Projectomschrijving

Vraagstuk

Tot voor kort werden vier buurten met een lage sociaal economische status in Maastricht doorkruist door de snelweg A2. Onlangs is de snelweg ondertunneld en is bovengronds plaatsgemaakt voor een vijf kilometer lange parklaan; de Groene Loper. In dezelfde buurten is gestart met de pilot Blauwe Zorg, waarin inwoners, zorgverzekeraars en lokale overheden krachten bundelen om de positieve gezondheid van kwetsbare inwoners te verbeteren.

Onderzoek

In deze studie wordt onderzocht hoe effectief deze interventies zijn in het verkleinen van verschillen tussen inwoners van Maastricht op het gebied van positieve gezondheid en hoe de twee programma’s elkaar mogelijk versterken. We volgen ook hoe de twee programma’s zijn ingevoerd, en hoe verschillende samenwerkingsstrategieën bijdragen aan het creëren van duurzame verbeteringen in de buurt.

Producten

Publicatie over de resultaten van de procesevaluatie:
Title: The role of context in evaluation studies: lessons from a process evaluation of integrating health in urban reconstruction.
Publicatie over de resultaten van de baseline meting:
Title: Combining Accelerometry and GPS to Assess Neighborhood-Based Physical Activity: Associations With Perceived Neighborhood Walkability’
Nieuwsbericht website Academische werkplaats Limburg: INDIGO onderzoekt effect van combinatie interventies in fysieke en sociale omgeving.
Nieuwsbericht website Academische werkplaats Limburg over baseline-meting: Eerste resultaten INDIGO-onderzoek verrassend.

Bekijk dit project in het hoofdstuk Sociaal economische gezondheidsverschillen: lokale aanpak en verklarend onderzoek in de catalogus ‘Dit zijn de voorlopige resultaten van de 35 projecten Gezonde wijk en leefomgeving’ (juni 2020)

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website