Projectomschrijving

Samenvatting na afronding

Buikgriep (acute gastro-enteritis (AGE)) treft bijna alle kinderen jonger dan 5 jaar. AGE is meestal onschuldig, maar kan leiden tot ernstige uitdroging. Dit risico is het grootst wanneer er naast diarree ook sprake is van braken. Door braken werkt de standaardbehandeling met orale rehydratie zouten (ORS) niet.
Recent is aangetoond dat ondansetron effectief is in het stoppen van braken bij kinderen met AGE in het ziekenhuis. Dit effect is echter nog niet bewezen in de eerste lijn waar minder ernstige gevallen van AGE bij kinderen zich presenteren.

In deze studie werd de (kosten)effectiviteit van de toevoeging van ondansetron aan de standaardbehandeling bij kinderen met AGE op de huisartsenpost onderzocht. Hiervoor werden 191 kinderen van 6 maanden tot 6 jaar geïncludeerd op de huisartsenposten in Groningen en Zwolle.

Resultaten

De resultaten laten zien dat ondansetron in de eerste lijn het braken binnen de eerste 4 uur veilig vermindert van 43% naar 19% en dat ouders tevredener waren over de behandeling. Ondansetron had geen significant effect op het aantal verwijzingen, ziekenhuisopnames en bijwerkingen.
 

Samenvatting bij start

Kinderen met klachten als braken en diarree lopen een risico om uitgedroogd te raken. Om uitdroging te voorkomen krijgen deze kinderen nu ORS voorgeschreven. Door het braken werkt ORS niet altijd voldoende. Wanneer kinderen met deze klachten de huisartsenpost bezoeken, stuurt de huisarts op de huisartsenpost kinderen die uitgedroogd dreigen te raken, naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.

Onderzoek

Dit vergelijkingsonderzoek kijkt of het eenmalig innemen van een antibraak medicijn, ondansetron, gevolgd door ORS leidt tot minder ziekenhuisopnamen dan wanneer alleen ORS wordt gebruikt.
Kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 6 jaar die de huisartsenpost bezoeken met braken en diarree kunnen meedoen aan dit onderzoek. We vergelijken hoe vaak in beide groepen kinderen doorgestuurd worden naar het ziekenhuis na het bezoek aan de huisartsenpost en in de 5 dagen daarna.

Verwachte resultaten

Als het middel werkzaam blijkt, kan het gebruikt worden bij alle kinderen die door braken risico lopen op uitdroging. Hiermee kunnen dan veel ziekenhuisopnames voorkomen worden.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website