Mobiele menu

Improving rational prescribing of antibiotics in Long Term Care facilities (IMPACT)

Projectomschrijving

Doel van dit project is om het voorschrijfbeleid van antibiotica in Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuizen te verbeteren.

Het project bestaat uit een stapsgewijze benadering. Eerste stap is om de factoren in beeld te brengen die van invloed zijn op het wel of niet voorschrijven van antibiotica aan bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen. Het tweede onderdeel bestaat uit een onderzoek waarbij artsen, apothekers en andere zorgprofessionals nauw samenwerken om een nieuwe interventie op maat te ontwikkelen. Belangrijke insteek van het nieuwe initiatief is om inadequaat antibioticagebruik te voorkomen. In de derde fase gaat de nieuwe interventie van start in zes verpleeghuizen en zes verzorgingshuizen. Als de interventie vervolgens succesvol blijkt, gaan andere instellingen ook met het nieuwe initiatief aan de slag.

Producten

Titel: Antibiotic Use and Resistance in Long-Term Care Facilities
Auteur: van Buul LW, van der Steen JT, Veenhuizen RB, Achterberg WP, Schellevis FG, Essink RT, van Benthem BH, Natsch S, Hertogh CM.
Magazine: Journal of the American Medical Directors Association
Titel: Factors influencing antibiotic prescribing in long-term care facilities: a qualitative in-depth study
Auteur: Laura W van Buul, Jenny T van der Steen, Sarah MMM Doncker, Wilco P Achterberg, François G Schellevis, Ruth B Veenhuizen and Cees MPM Hertogh

Verslagen


Eindverslag

Het IMPACT onderzoek gaat over het ‘rationeel’ voorschrijven van antibiotica in verpleeg- en verzorgingshuizen. Met ‘rationeel voorschrijven’ wordt bedoeld dat er alléén antibiotica worden voorgeschreven als dat ook echt nodig is. Dit is van belang om bijwerking en onnodige kosten te voorkómen, maar vooral om bij te dragen aan het terugdringen van het probleem van antibioticaresistentie.

Het eerste deel van het IMPACT onderzoek richtte zich op het in kaart brengen van antibioticagebruik in verpleeg- en verzorgingshuizen. Dit vond plaats door middel van: 1) het uitvoeren van een literatuuronderzoek, 2) het verzamelen van gegevens van verpleeg- en verzorgingshuisbewoners met infecties, en 3) het interviewen van artsen en zorgpersoneel.

Het tweede deel van het onderzoek had als doel om rationeel antibioticagebruik te stimuleren in 5 verpleeghuizen en 2 verzorgingshuizen in Nederland, door middel van een verbetertraject. Dit begon met een bijeenkomst waarin de resultaten uit het eerste deel van het onderzoek gepresenteerd werden aan betrokkenen in de verpleeg- en verzorgingshuizen (zoals artsen, zorgpersoneel en apothekers). Deze betrokkenen stelden aan de hand van die informatie verbeterpunten vast. Vervolgens ontwikkelden en implementeerden zij, in nauwe samenwerking met de onderzoekers, interventies-op-maat gericht op deze verbeterpunten. Voorbeelden van dergelijke interventies zijn scholing, het begeleiden van artsen bij het maken van afspraken over antibioticagebruik, en het ontwikkelen van protocollen voor een betere communicatie tussen artsen en zorgpersoneel. Het unieke aan deze aanpak is dat er door mensen uit de praktijk bepaald werd welke interventies er geïmplementeerd werden (‘bottom-up’); bij andere onderzoeken wordt dit vaak vooraf bepaald door de onderzoekers (‘top-down’).

In het derde deel van het onderzoek werd geëvalueerd of de verpleeg- en verzorgingshuizen door het verbetertraject rationeler antibiotica gingen gebruiken, door het antibioticagebruik in die huizen te vergelijken met het antibioticagebruik in 5 verpleeghuizen en 2 verzorgingshuizen die geen verbetertraject hadden doorlopen (een controlegroep).

Het doel van het IMPACT onderzoek is het verbeteren van antibioticagebruik in verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Om dit te bereiken worden in tien verpleeghuizen en vier verzorgingshuizen gegevens verzameld. Deze gegevens komen uit registratieformulieren die artsen invullen, interviews, medische dossiers en de apotheek. Door de verzamelde gegevens krijgen wij inzicht in het gebruik van antibiotica en kunnen we bepalen waar antibioticagebruik door wordt beïnvloed, zoals bijvoorbeeld de opvattingen van de dokter. Het verkregen inzicht wordt gebruikt om samen met de zorgverleners verbeterpunten aan te wijzen op het gebied van antibioticagebruik. In samenwerking met het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) bieden wij de zorgverleners vervolgens hulpmiddelen aan waarmee zij daadwerkelijk een verbeterslag kunnen maken. Uiteindelijk toetsen wij of deze aanpak zorgt voor een beter gebruik van antibiotica in de verpleeghuizen en verzorgingshuizen.

Samenvatting van de aanvraag

Long Term Care Facilities (LTC) are increasingly considered as possible reservoirs of Antimicrobial Resistance, with over- as well as inadequate prescription as possible contributing factors to this problem. This project relates to the call’s 4th research-area, optimizing antimicrobial therapy. Working in close collaboration with a USA research team developing a similar approach, we propose, over a 48-month project period, to address the following objectives: 1. To develop an explanatory model of the factors influencing antibiotic prescribing, with a special focus on RTI (respiratory tract infections) and UTI (urinary tract infections) in Dutch LTC facilities, based on literature review and consultation with an expert panel; 2. To design a practical intervention to reduce inappropriate prescribing and usage of antibiotics, using a community-based participatory research approach in which the investigative team, primary care physicians, pharmacists, nursing home physicians and the staff of the participating LTC facilities are involved in development of the intervention. These activities will include elaboration of evidence-based recommendations; conduct of focus groups (with physicians, LTC staff and patient(s) (representatives)); and intervention refinement in partnership with the facilities and physicians enrolled in the clinical trial presented with objective 3; 3. To conduct and evaluate a randomized clinical trial of the intervention in 12 LTC facilities: 6 nursing homes and 6 residential care settings, divided evenly between control and intervention groups so that 3 control nursing homes can be compared to 3 intervention nursing homes and 3 control residential homes can be compared to 3 intervention residential homes 4. To disseminate project findings to academic, practice, and community audiences in a way that the intervention, if proven effective, is replicable in other LTC facilities in the Netherlands.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
205100011
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2015
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. C.M.P.M. Hertogh
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie VUmc