Waarom preventie van zoönosen? De complexe interacties tussen mens en dier leiden niet alleen tot ontspanning, voedsel en vruchtbare grond. Maar ook tot ziekten die van dier naar mens worden overgedragen - de zoönosen. ZonMw financiert, in opdracht van VWS, onderzoeksprojecten op het gebied van non-alimentaire zoönosen. Dit zijn infectieziekten die buiten de voedselketen overgedragen worden van dier naar mens.

Uitgelicht

Onderzoeksagenda Infectieziektebestrijding

Ter voorbereiding op een nieuw programma zijn de kennislacunes en
gewenst onderzoek geinventariseerd voor infectieziektebestrijding en zoönosen.

Bekijk de onderzoeksagenda

Lyme

wandelende mensen in weiland

De ziekte van Lyme is een van de bekendste zoönosen, overgedragen door een teek. Patiëntenorganisaties, onderzoekers, beleidsmakers, bedrijven en zorgprofessionals hebben met elkaar een actieplan opgesteld over Lymeziekte.

Bekijk dit actieplan, de stand van zaken van onderzoek en ander nieuws op www.zonmw.nl/lyme

Papegaaienziekte

advertentie 05-08-2017 van WUr in De Volkskrant

Een mooi voorbeeld van onderzoek naar de overdracht van ziekte van dier op mens is het project Plat4m-2Bt-Psittacosis van de Wageningen University & Research (WUR). Binnen dit platform werken professionals vanuit humane en veterinaire gezondheid samen aan de bestrijding van deze infectieziekte.

Lees ons nieuwsbericht, bekijk het filmpje van de WUR en lees meer informatie op de website van de WUR en RIVM

Q-koorts

In Nederland wordt onderzoek gedaan naar Q-koorts. Tussen 2007 en 2012 deed zich in Nederland de grootste Q-koortsepidemie ter wereld voor. Door deze Q-koortsuitbraak werden naar schatting 50.000- 100.000 personen in Nederland besmet met Q-koorts door voornamelijk geiten (bron: Q-support). Van de patiënten krijgt 1-5% na een acute infectie ook chronische Q-koorts (bron: Q-support). Q-uestion en Q-support hebben de handen ineengeslagen om alle beschikbare informatie over Q-koorts te ontsluiten op 1 website: Q-koorts.nl. Op die website kunnen patiënten, professionals en andere belangstellenden informatie vinden.

Onderzoeken naar Q-koorts

Q-support en ZonMw zijn financiers van onderzoeken over Q-koorts

Bekijk de onderzoeken

Stand van zaken subsidieronden

In 2019 verwachten we een opdracht voor een nieuw programma Infectieziektebestrijding met ook aandacht voor zoönosen.
Bekijk de onderzoeksagenda Een oproep voor voorstellen verwachten we in het derde kwartaal 2019 en honorering in 2020.

Preventie bij ZonMw - Blijf op de hoogte

abonneren

Samenwerking

Samenwerking

Samen met Q-support en Kennisplatform Veehouderij en humane gezondheid werken we aan kennisbundeling en implementatie.

Meer informatie over de samenwerking

Actueel

Volg via RSS

ZonMw joines GLoPID-R for infectious diseases

GloPID-R is pleased to welcome the Netherlands Organisation for Health Research and Development (ZonMw), represented by Suzanne Verver, into the network. GloPID-R is a unique international network of major research funding organizations. The network of 27 countries facilitates a rapid and effective research response to infectious disease outbreaks.

Nieuws

Risicoanalyse voor zoönosen

Met een instrument kunnen GGD’en snel de risico’s analyseren van infectieziekten die van dier naar mens overdraagbaar zijn (zoönosen). Door het overzichtelijk samenvatten van diergegevens is het mogelijk om in combinatie met ziektegegevens in mens en/of dier een risicoschatting te maken bij een zoönose zoals Q-koorts en vogelgriep.

Nieuws

Virologieprijs voor onderzoek naar door insecten overdragen virussen

Wetenschapper Eva Harris krijgt de Beijerinck Virologie Prijs van de KNAW voor haar uitmuntende internationale onderzoek naar Arbovirussen. Deze virussen worden door insecten op mensen worden overgedragen en veroorzaken infectieziekten. Voorbeelden van deze virussen zijn het dengue-, zika-, chikungunya-virus. Ook ontvangen 2 postdoc-onderzoekers Beijerinck Premies voor hun onderzoek naar luchtwegvirusinfecties en griepvirus.

Elders gezien

Onderscheidingen voor wetenschappelijke excellentie en maatschappelijke impact

6 toponderzoekers ontvingen vandaag een NWO-Spinozapremie en de -Stevinpremie uit handen van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Celbioloog Anna Akhmanova nam vandaag een Spinozapremie in ontvangst en viroloog Marion Koopmans kreeg een Stevinpremie. Beide wetenschappers doen onderzoek met subsidie van ZonMw.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website