Projectomschrijving

Er zijn grote verschillen in seksueel risicogedrag onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). De meeste MSM nemen weinig risico terwijl een kleinere groep mannen veel seksueel risicogedrag vertoont. Daardoor komen er binnen deze kleinere groep ook meer hiv-infecties en andere soa’s voor.

PrEP voor hoog seksueel risicogedrag

Om het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland terug te dringen wordt pre-exposure prophylaxe (PrEP) beschikbaar gesteld voor MSM met een hoog seksueel risicogedrag. Deze interventie heeft daarmee mogelijk een grotere impact op de groep MSM met veel seksueel risicogedrag en een kleinere impact op de grotere groep MSM met weinig seksueel risicogedrag.

Infecties in kaart gebracht

In dit project brachten onderzoekers van het UMC Utrecht in kaart hoe het aantal nieuwe hiv-infecties en andere soa’s varieert over groepen MSM die verschillen in hun mate van seksueel risicogedrag. Met behulp van ongelijkheidsmaten uit de economie keken ze naar de invloed van PrEP op de verspreiding van hiv onder verschillende groepen MSM.

Monitoring blijft belangrijk

De onderzoekers vonden dat in de tijdsperiode 2009-2019 het vindpercentage voor chlamydia en syfilis gelijk was terwijl chlamydia en syfilis na invoering van PrEP meer geconcentreerd waren in de groep met hoog risicogedrag. Deze trends zijn mogelijk beïnvloed door PrEP. Monitoren van soa en gerichte interventie bij MSM met hoog risico blijven belangrijk.

Lees meer informatie over hiv en de onderzoeken op onze themapagina over hiv

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website