In Utrecht bestaan forse verschillen in de gezondheid van burgers uit verschillende wijken. De komende jaren zal het aantal inwoners flink toenemen. De “inbreiding” vindt vooral plaats in de wijken waar de gezondheid gemiddeld het laagst is. Wat betekent dit voor de inrichting van de leefomgeving, voor de band tussen oude en nieuwe wijkbewoners, en voor de gezondheid van (oudere) burgers.
Wij bestuderen of veranderingen in de gebouwde en sociale omgeving leiden tot kleinere verschillen in gezondheid tussen wijken, door:
a) beter te begrijpen hoe deze veranderingen met elkaar samenhangen en leiden tot gezondheidsverschillen,
b) te experimenteren hoe de (beleving van de) omgeving gedetailleerd te meten, en
c) te inventariseren wat kansrijke mogelijkheden zijn de omgeving te veranderen.
De kennis uit dit project wordt samengebracht in een kennisagenda, waarmee Utrecht wil doorgaan via aanpassingen in de leefomgeving de gezondheid te bevorderen en gezondheidsverschillen te verkleinen.
Posterpitch IGLO leernetwerkbijeenkomst 27 januari
Poster realist review over sociaal renoveren
Powerpoint presentatie sociaal renoveren
Tijdens de 5e leernetwerkbijeenkomst (18 februari 2021) stond dit project centraal. Bekijk hier de verslagen van alle leernetwerkbijeenkomsten van Maak ruimte voor gezondheid.
Bekijk dit project in het hoofdstuk Maak ruimte voor gezondheid in de catalogus ‘Dit zijn de voorlopige resultaten van de 35 projecten Gezonde wijk en leefomgeving’ (juni 2020)
Benieuwd naar de resultaten van fase 1 van dit project? Bekijk de resultaten en de kennisagenda hier.