Projectomschrijving

Patiënten met de hartritmestoornis atriumfibrilleren (AF) hebben een verhoogd risico op beroertes. Om dit risico te verlagen worden anticoagulantia voorgeschreven. Momenteel kunnen artsen en patiënten kiezen uit verschillende typen anticoagulantia: de traditionele vitamine K antagonisten (VKAs) of directe orale anticoagulantia (DOACs). Beide zijn effectief, maar de directe orale anticoagulantia veroorzaken minder ernstige bloedingen.

Een groot deel van de patiënten met AF is echter oud en kwetsbaar. Deze kwetsbare oudere patiënten namen niet eerder deel aan onderzoeken waarin VKAs zijn vergeleken met DOACs. Bij kwetsbare ouderen is de uitwerking van medicijnen vaak anders, door een slechtere nierfunctie, gebruik van veel medicatie (polyfarmacie) en de aanwezigheid van verschillende ziektes (multimorbiditeit). In het FRAIL-AF onderzoek wordt onderzocht of DOAC-gebruik een minstens zo goed alternatief is als VKA-gebruik bij kwetsbare ouderen met AF.


Richtlijn

Van de onderzoeksprojecten uit het ZonMw programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) is inzichtelijk gemaakt of zij aansluiten bij de richtlijnen en/of modules in de FMS Richtlijnendatabase. Dit onderzoek sluit aan op de volgende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website