Waarom preventie van zoönosen? De complexe interacties tussen mens en dier leiden niet alleen tot ontspanning, voedsel en vruchtbare grond. Maar ook tot ziekten die van dier naar mens worden overgedragen - de zoönosen. ZonMw financiert, in opdracht van VWS, onderzoeksprojecten op het gebied van non-alimentaire zoönosen. Dit zijn infectieziekten die buiten de voedselketen overgedragen worden van dier naar mens.

Uitgelicht

Coronavirus maatregelen

De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes en lopend onderzoek vindt u op deze pagina

Lees verder

Onderzoeken naar Q-koorts

Q-support en ZonMw zijn financiers van onderzoeken over Q-koorts

Bekijk de onderzoeken

Samenwerking

Samenwerking

Samen met Q-support en Kennisplatform Veehouderij en humane gezondheid werken we aan kennisbundeling en implementatie.

Meer informatie over de samenwerking

Preventie bij ZonMw - Blijf op de hoogte

abonneren

Lyme

wandelende mensen in weiland

De ziekte van Lyme is een van de bekendste zoönosen, overgedragen door een teek. Patiëntenorganisaties, onderzoekers, beleidsmakers, bedrijven en zorgprofessionals hebben met elkaar een actieplan opgesteld over Lymeziekte.

Bekijk dit actieplan, de stand van zaken van onderzoek en ander nieuws op www.zonmw.nl/lyme

Papegaaienziekte

advertentie 05-08-2017 van WUr in De Volkskrant

Een mooi voorbeeld van onderzoek naar de overdracht van ziekte van dier op mens is het project Plat4m-2Bt-Psittacosis van de Wageningen University & Research (WUR). Binnen dit platform werken professionals vanuit humane en veterinaire gezondheid samen aan de bestrijding van deze infectieziekte.

Lees ons nieuwsbericht, bekijk het filmpje van de WUR en lees meer informatie op de website van de WUR en RIVM

Q-koorts

Op 3 september 2021 is de onderzoeksagenda Q-koorts en de langetermijneffecten aangeboden aan vertegenwoordigers van patiënten, VWS en ZonMw. Van de patiënten met Q-koorts in Nederland krijgt 1-5% na een acute infectie ook chronische Q-koorts (bron: Q-support). In Nederland wordt onderzoek gedaan naar Q-koorts omdat we hier tussen 2007 en 2012 te maken hadden met de grootste Q-koortsepidemie ter wereld. Naar schatting 50.000-100.000 personen waren besmet met Q-koorts door voornamelijk geiten (bron: Q-support). Q-uestion en Q-support hebben de handen ineengeslagen om alle beschikbare informatie over Q-koorts te ontsluiten op 1 website: Q-koorts.nl. Op die website kunnen patiënten, professionals en andere belangstellenden informatie vinden.

Actueel

Subsidieoproep voor Infectieziektebestrijding opengesteld

Op 15 maart 2023 is de 2e subsidieoproep van het programma Infectieziektebestrijding 3 opengesteld. Het doel van het programma en deze oproep is het bevorderen van een wetenschappelijk onderbouwde aanpak van de infectieziektebestrijding en het versterken van de kennisinfrastructuur. Dit moet uiteindelijk bijdragen aan de vermindering van de ziektelast en het aantal (ernstige) zieke mensen door infectieziekten in Nederland.

twee handen met petrischaaltje
Nieuws

Teken Wist-je-datjes

Hoe verwijder je het beste een teek, welke klachten kunnen er ontstaan na een tekenbeet en hoe groot is de kans op de ziekte van Lyme? Een overzicht....

Teek op plank
Elders gezien

Lymeziekte voorkomen met een vaccin

Jaarlijks hebben 1,5 miljoen mensen last van tekenbeten en krijgen ongeveer 27.000 mensen lymeziekte. Enkele duizenden houden langdurige en invaliderende klachten. “We gaan onderzoeken of een vaccin lymeziekte kan voorkomen”, aldus hoogleraar Joppe Hovius van Amsterdam UMC Multidisciplinair Lymeziektecentrum. Vrijwilligers die zich willen laten vaccineren voor deze studie zijn welkom.

Teek op een paarse bloem
Elders gezien

Langdurige klachten na lymeziekte, hoe vaak en waarom?

Hoewel de meeste kinderen en volwassenen met lymeziekte volledig of nagenoeg volledig herstellen na een antibioticakuur, blijven sommige mensen last houden van aanhoudende klachten. Vaak bestaan deze klachten uit vermoeidheid, cognitieve beperkingen of pijn. Uit recent onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de mensen met de ziekte van Lyme klachten houdt, ook na de behandeling.

Elders gezien
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website