Projectomschrijving

Het darm microbioom speelt een belangrijke rol in de verwerking van voedsel en het behoud van je gezondheid. Het ontwikkelen van colorectale kanker (CRC) wordt beïnvloed door voeding, zo verhogen rood en verwerkt vlees het risico op CRC. MeaTic bestudeert de rol van het darm microbioom in de relatie tussen voeding en het ontstaan van CRC.

Hiervoor worden 3 studies uitgevoerd met 3 verschillende diëten. De diëten zijn gebaseerd op rood vlees, op rood vlees met vitamine E supplementatie en op vis en groenten. De eerste studie wordt  uitgevoerd met gezonde vrijwilligers. De tweede en derde zijn dierstudies. In de derde studie krijgen ratten een microbioom getransplanteerd van ratten die de 3 verschillende diëten hebben gegeten. In deze 3 studies zal gekeken worden naar verschillende parameters die indicaties geven voor gezondheid, ziekte en de onderliggende mechanismen. Hiervoor worden het microbioom en de bijbehorende metabolieten geanalyseerd.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website