Mobiele menu

Kennisupdate Alliantie en Algemeen Werkzame Factoren in de Zorg voor Jeugd

Projectomschrijving

Algemeen werkzame factoren, waaronder de alliantie tussen cliënt en hulpverlener, spelen een belangrijke rol in het realiseren van effectieve hulp aan jeugdigen en gezinnen. In binnen- en buitenland worden kennis en aanbevelingen ontwikkeld over de relatie tussen deze factoren en het effect van zorg voor jeugd. Het blijven vernieuwen, bundelen en verspreiden van deze kennis en aanbevelingen maakt het voor het werkveld, onderwijs en beleid makkelijker om op de hoogte te raken van de nieuwe inzichten, deze kennis te benutten en daarmee de kans op positieve hulpverleningsresultaten te vergroten. In deze kennisupdate actualiseren we eerdere kennisinventarisaties (Barnhoorn e.a., 2013; Van Hattum, e.a. 2019). In samenwerking met een klankbordgroep van vertegenwoordigers van onderzoek, cliënten, professionals en onderwijs formuleren en verspreiden we de actuele kennishiaten en daarmee samenhangende vervolgstappen voor onderzoek.

Verslagen


Eindverslag

Algemeen werkzame factoren, waaronder de samenwerkingsrelatie (ook wel alliantie) tussen ouders of jeugdigen en hun hulpverlener, spelen een belangrijke rol in het realiseren van effectieve hulp. In binnen- en buitenland worden kennis en aanbevelingen ontwikkeld over de samenhang tussen deze factoren en het resultaat van de zorg voor jeugd.

In het huidige project hebben we de belangrijkste inzichten uit internationale (meta-)studies tussen 2013 en 2021 gebundeld. Dit deden we in samenwerking met een klankbordgroep bestaande uit vertegenwoordigers van ouders en jongeren, professionals en vertegenwoordigers vanuit onderwijs en onderzoek.

De projectresultaten laten - evenals voorgaande jaren - zien dat een goede alliantie belangrijk is voor positieve hulpverleningsresultaten aan jeugdigen en hun gezin. Aandacht voor algemeen werkzame factoren (alliantie-, cliënt- en professionalfactoren) in de hulpverleningspraktijk, onderwijs, beleid en vervolgonderzoek is nodig, om zo de kans op positieve hulpverleningsresultaten te vergroten.

Voor het rapport met daarin de belangrijkste bevindingen, een uitwerking van het review protocol, referentielijsten van alle gevonden bronnen, en een factsheet voor hulpverleners verwijzen we naar: https://www.han.nl/projecten/2019/kennisupdate-alliantie-en-algemeen-we….

Samenvatting van de aanvraag

Dit onderzoek is een vervolg op twee eerdere ZonMW-kennisinventarisaties (Barnhoorn e.a., 2013; Van Hattum e.a., 2019). De kennisinventarisatie uit 2013 had tot doel de tot dan toe beschikbare kennis over de relatie tussen cliënt-, professional- en alliantiefactoren en het effect van zorg voor jeugd in kaart te brengen. De resultaten hiervan lag mede aan de basis van het ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsectoren: Algemeen werkzame Factoren. De kennisinventarisatie uit 2019 had als primair doel om de nieuwe inzichten voortkomende uit dit ZonMw-programma te bundelen.

De voorliggende aanvraag heeft als doel om de kennisinventarisatie uit 2013 te actualiseren, en daarmee de kennisinventarisatie en de daaruit voortgekomen aanbevelingen uit 2019 in een bredere (internationale) wetenschappelijke context te plaatsen.

Het blijven vernieuwen, bundelen, ordenen en verspreiden van kennis en aanbevelingen maakt het voor het werkveld, onderwijs en beleid makkelijker om op de hoogte te raken van de nieuwe inzichten, om deze kennis te benutten en daarmee de kans op positieve hulpverleningsresultaten te vergroten. Daarnaast draagt deze aanvraag bij aan een beter zicht op de actuele kennishiaten en daarmee samenhangende vervolgstappen in onderzoek.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
729210006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M.J.C. van Hattum
Verantwoordelijke organisatie:
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen