Zaterdag 20 mei was het Nationale Huidkankerdag. ZonMw financiert verschillende soorten onderzoek naar huidkanker die bijdragen aan een vroege opsporing en betere behandeling. We hebben verschillende soorten onderzoek uitgelicht waar u hieronder meer over kunt lezen.

Uitgelicht

Maandag in Mediator 23: ‘Traditionele huidkankerfactoren spelen geen rol’

Mensen die een veelvoorkomende vorm van huidkanker hebben gekregen, hebben 30 procent kans op herhaling. Welke patiënten lopen daarop het grootste risico? Dat onderzocht projectleider en hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten van het Erasmus Medisch Centrum. ‘We kunnen nu ruwe categorieën maken.’

Naar artikel in Mediator 23

Melanoomregister draagt bij aan kwaliteit van zorg

Sinds 2013 verzamelt het Dutch Melanoma Treatment Register (DMTR) gegevens over patiënten die een behandeling ondergaan wegens uitgezaaide melanoom, de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker. Deze registratie draagt bij aan de kwaliteit van zorg voor de patiënten met deze ziekte, stelt medisch oncoloog dr. Fons van den Eertwegh, voorzitter van de wetenschappelijke commissie van het DMTR.

Lees het interview

Crème tegen huidkanker werkt het best

Creme op hand

Speciale crèmes bestrijden een basaalcelcarcinoom effectiever en goedkoper dan de veel toegepaste photodynamische therapie. Dat blijkt uit een studie van het Maastricht UMC+. Dermatoloog en hoofdonderzoeker Nicole Kelleners spreekt van een belangrijke doorbraak.

Lees meer over dit artikel in Mediator

Nieuw vaccin tegen terugkeer huidkanker

vaccin in arm

Een experimentele behandeling door het Radboudumc wordt voor 20 miljoen euro betaald vanuit de basisverzekering. Het gaat om een vaccin dat de kans op terugkeer van huidkanker moet verminderen.

Nieuwsbericht in Mediator

Patiëntvriendelijke en kosteneffectieve manier voor diagnostiek huidkanker

De diagnose van huidkanker wordt gesteld met een huidbiopt. Deze procedure is patiëntonvriendelijk, niet altijd betrouwbaar en duur. Huidkanker zorgt voor gemiddeld 50% van de kosten in de dermatologische zorg.

Met de techniek ‘reflectie confocale microscopie’ kan zonder in de huid te snijden een diagnose worden gesteld. In een gerandomiseerde klinische trialwordt onderzocht of met deze techniek het basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker, beter, patiëntvriendelijker en kosteneffectiever gediagnosticeerd kan worden.

Naar lopend project

Hoe vaak komt huidkanker voor en bij wie?

In deze studie zijn vragen beantwoord over de epidemiologie van het basaalcelcarcinoom (BCC) en van aktinische keratoses (huidkanker voorloper), in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5-6 Nederlanders een BCC krijgt. Daarnaast krijgt 30% van de mensen met een BCC binnen vijf jaar nogmaals zo’n zelfde tumor.  

Naar project

Welke behandeling werkt bij voorlopers van huidkanker?

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het behandelen van actinische keratosen (voorlopers van huidkanker): de zalven 5-FU en Imiquimod, MetvixR fotodynamische therapie (MAL-PDT) en chirurgie. Een kosteneffectiviteit en kwaliteit van leven onderzoek laat zien dat bij actinische keratosen (AK) behandeling met de zalf 5-FU werkzaam en goedkoper is.

Naar het project
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website