Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. De afkorting hiv betekent Human Immunodeficiency Virus, oftewel: ‘Menselijk virus dat de afweer afbreekt’. Wij stimuleren onderzoek en de toepassing van onderzoeksresultaten om beter inzicht te krijgen in de transmissie, het ziekteverloop en de preventie van hiv en aids.

Subsidieoproep 'Hiv-genezing voor iedereen'

Een echte doorbraak in de behandeling van hiv is er nog niet. Dat is voor NWO en Aidsfonds de reden om consortia te financieren die onderzoek doen naar de breed toegankelijke genezing van hiv. De consortia moeten bestaan uit wetenschappers binnen én buiten het hiv-veld, samenwerkingspartners, cofinanciers met relevante expertise, betrokkenen uit de gemeenschap van mensen die leven met hiv en het bedrijfsleven. Lees meer over het onderzoeksprogramma op NWO - Hiv-genezing voor iedereen.

Hiv en COVID-19 vaccinatie

Bij personen die met hiv leven (PLHIV), is niet bekend wat hun immuunrespons is op coronavaccins. Die respons kan verminderd zijn door hun immuunstatus vanwege hiv. Dat is waargenomen bij andere vaccins. Het onderzoek COVIH bestudeert de immuunrespons op vaccinatie en brengt de bijwerkingen in kaart.Het doel van dit onderzoek is om onder personen met HIV de immuunrespons op vaccinatie te bestuderen en de bijwerkingen in kaart te brengen. Lees de blog van een van de onderzoekers Anna Roukens, internist-infectioloog in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Parel voor AMPrEP

Op 29 november 2019 ontving Elske Hoornenborg van GGD Amsterdam een ZonMw Parel voor het project 'Evaluation of a demonstration study of daily and intermittent, event-driven PrEP for HIV prevention in men who have sex with men in Amsterdam'. Lees het nieuwsbericht en de Parelpagina.

Aandacht voor onderzoek

Jaarlijks op 1 december is er nationaal en internationaal extra aandacht voor hiv en aids. In 2019 is het thema van de Verenigde Naties op wereldaidsdag 'Communities make the difference' en focust de campagne op de belangrijke rol die 'communities' spelen in de aanpak van aids. Wereldaidsdag is een internationale dag die gewijd is aan de bewustwording omtrent aids, aan preventie van hiv en aids en aan verder onderzoek.

Interessante onderzoeken

Bekijk afgeronde, lopende en nog te starten onderzoeken over hiv. Lees ons nieuwsbericht over nieuw onderzoek naar hiv.

‘Verschil tussen arm en rijk Zuid-Afrika loopt langs etnische lijnen’

Lucas Hermans onderzoekt in Zuid-Afrika of hiv-patiënten in ontwikkelingslanden beter gehopen zijn wanneer artsen en verpleegkundigen een nieuw stappenplan volgen.
Lees Buitengaats

Hiv en aids

Seks tussen mannen is de belangrijkste besmettingsbron voor hiv. 80% van de hiv-geïnfecteerden is man. De belangrijkste risicogroep bestaat uit mannen die seks hebben met mannen. Hiv komt het meest voor in de leeftijdsgroep tussen 25 en 50 jaar.

In 2018 waren wereldwijd in totaal 37,9 miljoen mensen geïnfecteerd. Het merendeel daarvan (ongeveer 70%) woont in Afrika. In dat jaar hadden in Nederland 23.100 mensen hiv. Van hen weten er 2.300 niet dat ze hiv hebben. Hoewel het aantal nieuwe hiv-infecties geleidelijk afneemt, kregen 700 mensen in 2018 een positieve hiv-diagnose (1015 gevallen in 2017). Helaas komen te veel mensen niet op tijd in behandeling. Er sterven in Nederland nog steeds ieder jaar meer dan 40 mensen aan de gevolgen van aids.

Wil je meer weten? Lees meer via

Hoe voorkom je hiv?

Condooms blijven het belangrijkste middel waarmee soa’s en hiv-infecties kunnen worden voorkomen. Ze zijn goedkoop en overal verkrijgbaar. Toch lukt het niet iedereen om ze consequent goed te gebruiken. Een belangrijke strategie ter preventie van hiv en aids is naast condoomgebruik het zo vroeg mogelijk opsporen en behandelen van hiv-infecties. Nederland screent risicogroepen systematisch.

Ook hiv-remmers bieden bescherming: hiv-remmers worden op verschillende manieren gebruikt om hiv-infecties te voorkomen:

  •     PEP (post expositie profylaxe). Deze gebruik je nadat je risico hebt gelopen
  •     PrEP (pre expositie profylaxe). Deze slik je preventief, voordat je risico loopt

En iemand met hiv die goed is ingesteld op zijn medicatie, kan hiv eigenlijk niet meer overdragen op anderen.

Vlog 13 #Jeroenonderzoekt

PrEP is een pil die een hiv-infectie kan voorkomen. Een prachtig voorbeeld van een effectief middel. Bekijk het YouTube-filmpje

PrEP

Preventie bij ZonMw - Blijf op de hoogte

  • Blijf op de hoogte over kennis, onderzoek en innovatie over het behouden en bevorderen van gezondheid. Abonneer u gratis op onze nieuwsbrieven of het online magazine Mediator
  • Bekijk de laatste Preventienieuwsbrief
  • Ga naar het archief van de Preventienieuwsbrief
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website