Mobiele menu

Stimulans voor onderzoek naar triage in de JGZ

Projectomschrijving

Binnen dit project zijn de mogelijkheden van triage in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) verkend. Met triage maken medewerkers in de JGZ een voorselectie van kinderen naar zorgbehoefte. In het pilotonderzoek werden een GGD die de triagemethode gebruikt en een GGD die de reguliere Preventieve Gezondheidsonderzoeken uitvoert met elkaar vergeleken. Binnen de GGD'en is de werkwijze van de JGZ in kaart gebracht. Hiernaast is onderzoek gedaan naar het effect van triage op de zorg en de tevredenheid van ouders over de zorg. Ook de kwaliteit van het invullen van signaleringslijsten is beoordeeld. Bij de betrokken GGD’en is een grote bereidheid gebleken tot medewerking aan het onderzoek. Met een expertmeeting werden andere GGD'en gestimuleerd om aan een vervolgonderzoek mee te doen. Een discussie is gevoerd over de kansen en belemmeringen van het onderzoek naar triage. De deelnemers aan de expertmeeting ondersteunden het belang van onderzoek. Ze doen graag mee, op voorwaarde dat er compensatie is voor menskracht en middelen.

Verslagen


Eindverslag

Door Hulpverlening Gelderland Midden (HGM) is een triagemethodiek ontwikkeld die aansluit bij de stijgende behoefte aan betere screeningsmethoden en aandacht voor het risicokind. Triage is het maken van een voorselectie van kinderen naar hun zorgbehoefte door functionarissen in de Jeugdgezondheidszorg (JGZ), zodat met een efficiënte inzet van middelen kwetsbare kinderen passende en tijdige zorg op maat krijgen en er voor alle kinderen een basispakket aan zorg gewaarborgd is. Triage en spreekuren passen bij de opkomst van Centra voor Jeugd en Gezin en de wens om op een efficiënte manier aan de vraag van het kind te kunnen voldoen. In een pilot zijn de mogelijkheden van onderzoek naar triage geëxploreerd, waarna door middel van een expertmeeting GGD'en zijn gestimuleerd tot medewerking aan vervolgonderzoek.
De doelstelling van het project is:
1. Stimuleren van de onderzoeksbereidheid bij GGD’en om de uitvoering van de triage werkwijze te evalueren.
2. Exploreren van de gevolgen van de inzet van menskracht en middelen bij de uitvoering van onderzoek naar triage.
Een vergelijking is gemaakt tussen een GGD die de triagemethode gebruikt en een GGD die de Preventieve Gezondheidsonderzoeken (PGO) in de JGZ regulier uitvoert. De pilot heeft zich gericht op de leeftijdsgroep 5/6 jarigen. In de pilot is onderzoek gedaan naar vier vraagstellingen:
a. Hoe is bij de triage GGD en PGO-GGD de werkwijze en taakverdeling tussen JGZ-disciplines georganiseerd?
b. Wat is het effect van triage op de zorg die risicokinderen ontvangen?
c. Wat is het oordeel van de ouders over de tijdigheid en adequaatheid van de geboden zorg?
d. Wat is de kwaliteit van het invullen van de signaleringslijsten door ouders bij een triage GGD en hoe worden de signaleringslijsten door de ouders beoordeeld?
De GGD'en hebben bijgedragen aan 1. het in kaart brengen van de werkwijze van de JGZ per GGD, 2. onderzoek naar het effect van triage op de zorg, 3. onderzoek naar tevredenheid van ouders over de geboden zorg, 4. het beoordelen van de kwaliteit van het invullen van signaleringslijsten. Bij de GGD’en die betrokken zijn geweest bij de pilot is een grote bereidheid gebleken tot medewerking aan het onderzoek. Hierbij geldt wel de kanttekening dat gestreefd is naar zo min mogelijk belasting van het primaire proces van de JGZ. Assistenten, artsen en verpleegkundigen hebben in de pilot nog weinig gemerkt van het onderzoek. Het is vooral het ondersteunend personeel geweest, dat steekproeven en data heeft aangeleverd. Door de ZonMw-subsidie zijn de uren van GGD’en vergoed. De onderzoeksrijpheid van de JGZ zal in de toekomst verder moeten blijken, wanneer bijvoorbeeld actiever en uniform registraties moeten worden bijgehouden.
In de expertmeeting voor JGZ-medewerkers zijn de ervaringen met het triageonderzoek besproken. Een discussie is gevoerd over de kansen en belemmeringen van het onderzoek naar triage. Gezien de hoge opkomst leeft het onderwerp triage bij de JGZ. Ook blijkt bij de deelnemers aan de expertmeeting het belang van onderzoek om de JGZ-uitvoeringspraktijk te onderbouwen te leven. In de expertmeeting is duidelijk geworden dat bij de aanwezigen er bereidheid is tot deelname aan onderzoek, mits er compensatie is voor inzet van menskracht en middelen.

