Projectomschrijving

Wetenschappers zijn continu op zoek naar achilleshielen van bacteriële cellen om bacteriële infecties effectief te bestrijden. Met dit project willen de onderzoekers een basis leggen voor de antibiotica van de toekomst.

Het vinden van achilleshielen is allesbehalve eenvoudig. Nieuwe antibiotica zijn vaak slechts varianten op bestaande antibiotica. Resistentie treedt daardoor steeds sneller op.

Bacteriën bestrijden elkaar door ‘chemische oorlogsvoering’. Zij maken stoffen die uitstekende uitgangspunten kunnen zijn voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Centraal in dit project staan de zogenaamde uridylpeptide antibiotica. Deze stoffen remmen de glycosyltransferase-enzymen van bacteriën. Die zijn van essentieel belang bij de opbouw van de celwand.

In dit project werken wetenschappers van verschillende onderzoekscentra samen. Door synthetische chemie maken zij veel verschillende varianten van stoffen. Op moleculair niveau bestuderen biochemici hoe zij deze stoffen bacteriën kunnen doden. Medisch microbiologen onderzoeken vervolgens of de stoffen daadwerkelijk als antibioticum gebruikt kunnen worden.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website