Projectomschrijving

De OPTIMIST studie (ZonMw-studie 171102020) toonde aan dat voor vrouwen die aan IVF beginnen een standaard hormoondosering (150IU FSH/dag) leidt tot dezelfde kans op een kind vergeleken met een individuele dosering (100-450IU FSH/dag). Deze aanpak leidt echter vaker tot ovarieel hyperstimulatie syndroom (OHSS) en tot het afbreken van de cyclus om OHSS te voorkomen. Aan het andere eind van het spectrum leidt een te laag aantal eiblaasjes tot het afbreken van de cyclus en tot het starten van een nieuwe cyclus met een hogere dosering. Beide situaties leiden tot emotionele belasting en extra kosten.

In deze eerdere studie werd geen gebruikgemaakt van individueel voorspellende factoren voor eierstokreactie zoals bijvoorbeeld gewicht. Deze informatie kan gebruikt worden om de ‘one-size-fits-all’ aanpak ‘personalised’ te maken.
In de DIVINE studie wordt een online rekentool ontwikkeld om de hormoondosering voor de individuele vrouw te bepalen. De winst is tweeledig: verbetering van IVF-veiligheid én verlaging van de maatschappelijke uitgaven.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website