Mobiele menu

Themalunches Jeugdzorg Opperste voeding voor kennisopname en verspreiding

Projectomschrijving

In 2008 is Bureau Jeugdzorg Breda begonnen met het organiseren van themalunches samen met enkele samenwerkingspartners. Het doel was om kennis te delen en te vermeerderen met organisaties uit de jeugd(gezondheids)zorg en aangrenzende beleidsterreinen. Met dit project werd deze werkwijze uitgebreid naar andere regio's. Inmiddels zijn er ook themalunches in West-Brabant, Rotterdam en Utrecht georganiseerd. Deze lunches hebben geleid tot versterking van het kennisnetwerk binnen de lokale jeugdzorginstellingen. De belangrijkste conclusie die getrokken kan worden is, dat de knelpunten, dilemma's en uitdagingen binnen het jeugddomein worden herkend en gedeeld. Uit de lunches is ook gekomen dat het professioneel handelen van de medewerker nader onderzocht zou moeten worden op verschillende terreinen. De onderzoeksvraag, voor eventueel vervolgonderzoek, die hierbij opgesteld is luidt: Welke factoren geven de professional in de jeugdzorg de doorslag om wensbare effecten bij de cliënt te bereiken?

Producten

Titel: Samenvatting Themalunch 'De autonomie van de professional'
Titel: Themalunch Avans Hogeschool en Bureau Jeugdzorg 4 november 2009
Titel: Onbekend

Verslagen


Eindverslag

Sinds 2008 heeft Bureau Jeugdzorg Breda met enkele samenwerkingspartners themalunches georganiseerd. Loskomend vanuit bestaande organisatiestructuren hebben zowel bestuurders, beleidsmedewerkers als professionals uit de jeugd(gezondheids)zorg en aanpalende beleidsterreinen elkaar weten te vinden om bestaande kennis te delen en nieuwe kennis te genereren. Deze themabijeenkomsten uitbreiden naar andere regio's was de doelstelling van dit project.
In West-Brabant, Rotterdam en Utrecht heeft inmiddels deze vorm van kennisuitwisseling en - vermeerdering zijn weg gevonden.
De belangrijkste conclusie die getrokken kan worden is, dat de knelpunten, dilemma's en uitdagingen waar het domein Jeugd zich voor staat in bovengenoemde regio's wordt herkend en gedeeld. Er is nog te weinig infrastructuur voor de uitrol van evidence based kennis daar waar successen geboekt worden. Bovendien gebeurt dit op een weinig aansprekende manier. Het domein Jeugd heeft zoveel creativiteit in zich die nog te vaak vervangen wordt door bureaucratie en vele schakels. De themabijeenkomsten hebben daarentegen andere vergezichten getoond.
Eveneens heeft de themabijeenkomsten het inzicht opgeleverd dat diverse factoren van invloed zijn op het professioneel handelen van medewerkers uit het domein Jeugd. Welke factoren dit zijn zal nader onderzocht dienen te worden

VAN THEMA NAAR ONDERZOEK

De themalunch Jeugdzorg blijft volop in beweging.

Na een inspirerende start in Breda is de themalunch Jeugdzorg uitgegroeid tot een Brabants fenomeen. Loskomend vanuit bestaande organisatiestructuren konden bestuurders, beleidsmedewerkers als professionals uit de Jeugd(gezondheids)zorg en aanpalende beleidsterreinen elkaar vinden tijdens de themalunches. Deze ontmoetingen, ingeleid door spraakmakende gasten, zijn de juiste ingrediënten gebleken om de ondernemingsgeest binnen de zorg te introduceren en om kennis en ervaringen te delen.

Dankzij subsidie van ZonMw kan de themalunch Jeugdzorg uitbreiden naar andere regio's. Ook in de provincie Utrecht worden dit jaar themalunches in de Jeugdzorg georganiseerd. Deze uitbreiding van het kennisnetwerk genereert nieuwe kennis. Met deze nieuwe kennis wil de themalunch Jeugdzorg uiteindelijk komen tot innovatie van zorg. Zorg waarin het kind (en het gezin) centraal staat.

Deelnemers aan de themalunch worden uitgedaagd om over de muren van de eigen organisatie heen te kijken. Vanuit een ander perspectief durven kijken naar de eigen ‘zorgonderneming’ , elkaar inspireren en op nieuwe ideeën brengen is het motto. Welke dilemma’s en vraagstukken komt de professional tegen, welke belang(en) dient de bestuurder en staat het kind nog steeds centraal? Al deze vragen komen aan bod tijdens de themalunch. Door op pragmatische wijze met elkaar uit te wisselen kan winst worden behaald en kunnen nieuwe inzichten ontstaan. Onze volgende uitdaging is om deze inzichten te bundelen en te abstraheren tot een onderzoeksvraag.

Zowel in Noord-Brabant als in Utrecht gaan deelnemers aan de slag. Het verbindende element wordt de onderzoeksvraag die dient voor nader toegepast onderzoek. Onderzoek binnen de Jeugd(gezondheids)zorg, dat er toe doet en de kwaliteit van het professioneel werken in de Jeugd(gezondheids)zorg bevordert. Welk onderzoekonderwerp gaat uit de themalunches voortkomen? Onder begeleiding van studenten van de Hogescholen kunt u meebepalen!

Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant
K+V Interim Mangement Search
LIM Beleid en Advies

Samenvatting van de aanvraag

De jeugdsector heeft te maken met verschillende bestuurslagen die zich - als een soort quilt van elkaar steeds weer overlappende beleidsterreinen - uitstrekken over diverse domeinen. Dilemma's en vraagstukken stapelen zich op en over elkaar en er ontstaan (lange) ketens van zorg die niet altijd op elkaar zijn afgestemd. Deze dilemma's vragen om een nadere analyse en om een doorbreking van domeindiscussies. De bestaande dilemma's abstraheren, uitdiepen en bezien vanuit verschillende perspectieven tijdens themalunches zal tot (her)nieuw(d)e gemeenschappelijke inzichten leiden binnen het jeugdbeleid. De doelstelling van dit project is om de themalunches, waarin kennisdeling en - vermeerdering tot stand komen, uit te breiden naar andere regio's. De themalunches beogen hiermee een positieve bijdrage te leveren aan de onderzoeksbereidheid binnen de jeugdsector.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
157030003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2010
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. M.P.A. van de Luytgaarden
Verantwoordelijke organisatie:
Bureau Jeugdzorg Noord Brabant