Projectomschrijving

Samenvatting na afronding

Het DEPAR project is in 2013 geïnitieerd door de reumatologen in Zuidwest Nederland. Doel van het project was het opzetten van een volautomatisch dataverzamelingssysteem over (de behandeling van) Artritis Psoriatica (APs).
APs is een vaak voorkomende reumatologische aandoening. Naast het huidprobleem (psoriasis) is bij APs sprake van chronische invaliderende gewrichtsontstekingen. Alhoewel er veel bekend is over de verschillende vormen van deze APs, de toegepaste behandelingen en de effecten ervan, is de kennis niet afdoende. Met name de patiëntgerapporteerde uitkomsten en de socio-economische gevolgen van de aandoening zijn onderbelicht.

Resultaten

Het systeem heeft ervoor gezorgd dat een automatische gegevensverzameling van ruim 500 items per meetmoment voor meer dan 500 patiënten mogelijk is tegen lage kosten. De verzamelde gegevens dienen als basis voor analyse naar de meest (kosten)effectieve behandelingen en zijn voldoende gedetailleerd om een Decision Support systeem te bouwen voor een behandeladvies in de dagelijkse praktijk.

Samenvatting bij start

Artritis psoriatica is een chronische ontstekingsziekte gekarakteriseerd door gewrichtsontstekingen en rode, schilferende huidafwijkingen. De ziekte heeft veel impact op het dagelijks leven van de patiënt. Het is de 2e meest voorkomende chronische artritis na reumatoïde artritis. Er is echter nog onvoldoende bekend over het voorkomen van verschillende subtypes en optimale behandelstrategieën.

Om meer inzicht te krijgen in het beloop van artritis psoriatica en de behandeling van de ziekte te verbeteren, is het Artritis Psoriatica Register (DEPAR-R) opgezet.

Patiënten uit ziekenhuizen in Zuidwest Nederland worden 3 jaar gevolgd. Door middel van vragenlijsten, lichamelijk-, bloed- en röntgenonderzoek worden gegevens verzameld over onder andere de ziekteactiviteit, medicatiegebruik, kwaliteit van leven en werk. Uniek in dit onderzoek is het beveiligde digitale netwerk dat is ontwikkeld voor DEPAR-R. Het geautomatiseerde systeem zal het volgen van grote patiënten aantallen mogelijk maken.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website