Projectomschrijving

Vraagstuk

Dit project is een effect- en evaluatieonderzoek naar ‘Kansrijk Opgroeien’.  De gemeente Rotterdam probeert met dit programma sociaaleconomische gezondheidsverschillen te verminderen door gezond, veilig en kansrijk opgroeien te bevorderen. Per wijk wordt op basis van analyse gekozen voor een optimale mix van effectieve aanpakken samen met lokale partners en vertegenwoordigers van ouders en jongeren.

Onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Erasmus MC, de Gemeente Rotterdam en het Verwey-Jonker Instituut. In drie gebieden in Rotterdam wordt één wijk gekozen waar ‘Kansrijk Opgroeien’ zal worden ingevoerd en één vergelijkbare wijk waar het niet wordt ingevoerd. Door deze wijken te vergelijken wordt onderzocht of ‘Kansrijk Opgroeien’ effectief is en welke factoren de effectiviteit bevorderen of belemmeren. Het hele proces, van planningsfase tot effecten, wordt hierbij gevolgd. Op basis van het onderzoek zal ‘Kansrijk Opgroeien’ worden verbeterd en kan de methodiek worden ingevoerd in andere wijken en steden.

Producten

Afbeelding van de experimentele- en controlewijken in het onderzoek
Presentatie EUSUHM (zie poster)

Bekijk dit project in het hoofdstuk Sociaal economische gezondheidsverschillen: lokale aanpak en verklarend onderzoek in de catalogus ‘Dit zijn de voorlopige resultaten van de 35 projecten Gezonde wijk en leefomgeving’ (juni 2020)

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website