Door Hulpverlening Gelderland Midden (HGM) is een triagemethodiek ontwikkeld die aansluit bij de stijgende behoefte aan betere screeningsmethoden en aandacht voor het risicokind. Triage is het maken van een voorselectie van kinderen naar hun zorgbehoefte door JGZ-functionarissen, zodat met een efficiënte inzet van middelen kwetsbare kinderen passende en tijdige zorg op maat krijgen en er voor alle kinderen een basispakket aan zorg gewaarborgd is. Triage en spreekuren passen bij de opkomst van Centra voor Jeugd en Gezin en de wens om op een efficiënte manier aan de vraag van het kind te kunnen voldoen. In een pilot worden de mogelijkheden van onderzoek naar triage geëxploreerd, waarna door middel van een informatiebijeenkomst GGD'en worden gestimuleerd tot medewerking aan onderzoek. De doelstelling van het project is:
1. stimuleren van de onderzoeksbereidheid bij GGD’en om de uitvoering van de triage werkwijze te evalueren.
2 exploreren van de gevolgen van de inzet van menskracht en middelen bij de uitvoering van onderzoek naar triage.
In de pilot wordt een vergelijking gemaakt tussen een GGD die triage invoert en een GGD die de PGO’s regulier uitvoert. Daarbij worden onder andere regio’s of rayons betrokken met een overwegend allochtone populatie, waar veel risicokinderen kunnen worden aangetroffen. De GGD'en leveren een bijdrage aan 1. het in kaart brengen van de werkwijze van de JGZ per GGD, 2. beoordelen van de kwaliteit van het invullen van signaleringslijsten, 3. onderzoek naar tevredenheid van ouders over de geboden zorg, 4. effect van triage op de zorg. In een studiemiddag voor JGZ medewerkers worden aan de hand van ervaringen met het triage onderzoek, GGD’en gestimuleerd een bijdrage te leveren aan onderzoek. De kansen en belemmeringen van het onderzoek naar triage worden gedeeld met de aanwezigen. Van de bijeenkomst wordt een kort verslag gemaakt. Het project draagt bij aan het ontstaan van een verhoogde motivatie bij JGZ-medewerkers en GGD'en voor onderzoek, en voor het triage onderzoek in het bijzonder, meer kennis en inzicht in mogelijkheden en methoden van onderzoek in de JGZ-setting, en een eerste inzicht in de gevolgen van triage voor de zorg aan risicokinderen, waaronder kinderen van allochtone achtergrond.

Samenvatting van de aanvraag

Door Hulpverlening Gelderland Midden (HGM) is een triagemethodiek ontwikkeld die aansluit bij de stijgende behoefte aan betere screeningsmethoden en aandacht voor het risicokind (Platform JGZ, 2005, Inspectie, 2006, Bezem, 2006). Triage is het maken van een voorselectie van kinderen naar hun zorgbehoefte door JGZ-functionarissen, zodat met een efficiënte inzet van middelen kwetsbare kinderen passende en tijdige zorg op maat krijgen en er voor alle kinderen een basispakket aan zorg gewaarborgd is. Triage en spreekuren passen bij de opkomst van Centra voor Jeugd en Gezin en de wens om op een efficiënte manier aan de vraag van het kind te kunnen voldoen. In een pilot worden de mogelijkheden van onderzoek naar triage geëxploreerd, waarna door middel van een informatiebijeenkomst GGD'en worden gestimuleerd tot medewerking aan onderzoek. De doelstelling van het project is: 1. stimuleren van de onderzoeksbereidheid bij GGD’en om de uitvoering van de triage werkwijze te evalueren 2 exploreren van de gevolgen van de inzet van menskracht en middelen bij de uitvoering van onderzoek naar triage. In de pilot zal een vergelijking worden gemaakt tussen een GGD die triage invoert en een GGD die de PGO’s regulier uitvoert. Daarbij zullen onder andere regio’s of rayons worden betrokken met een overwegend allochtone populatie, waar veel risicokinderen kunnen worden aangetroffen. De GGD'en leveren een bijdrage aan 1. het in kaart brengen van de werkwijze van de JGZ per GGD, 2. beoordelen kwaliteit van het invullen van signaleringslijsten, 3. onderzoek naar tevredenheid van ouders over de geboden zorg, 4. effect van triage op de zorg. In een studiemiddag voor JGZ medewerkers worden aan de hand van ervaringen met het triage onderzoek, GGD’en gestimuleerd een bijdrage te leveren aan onderzoek. De kansen en belemmeringen van het onderzoek naar triage worden gedeeld met de aanwezigen. Van de bijeenkomst wordt een kort verslag gemaakt. Het project draagt bij aan het ontstaan van een verhoogde motivatie bij JGZ-medewerkers en GGD'en voor onderzoek, en voor het triage onderzoek in het bijzonder, meer kennis en inzicht in mogelijkheden en methoden van onderzoek in de JGZ-setting, en een eerste inzicht in de gevolgen van triage voor de zorg aan risicokinderen, waaronder kinderen van allochtone achtergrond.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
157030008
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2010
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. P.L. Kocken
Verantwoordelijke organisatie:
TNO