ZonMw financiert verschillende soorten onderzoek naar huidkanker die bijdragen aan een vroege opsporing en betere behandeling. We lichten lopende en afgeronde onderzoeken uit.

Uitgelicht

Onderzoek naar dna-profiel bij melanoom

Onderzoeker

Een consortium onderzoekers van verschillende Nederlandse universitair medische centra en Hartwig Medical Foundation kijkt in het DNA-profiel van individuele patiënten naar biomarkers die voorspellen of iemand wel of niet reageert op immunotherapie.

Lees meer over het lopende project

Keuzehulp voor patiënten

In een ZonMw-project is een keuzehulp ontwikkeld voor huidkanker. Vanuit dit project is meegewerkt aan de totstandkoming van een leidraad. Binnenkort is de keuzehulp huidkanker beschikbaar via de website van PATIENT+. Hier staan 50 keuzehulpen gefinancierd o.a. vanuit het project.

Nieuw vaccin tegen terugkeer huidkanker

vaccin in arm

Een experimentele behandeling door het Radboudumc wordt voor 20 miljoen euro betaald vanuit de basisverzekering. Het gaat om een vaccin dat de kans op terugkeer van huidkanker moet verminderen.

Nieuwe diagnostiek huidkanker onderzocht

Maastricht UMC+ is gestart met een onderzoek naar kosteneffectiviteit van het diagnosticeren van huidkanker met een niet-invasieve methode (OCT). Deze methode zal worden ingezet bij een verdenking op basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker in Nederland. OCT is minder belastend voor de patiënt en geeft sneller zekerheid.

Bekijk het nieuwe project

Discover Your Spot - Stichting Melanoom

Filmpje over melanoom

Melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, staat in de top-3 van de meest voorkomende vormen van kanker onder jongeren. Zaak dus om te weten wat het is en waar je op moet letten. Stichting Melanoom helpt je daar bij.

Bekijk het youtube filmpje

'Traditionele huidkankerfactoren spelen geen rol’

Mensen die een veelvoorkomende vorm van huidkanker hebben gekregen, hebben 30 procent kans op herhaling. Welke patiënten lopen daarop het grootste risico? Dat onderzocht projectleider en hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten van het Erasmus Medisch Centrum. ‘We kunnen nu ruwe categorieën maken.’

Lees het artikel in Mediator 23

Verbetering van vroege opsporing van huidkanker

Snellere opsporing van kanker leidt tot een lagere ziektelast. Om de doorlooptijd van het diagnostisch proces van kanker optimaal te verkorten, brengen onderzoekers van het UMC Utrecht eerst in kaart hoeveel tijd de verschillende fases van opsporing van huidkanker in beslag neemt en waar het meeste tijdwinst te behalen is. Dit is in Nederland nog niet bekend.

Bekijk het lopende project

Patiëntvriendelijke en kosteneffectieve manier voor diagnostiek huidkanker

De diagnose van huidkanker wordt gesteld met een huidbiopt. Deze procedure is patiëntonvriendelijk, niet altijd betrouwbaar en duur. Huidkanker zorgt voor gemiddeld 50% van de kosten in de dermatologische zorg.

Met de techniek ‘reflectie confocale microscopie’ kan zonder in de huid te snijden een diagnose worden gesteld. In een gerandomiseerde klinische trialwordt onderzocht of met deze techniek het basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker, beter, patiëntvriendelijker en kosteneffectiever gediagnosticeerd kan worden.

Bekijk het lopende project

Melanoomregister draagt bij aan kwaliteit van zorg

Sinds 2013 verzamelt het Dutch Melanoma Treatment Register (DMTR) gegevens over patiënten die een behandeling ondergaan wegens uitgezaaide melanoom, de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker. Deze registratie draagt bij aan de kwaliteit van zorg voor de patiënten met deze ziekte, stelt medisch oncoloog dr. Fons van den Eertwegh, voorzitter van de wetenschappelijke commissie van het DMTR.

Lees het interview

Contact

Ganna de Jonge

Communicatie

Telefoonnummer+31 70 349 5046
E-mailadresjonge@zonmw.nl

Merlijn Bles

Communicatie

Telefoonnummer+31 70 3495160
E-mailadresbles@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website