Projectomschrijving

Om vast te kunnen stellen of iemand lymeziekte heeft, gebruiken artsen in Nederland vaak antistoftesten. Sinds enige tijd zijn er zogenaamde cellulaire testen op de markt. Deze testen zijn niet betrouwbaar, blijkt uit de VICTORY-studie van Amsterdam UMC, Radboudumc en het RIVM. Met deze nieuwe testen krijgen teveel mensen onterecht een negatieve of positieve uitslag.

Bloedtest onderzocht

De standaard bloedtest voor de ziekte van Lyme meet zogeheten antistoffen tegen de lymebacterie. Met een positieve uitslag van de antistoftest is onbekend of de infectie met de lymebacterie nú plaatsvindt of dat de antistoffen nog aanwezig zijn van een eerdere, misschien al genezen infectie. De nu onderzochte cellulaire testen meten de activiteit van bepaalde afweercellen in het bloed tegen de lymebacterie. De nieuwe testen blijken niet beter te werken.  Verschillende commerciële laboratoria gebruiken deze testen en er zijn Nederlanders die hun bloed hiermee laten onderzoeken in Duitsland.

Onjuiste testuitslag

Er deden drie verschillende groepen mee aan het onderzoek: patiënten met lymeziekte, gezonde mensen en een groep mensen met ziekten die erom bekend staan dat ze testen voor lymeziekte kunnen verstoren. Er zijn een aantal cellulaire testen onderzocht, de nieuwe testen gaven regelmatig onterecht dat men niet de ziekte van Lyme had, terwijl de proefpersonen wel degelijk lymeziekte hadden. Ook het omgekeerde kwam voor, de test was positief, maar de proefpersonen hadden helemaal geen lymeziekte. Gevolg is dat in de praktijk veel mensen de verkeerde behandeling zouden krijgen op basis van deze testuitslagen. Er kan alleen met zekerheid iets worden gezegd over de testen die zijn onderzocht, maar de studie laat zien dat je voorzichtig moet zijn met het gebruik van bloedtesten voor lymeziekte waarvan de betrouwbaarheid niet vaststaat. Het gebruik van deze testen wordt ontraden.

Lees meer informatie over Lyme en de onderzoeken op onze themapagina over Lyme

Resultaten

De resultaten van het onderzoek staan in The Lancet Infectious Diseases.

Werking cellulaire test

Bekijk het YouTube filmpje met uitleg over het VICTORY-onderzoek naar de werking van de cellulaire test.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website