ZonMw stimuleert onderzoek en de toepassing van onderzoeksresultaten om beter inzicht te krijgen in de transmissie, het ziekteverloop en de preventie van hiv en aids.

Uitgelicht

Aandacht voor onderzoek

2 condooms in rode verpakking

Jaarlijks op 1 december is er (inter-)nationaal extra aandacht voor hiv en aids. In 2018 is het thema van de Verenigde Naties op wereldaidsdag 'Live life positively—know your HIV status' en focust de campagne op het testen op hiv. Wereldaidsdag is een internationale dag die gewijd is aan de bewustwording omtrent aids, aan preventie van hiv en aids en aan verder onderzoek.

‘Verschil tussen arm en rijk Zuid-Afrika loopt langs etnische lijnen’

Lucas Hermans

Lucas Hermans onderzoek in Zuid-Afrika of hiv-patiënten in ontwikkelingslanden beter gehopen zijn wanneer artsen en verpleegkundigen een nieuw stappenplan volgen.

Lees buitengaats

Preventie van hiv

liggende glazen pot met zuurtjes met hartje erop

Een belangrijke strategie ter preventie van hiv en aids is naast condoomgebruik het zo vroeg mogelijk opsporen en behandelen van hiv-infecties. Nederland screent risicogroepen systematisch. 

Meer over preventie van hiv

Hiv en aids

Seks tussen mannen is de belangrijkste besmettingsbron voor hiv. 80% van de hiv-geïnfecteerden is man. De belangrijkste risicogroep bestaat uit mannen die seks hebben met mannen. Hiv komt het meest voor in de leeftijdsgroep tussen 25 en 50 jaar.

In 2018 waren wereldwijd in totaal 37,9 miljoen mensen geïnfecteerd. Het merendeel daarvan (ongeveer 70%) woont in Afrika. In dat jaar hadden in Nederland 23.100 mensen hiv. Van hen weten er 2.300 niet dat ze hiv hebben. Hoewel het aantal nieuwe hiv-infecties geleidelijk afneemt, kregen 969 mensen in 2018 een positieve hiv-diagnose (1015 gevallen in 2017). Helaas komen te veel mensen niet op tijd in behandeling. Er sterven in Nederland nog steeds ieder jaar meer dan 40 mensen aan de gevolgen van aids.

Vlog 13 #Jeroenonderzoekt

Jeroen onderzoekt

PrEP is een pil die een hiv-infectie kan voorkomen. Een prachtig voorbeeld van een effectief middel.

Bekijk het YouTube filmpje

Lopend onderzoek

silhouet van 2 mannen

Het AMPrEP (Amsterdam PrEP)-project is een onderzoek naar de toepasbaarheid en kosteneffectiviteit van PrEP voor hiv-preventie in Nederland. Therapietrouw is ook onderdeel van de onderzoeksvraag. De hiv-preventiepil is recent goedkoper geworden.

Relevante links

Onderzoeksresultaten

Uit onderzoek naar de kosteneffectiviteit van een therapietrouw-bevorderende interventie (AIMS) in hiv-zorg bleek dat AIMS zowel goedkoper als effectiever is dan de reguliere zorg.
Lees meer over het ZonMw-project

Preventie bij ZonMw - Blijf op de hoogte

abonneren
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website