Artikelen over voeding en gezondheid

Achteruitgang brein mogelijk te remmen via voeding

De longziekte COPD kan leiden tot versnelde veroudering van spieren en hersenen. Die achteruitgang lijkt te stuiten met extra lichaamsbeweging en mogelijk ook specifieke voeding. Annemie Schols, hoogleraar voeding en metabolisme bij chronische ziekten, vertelt over de betekenis van haar bevindingen.

Lees het interview met Annemie Schols

‘Moedermelk lijkt goed voor gunstige darmbacteriën’

foto van Clara Belzer

Antibiotica in de eerste levensweek, wel of geen borstvoeding. Die factoren bepalen mede welke nuttige micro-organismen zich kunnen vestigen in de darmen van baby’s, blijkt uit onderzoek van Clara Belzer.

Lees het interview met Clara Belzer

Wat een westers dieet precies doet in het lichaam

Hoe maakt een westers dieet mensen eigenlijk ziek? Een vergelijking van stedelijke en rurale Afrikanen geeft inzicht in de biologische effecten van eetgewoonten.

Lees het artikel over het project TransMic

Europees onderzoek naar ondervoeding onder 65-plussers

De meeste ondervoede ouderen wonen thuis, laat een groot Europees onderzoek zien. Coördinator Marjolein Visser pleit voor actievere opsporing van ondervoeding.

Lees het interview met Marjolein Visser

Meer biomarkers voor voedselinname ontdekt

Voor onderzoek naar de invloed van voeding op ziekten en aandoeningen zijn betrouwbare gegevens over de voedingsinname van de onderzoeksdeelnemers cruciaal. Het Europese consortium Food Biomarkers Alliance ontdekte tientallen nieuwe biomarkers.

Lees over de resultaten

Gezond eten als medicijn

Mensen met chronische ziekten kunnen veel baat hebben bij een gezond eetpatroon. Toch maken artsen daar lang niet altijd gebruik van in de behandeling. Dat blijkt uit een kennissynthese in opdracht van ZonMw.

Lees meer over Kennissynthese: voeding benutten in behandeling chronische ziekten

Deltaplan Voeding

Edith Feskens

In de column van Edith Feskens, hoogleraar voeding, pleit zij voor een nationaal voedingsprogramma. Een Deltaplan Voeding. 'Met een gezonde leefstijl is een aantal chronische ziekten uit te stellen of zelfs te voorkomen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmziekten.'

Lees de column

Samenwerken voor gezonde wereldburgers

kinderen eten appels

Internationaal consortium onderzoekt invloeden op leefstijl. Welke factoren bepalen het gedrag? Hoe komt het dat sommige mensen graag vet en zoet eten, en weinig bewegen? Kortom: wat zijn de oorzaken van de oorzaken? Dit werd onderzocht in het project DEDIPAC

Bekijk de resultaten
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website