Mobiele menu

Ontwikkeling van uniform en wetenschappelijk-onderbouwd werken door JGZ middels integratie van Slimme richtlijn en DD JGZ

Projectomschrijving

De Slimme Richtlijnmodule

De Slimme Richtlijnmodule (SRM) is een data-gedreven beslissingsondersteunend systeem, op basis van de JGZ-richtlijnen. In dit project richtten we ons op de ontwikkeling en toetsing van een proof-of-concept van een geïntegreerde Slimme richtlijn Lengtegroei met een DD JGZ in twee pilot-regio’s VGGM en JGZ ZHW (N=19).

Resultaten

Resultaten van dit project laten zien dat SRM kan bijdragen aan effectiever en uniformer gebruik van richtlijnen, met behoud van ruimte voor eigen professionele inzichten. Ook kan het bijdragen aan efficiëntie van de JGZ. Deelnemende professionals evalueerden de determinanten van implementatie positief. Dit was ook terug te zien in de hoge mate van gebruik van de slimme richtlijn Lengtegroei en de motivatie om SRM te blijven gebruiken na de pilot.

Verslagen


Eindverslag

De Slimme Richtlijnmodule (SRM) is een data-gedreven beslissingsondersteunend systeem, op basis van de JGZ-richtlijnen. In dit project richtten we ons op de ontwikkeling en toetsing van een proof-of-concept van een geïntegreerde Slimme richtlijn met een DD JGZ in twee pilot-regio’s VGGM en JGZ ZHW (N=19). Resultaten van dit project laten zien dat SRM kan bijdragen aan effectiever en uniformer gebruik van richtlijnen, met behoud van ruimte voor eigen professionele inzichten. Ook kan het bijdragen aan efficiëntie van de JGZ. Deelnemende professionals evalueerden de determinanten van implementatie positief. Dit was ook terug te zien in de hoge mate van gebruik van de slimme richtlijn Lengtegroei en de motivatie om SRM te blijven gebruiken na de pilot.

Samenvatting van de aanvraag

Richtlijnen vormen een belangrijke basis voor de kwaliteit van de zorgverlening door de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Echter, verschillende knelpunten staan in de weg voor een goed gebruik van richtlijnen. Met name het grote aantal (30+) richtlijnen, regelmatige aanpassing van de richtlijnen, inconsistentie in de opbouw en onderlinge verwijzing, soms ook andere (niet-)JGZ-richtlijnen wat de complexiteit voor implementatie en een goede uitvoering verhoogd. De Slimme Richtlijnmodule (SRM), een beslissingsondersteunend systeem, met algoritmen gebaseerd op de JGZ-richtlijnen, biedt bij uitstek een oplossing voor deze knelpunten. Een belangrijke eis voor succesvolle implementatie van de SRM is de integratie met digitale dossiers in de JGZ (DD JGZ). Deze integratie is vooralsnog niet gelegd en blijkt ook een hele opgave, omdat er meerdere DD JGZ leveranciers bestaan Dit maakt landelijke implementatie van SRM complex. De verwachting is echter dat wanneer binnen een regio een integratie tussen een digitaal dossier en de Slimme Richtlijnmodule kan worden gerealiseerd, dit een belangrijke basis vormt voor de uitrol in andere regio’s/bij andere DD leveranciers. JGZ-organisaties ervaren dat hiervoor de tijd rijp is, maar zijn nog niet overtuigd van de haalbaarheid en hebben onvoldoende ervaring op dit vlak. Met de Slimme Richtlijnmodule willen we bij dragen aan effectiever gebruik van richtlijnen wat leidt tot een meer uniform, wetenschappelijk ouderbouwd en efficienter gebruik, met behoud van ruimte voor eigen professionele inzichten. Zodoende wordt bijgedragen aan passende en effectieve zorg voor de jeugd. Onderzoeksvragen luiden als volgt: 1. Hoe kan de Slimme Richtlijnmodule geïntegreerd met een DD JGZ ondersteuning bieden aan meer uniform, wetenschappelijk-onderbouwd en efficiënt werken door JGZ-professionals, met ruimte voor eigen professionele inzichten? 2. Welke kansen en belemmeringen zijn er voor de landelijke uitrol van een Slimme Richtlijnmodule geïntegreerd met de verschillende DD JGZ leveranciers? In dit project richten we ons op de de ontwikkeling en toets van een proof-of-concept van een geïntegreerde Slimme richtlijn met een DD JGZ leverancier in enkele pilot-regio’s . Met de kennis en ervaring die wordt opgedaan wordt getracht een kantelpunt te bereiken binnen de sector en bij te dragen aan de ambities van ‘I-JGZ’, namelijk geïntegreerde evidence-based digitale innovaties in de JGZ voor versterking van een gelijkwaardige samenwerking tussen professionals en ouders, ten behoeve van de gezonde groei en ontwikkeling van het kind.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
729310005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. O.A. Blanson Henkemans
Verantwoordelijke organisatie:
TNO