Projectomschrijving

Steeds meer bacteriën zijn resistent tegen bepaalde antibiotica. Vooral staphylococcus aureus baart grote zorgen. Dit onderzoek wil het enzym sortase gebruiken als aangrijpingspunt voor nieuw te ontwikkelen antibiotica tegen staphylococcus aureus.
De overleving in de bloedbaan van staphylococcus aureus wordt veroorzaakt door eiwitten aan het oppervlak van de bacterie. Sortase is een enzym dat deze eiwitten verankert aan de celwand en speelt hierdoor dus een cruciale rol. Staphylococcus aureus is de belangrijkste veroorzaker van infecties in de bloedbaan, ademhalingswegen en zachte weefsels.

De onderzoekers bekijken de bruikbaarheid van verbindingen die tegen sortase gericht zijn. Zij maken een serie van deze verbindingen en analyseren het effect daarvan. Hiermee kan de ontwikkeling van nieuwe antibiotica gestimuleerd worden.

In Nederland zijn antibioticaresistente stammen van staphylococcus aureus verantwoordelijk voor dertig tot zestig procent van de infecties. Daarnaast veroorzaken ze tachtig procent van de infecties in ziekenhuizen. Vanwege de voortdurende toename in resistentie tegen vrijwel elke klasse van antibiotica, is dringend behoefte aan een nieuwe generatie antibiotica met een totaal ander werkingsmechanisme.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website