Artikelen over voeding en gezondheid

Spannende tijd voor voedingsonderzoek

Sinds de start, 10 jaar geleden, van het Joint Programming Initiative A Healthy Diet for a Healthy Life (JPI HDHL) is er steeds meer kennis over de relatie tussen voeding en gezondheid. De hoogleraren Edith Feskens en John Mathers, voorzitter en vice-voorzitter van de JPI HDHL Scientific Advisory Board, vertellen over de meest opvallende wetenschappelijke resultaten en wat volgens hen de komende jaren nog onderzocht moet worden.

Lees het Engelstalige interview

Wat wij kunnen leren van traditionele Afrikaanse diëten

Niet alleen mediterrane diëten hebben gezondheidsvoordelen. Ook traditionele Afrikaanse diëten voorkomen allerlei welvaartziekten. ‘Mensen met een traditioneel Afrikaans voedingspatroon bleken minder geactiveerde immuuncellen te hebben,’ zegt Quirijn de Mast van het Radboudumc. Het westerse dieet stimuleert deze ongezonde ontstekingsreacties juist. Meer weten over dit project?

Lees het interview met Quirijn de Mast

Internationale experts: pak ongezonde voeding wettelijk aan

Nederland bevordert gezonde voeding te weinig, laat het internationale PEN-project zien. ‘Het wordt ons veel makkelijker gemaakt om ongezondere dan gezonde producten te kopen.’

Lees het interview met Maartje Poelman

Poepmonsters baby’s geven inzicht in ontwikkeling darmflora

Bacteriën en andere micro-organismen koloniseren de darmen van een pasgeborene. Als dat niet optimaal verloopt, hebben kinderen een verhoogde kans op astma en allergieën. Microbioom-studies met poepmonsters van honderden kinderen uit 3 landen leren waar het misgaat.

John Penders vertelt over de resultaten

Achteruitgang brein mogelijk te remmen via voeding

De longziekte COPD kan leiden tot versnelde veroudering van spieren en hersenen. Die achteruitgang lijkt te stuiten met extra lichaamsbeweging en mogelijk ook specifieke voeding. Annemie Schols, hoogleraar voeding en metabolisme bij chronische ziekten, vertelt over de betekenis van haar bevindingen.

Lees het interview met Annemie Schols

‘Moedermelk lijkt goed voor gunstige darmbacteriën’

Clara Belzer

Antibiotica in de eerste levensweek, wel of geen borstvoeding. Die factoren bepalen mede welke nuttige micro-organismen zich kunnen vestigen in de darmen van baby’s, blijkt uit onderzoek van Clara Belzer.

Clara Belzer legt het uit

Wat een westers dieet precies doet in het lichaam

Hoe maakt een westers dieet mensen eigenlijk ziek? Een vergelijking van stedelijke en rurale Afrikanen geeft inzicht in de biologische effecten van eetgewoonten.

Naar het artikel over het project TransMic

Europees onderzoek naar ondervoeding onder 65-plussers

De meeste ondervoede ouderen wonen thuis, laat een groot Europees onderzoek zien. Coördinator Marjolein Visser pleit voor actievere opsporing van ondervoeding.

Lees het interview met Marjolein Visser

Meer biomarkers voor voedselinname ontdekt

Voor onderzoek naar de invloed van voeding op ziekten en aandoeningen zijn betrouwbare gegevens over de voedingsinname van de onderzoeksdeelnemers cruciaal. Het Europese consortium Food Biomarkers Alliance ontdekte tientallen nieuwe biomarkers.

Bekijk de resultaten

Gezond eten als medicijn

Mensen met chronische ziekten kunnen veel baat hebben bij een gezond eetpatroon. Toch maken artsen daar lang niet altijd gebruik van in de behandeling. Dat blijkt uit een kennissynthese in opdracht van ZonMw.

Meer over Kennissynthese: voeding benutten in behandeling chronische ziekten

Deltaplan Voeding

Edith Feskens

In de column van Edith Feskens, hoogleraar voeding, pleit zij voor een nationaal voedingsprogramma. Een Deltaplan Voeding. 'Met een gezonde leefstijl is een aantal chronische ziekten uit te stellen of zelfs te voorkomen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmziekten.'

Lees de column

Samenwerken voor gezonde wereldburgers

kinderen eten appels

Internationaal consortium onderzoekt invloeden op leefstijl. Welke factoren bepalen het gedrag? Hoe komt het dat sommige mensen graag vet en zoet eten, en weinig bewegen? Kortom: wat zijn de oorzaken van de oorzaken? Dit werd onderzocht in het project DEDIPAC

Bekijk de resultaten
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website