Projectomschrijving

Vraagstuk

Uit eerder onderzoek blijkt dat een stoppen-met-rokentraining op de werkplek in combinatie met financiële beloningen voor stopsucces effectief is om rokers met een lage sociaaleconomische status (SES) te helpen stoppen met roken. Een vervolgstap is om een implementatiestudie uit te voeren naar hoe de stoppen-met-rokentraining met financiële beloningen verspreid kan worden binnen Nederlandse bedrijven. 

Onderzoek

In dit project wordt onderzocht hoe het management van bedrijven en hun werknemers overtuigd kunnen worden om deze interventie te initiëren. Eerst worden werkgevers en werknemers geïnterviewd. Ook zal de interventie met behulp van de strategie die samen met de doelgroep wordt ontwikkeld geïmplementeerd en geëvalueerd worden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksinstituut IVO en de Universiteit Maastricht. De training en implementatie wordt uitgevoerd door SineFuma. Er wordt samengewerkt met een groot aantal andere partners.

Uitkomst

Het doel is dat er bij afronding van het onderzoek een volledige implementatiestrategie klaarligt waarmee bedrijven, rookstopaanbieders en andere belanghebbenden de interventie gemakkelijk en succesvol kunnen implementeren, zodat de stoppen-met-rokeninterventie op grote schaal gerealiseerd kan worden.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium van de volgende partijen:
Onderzoeksinstituut IVO, Universiteit Maastricht, IQ Healthcare, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), SineFuma, Heartbeat Ventures, Inguide, Longalliantie, Trimbos-instituut, SBCM, HumanCapitalCare (HCC), Centre for Motivation & Change (CMC), Universiteit Rotterdam, de Brandweer en MTB. 

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Dr. Gera Nagelhout - E: nagelhout@ivo.nl T: 070 302 84 56

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website