Projectomschrijving

Vraagstuk

Roken en meeroken zijn belangrijke oorzaken van sociaaleconomische gezondheidsverschillen (SEGV). Om kinderen te beschermen tegen (de verleiding van) roken, ontwikkelde de Alliantie Nederland Rookvrij! een routekaart om een Rookvrije Generatie te creëren. Deze beweging is een integrale strategie voor lokaal tabaksbeleid gericht op het beschermen van kinderen tegen (mee)roken. Omdat (mee)roken vaker voorkomt in groepen met een lage sociaaleconomische status (SES) kan de Rookvrije Generatie een belangrijke bijdrage leveren aan het verkleinen van SEGV. Maar profiteren lage SES groepen in gelijke mate van de Rookvrije Generatie als hoge SES groepen?

Onderzoek

In Amsterdam wordt in zowel lage als hoge SES wijken gekeken naar
1) toepassing, uitvoering, bereik en draagvlak van Rookvrije Generatie-elementen
2) de impact op het bewustzijn van de schadelijkheid van meeroken, het draagvlak voor maatregelen om kinderen te beschermen tegen rook en de bereidheid om niet te roken nabij kinderen.

Producten

Bekijk dit project in het hoofdstuk Sociaal economische gezondheidsverschillen: lokale aanpak en verklarend onderzoek in de catalogus ‘Dit zijn de voorlopige resultaten van de 35 projecten Gezonde wijk en leefomgeving’ (juni 2020)

Op de website van het Trimbos-insituut staat een nieuwsbericht over de resultaten van dit project: ‘De Rookvrije generatie: wat vinden inwoners daarvan?

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website