Projectomschrijving

Momenteel zijn circa 120.000 mensen geïnfecteerd met Hepatitis B of C virus. Deze virussen veroorzaken een chronische ontsteking van de lever, met als mogelijk gevolg levercirrose en zelfs leverkanker. Een juiste behandeling kan schade aan de lever voorkomen en verdere verspreiding van het virus tegengaan.

Om de kennis over de behandeling van chronische hepatitis te vergroten is een database gebouwd waarin anoniem medische gegevens van alle Nederlandse virale hepatitis patiënten worden verzameld evenals gegevens over de effectiviteit en bijwerkingen van medicijnen. Deze informatie stelt artsen beter in staat om de behandelstrategie voor patiënten te bepalen.

Resultaten
De database is ontwikkeld door het AMC, samen met het LUMC, ErasmusMC en UMCG. De Nederlandse Leverpatiënten Vereniging en de farmaceutische industrie zijn hier nauw bij betrokken. De database is getest op gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit van de rapportages. Voor dit doel zijn van 1200 patiënten de al beschikbare gegevens ingevoerd. Op basis van deze validatie werd geconcludeerd dat de database geschikt is voor landelijke uitrol.

Lees meer informatie over hiv en de onderzoeken op onze themapagina over hiv

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website