Projectomschrijving

Veel mensen willen graag eens op vakantie naar het buitenland. Toch is niet iedereen voorbereid op alle mogelijke ongevallen die zich tijdens de vakantie kunnen voordoen, zoals besmet raken met het hondsdolheidvirus. Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, is een infectieziekte die zowel voor mens als dier dodelijk kan zijn. Bijna alle gevallen van hondsdolheid zijn het gevolg van onbehandelde hondenbeten.

Doel

Veel honden in het buitenland zijn niet ingeënt tegen rabiës waardoor reizigers tijdens hun verblijf in het buitenland risico lopen om deze ziekte te krijgen. Vaak moet de reis dan worden afgebroken om in Nederland te worden behandeld met een immuunserum en vier inentingen. Als een reiziger voor vertrek is ingeënt, is herhaling van de inenting met twee in plaats van vier injecties voldoende en is behandeling met immuunserum na een beet niet nodig.

Niet alle reizigers kiezen ervoor om zich voor het vertrek te laten inenten tegen hondsdolheid. Dit vanwege hoge kosten en te weinig tijd voor vertrek om de twee benodigde inentingen te ontvangen. Met dit project wil Leiden University Medical Center (LUMC) aan de hand van een onderzoek aantonen dat dat één inenting voldoende kan zijn om hondsdolheid te voorkomen.

Resultaten

De onderzoeksresultaten geven aan dat één inenting tegen hondsdolheid voldoende is, want ook na één inenting word een robuust immunologisch geheugen opgebouwd. Hierdoor verdwijnt de noodzaak voor reizigers om na een bijtverwonding vervroegd te moeten terugreizen voor een verdere behandeling in Nederland. Vijftigplussers wordt geadviseerd om twee inentingen te halen, dit vanwege de beperkte data die beschikbaar is over personen ouder dan vijftig jaar.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website