interview met Dominique

Preventie met beginnende psychiatrische klachten

Hoe bereik je jongeren met beginnende psychische klachten en win je hun vertrouwen? In haar blog vertelt dr. Dorien Nieman hoe de @Ease inloopcentra en de eHeadspace Generation Next interactieve website jongeren bereiken we voordat ze ernstig ziek worden.

Blog Dorien Nieman

Training Dappere Kat voorkomt angststoornissen

De training Dappere Kat, speciaal ontwikkeld voor basisschoolleerlingen, moet voorkomen dat leerlingen met angstklachten uiteindelijk angststoornissen ontwikkelen. De resultaten zijn zeer positief. Meer weten over de training en wat de Academische Werkplaatsen Transformatie Jeugd nog meer doen?

Lees het interview

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Interesse in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf je in voor de nieuwsbrief Jeugd en/of geestelijke gezondheid.

Aanmelden

Actueel

Volg via RSS

Vroegtijdige hulp voor kinderen met autismespectrumstoornissen

Kinderen met autismespectrumstoornissen (ASS) krijgen vaak pas op latere leeftijd de passende hulp die zij nodig hebben. Om de zoektocht naar hulp te verkorten, is in samenwerking met de Academische Werkplaatsen Autisme het platform Autismejongekind.nl in het leven geroepen. Dit platform is speciaal voor en door ouders en professionals ontwikkeld en bundelt informatie rondom de tijdige signalering van ASS.

Nieuws

Twee nieuwe onderzoeken naar effectieve zorg en begeleiding voor slachtoffers van loverboys en mensenhandel

Hulp voor slachtoffers van loverboys komt vaak te laat of is onvoldoende. Velen worden na behandeling opnieuw slachtoffer of lopen vast in het dagelijks leven. In januari zijn 2 projecten gestart om de zorg voor slachtoffers van loverboys verder te verbeteren, om zelfstandigheid en regie over hun eigen leven te bevorderen, schade te beperken en terugval te voorkomen.

Nieuws

Evaluatie jeugd-ggz

Onlangs is een onderzoeksconsortium gestart met het uitvoeren van een evaluatie naar de jeugd-ggz. In dit onderzoek wordt gekeken naar de rol en positie van de jeugd-ggz binnen de jeugdhulp. Het onderzoek is uitgezet op verzoek van de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de eerste evaluatie van de jeugdwet.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Portretfoto Tamara Adonis

Tamara Adonis

Programmamanager onderzoeksprogramma ggz

Telefoonnummer+31 70 349 52 79
E-mailadresggz@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website