Projectomschrijving

Vraagstuk

De gezondheid van bewoners van naoorlogse wederopbouwwijken is gemiddeld slechter dan van bewoners van woonwijken uit andere perioden. Deels is dit te verklaren door de stedenbouwkundige opzet van deze wijken. De gebouwde omgeving beïnvloedt namelijk de gezondheid van haar bewoners en gebruikers. Paddepoel in Groningen is zo’n typische naoorlogse wederopbouwwijk.

Onderzoek

UDIHiG onderzoekt in die wijk welke stedenbouwkundige interventies de gezondheid van de bewoners kunnen verbeteren, door gezondere leefstijlen te stimuleren. De bewoners spelen hierbij een belangrijke rol, want vooral zij kennen de praktische problemen van hun wijk en kunnen beoordelen welke interventies van invloed zijn op hun leefstijl. Voor het ontwerpen van de interventies doen stedenbouwkundig ontwerpers van de gemeente mee in UDIHiG. UDIHiG gebruikt virtual reality zodat de bewoners de ontworpen interventies kunnen ervaren en evalueren, zonder dat deze interventies direct gerealiseerd hoeven te worden.

Producten

Posterpitch UDIHIG Noord leernetwerkijeenkomst 27 januari
Stedenbouwkundige interventies pilotfase - Deze ontwerpen zijn gemaakt t.b.v. het onderzoek en zijn niet bedoeld voor uitvoering
Video over het gebruik van Virtual Reality en samenwerking met de bewoners
VR/AR in Urban Design Education and Research - abstract ingediend (en geaccepteerd) bij ADR19 en MAB20
Abstract ingediend (en geaccepteerd) bij het 16th World Congress on Public Health 2020.
Krantenartikel Wijkkrant Nummer 1 (o.a. Paddepoel) – Maart 2019: Ontwikkelingen in Paddepoel
Krantenartikel Wijkkrant Nummer 1 (o.a. Paddepoel) – Oktober 2019: UDIHIG: het resultaat van een jaar onderzoek
Artikel NIEUWS Gemeente Groningen: Bewoners zetten zich in voor toekomstbestendige wijk
Artikel OOG:In 3D door 'toegankelijk en leefbaar' winkelcentrum Paddepoel

Tijdens de 2e leernetwerkbijeenkomst (29 januari 2019) stond dit project centraal. Bekijk hier de verslagen van alle leernetwerkbijeenkomsten van Maak ruimte voor gezondheid.  

Bekijk dit project in het hoofdstuk Maak ruimte voor gezondheid in de catalogus ‘Dit zijn de voorlopige resultaten van de 35 projecten Gezonde wijk en leefomgeving’ (juni 2020)

Benieuwd naar de resultaten van fase 1 van dit project? Bekijk de resultaten en de kennisagenda hier.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website