Hoe bieden we jeugd met psychische problemen de best mogelijke zorg? En hoe kunnen we psychische problemen voorkomen? Belangrijke vragen waarop we in meerdere projecten bij ZonMw antwoord proberen te krijgen. Op deze pagina vindt u meer over (resultaten van) onderzoek naar jeugd-ggz.
De consortia Effectiviteit psychosociale interventies Jeugd hebben de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar welke (delen van) interventies wanneer, bij wie en door wie het beste ingezet kunnen worden. Het gaat hierbij om interventies voor bijvoorbeeld preventie of behandeling van kindersmishandeling, ADHD en druk gedrag en externaliserende gedragsproblemen. We spraken de onderzoekers en praktijkprofessionals over hun onderzoek én de resultaten.
1 op de 5 jongeren kampt met somberheidsklachten. Door de coronacrisis neemt dit toe. Deventer helpt deze jongeren met een online zelfhulpcursus i.c.m. gesprekken met een POH-GGZ.
Hoe moet je wegwijs worden in alle interventies voor multiprobleemgezinnen en zware opvoedproblematiek? En hoe weet je welke interventie voor welk gezin werkt? 8 veelgebruikte interventies werden onderzocht. Ze vertonen veel overlap en zijn allemaal nagenoeg even effectief, blijkt hieruit. Verbeter en verfijn dit bestaande aanbod, adviseert consortiumleider Danielle Jansen.
Met de invoering van de Jeugdwet in 2015 is ook de zorg voor kinderen en jongeren met psychische problemen (jeugd-GGZ) gedecentraliseerd. Dit onderzoek geeft inzicht in de rol en positie van de jeugd-GGZ na de Jeugdwet. Op grond van hun bevindingen doen de onderzoekers in het rapport 13 aanbevelingen aan gemeenten, sector jeugd-ggz en het Rijk. Deze aanbevelingen gaan in op de toegang, triage, samenwerking, hoog-specialistische jeugd-ggz en leren.
De 5 eerste projecten van het Onderzoeksprogramma ggz onderzochten verschillende vroege behandelingen van jongeren met depressie. Van een transitietool van de jeugd- naar volwassenen-ggz tot een gestructureerde yoga-training. De resultaten zijn nu bekend!
U kunt ZonMw: Jeugd en ZonMw: ggz ook op LinkedIn volgen! Zo bent u altijd op de hoogte van het laatste nieuws en subsidierondes op het gebied van jeugd-ggz.
Onderzoeken naar de gevolgen van een hersteloperatie bij vrouwelijk genitale verminking (VGV) geven een diffuus beeld. Om meer inzicht te krijgen in de verwijzing, indicatiestelling, effectiviteit en veiligheid van multidisciplinaire herstelzorg bij VGV, nodigt ZonMw onderzoeks- en veldpartijen uit om aan de sluiten bij het nieuwe onderzoeksconsortium herstelzorg VGV. Voor meer informatie organiseert ZonMw een bijeenkomst op woensdag 1 juni 2022....
Jongeren zitten met heel wat vragen, gevoelens en bezorgdheden over de oorlog in Oekraïne. Ze maken zich ook zorgen over hun leeftijdsgenoten en willen graag helpen. De maatschappelijke diensttijd (MDT) is een goed instrument gebleken om maatschappelijke impact te maken bij actuele thema’s die spelen in de samenleving. Vanuit dit programma is daarom de snelle, laagdrempelige subsidieoproep ‘MDT in actie voor Oekraïne’ opengesteld. Er is € 2...
Uit onderzoek van het RIVM, GGD en Nivel, blijkt dat de lockdown grote gevolgen had voor de mentale gezondheid van jongeren. In de huisartsenpraktijken zagen de onderzoekers, vergeleken met dezelfde periode in 2019 een stijging van 37 procent van het aantal bezoeken in verband met suïcide. 'Een ernstig signaal', zegt onderzoeker Michel Dückers.
De afgelopen jaren zijn we veel te weten gekomen over het (adolescenten)brein. Ook de kennis over neurobiologische factoren van antisociaal gedrag bij jongeren is sterk gegroeid. De toepassing van deze kennis is van groot belang voor de preventie van (jeugd)criminaliteit en de interventies die daarvoor ingezet worden. In het project Brainstorm zijn 2 modules ontwikkeld, die ervoor moeten zorgen dat bestaande neurobiologische en psychosociale...
Nieuws
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.
Op woensdag 1 juni 2022 van 9.30 tot 11.00 uur vindt een informatiebijeenkomst plaats voor onderzoeks- en veldpartijen om zich mogelijk aan te sluiten bij het onderzoeksconsortium multidisciplinaire herstelzorg vrouwelijk genitale verminking (VGV). Het consortium gaat zich richten op onderzoek de verwijzing, indicatiestelling, effectiviteit en veiligheid van multidisciplinaire herstelzorg bij VGV. Tijdens de bijeenkomst zal ook ruimte zijn voor...
Jeugd in Onderzoek vindt dit jaar plaats op 22 september 2022 in 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch. En is dé ontmoetingsplek voor iedereen in de jeugd- en onderwijssector. Het wordt een dag vol ontmoetingen en interactie. Met kennisuitwisseling én het stimuleren van het gebruik van kennis door professionals, gemeenten, onderwijs en opleidingen. Zodat ouders en jeugdigen hiervan profiteren.
Vanaf medio mei is het programma bekend en kunt u...