Projectomschrijving

Chlamydia is de meest voorkomende bacteriële seksueel overdraagbare aandoening en kan leiden tot onvruchtbaarheid. Een chlamydia infectie komt bij vrouwen zowel vaginaal als rectaal (endeldarm) veel voor, maar kan soms ook in de keel (oraal) voorkomen. Bij een deel van vrouwen met een chlamydia infectie kan na standaard behandeling nog steeds chlamydia worden aangetoond op de rectale locatie.

Dit project is een aanvulling op de multicenter studie FemCure. Daarin was de hoofddoelstelling het begrijpen van de overdracht van rectale chlamydia na behandeling in vrouwen die routine zorg krijgen, om zo bij te dragen aan effectieve chlamydia bestrijding. Het aanvullingsproject richt zich op het verkrijgen van inzicht in de rol van orale chlamydia en varianten van chlamydia (genotype).

Uit het FemCure onderzoek is gebleken dat vrouwen met een vaginale chlamydiadiagnose in bijna 80% van alle gevallen ook een rectale infectie hebben. Bij een behandeling van een rectale infectie met doxycycline blijkt de behandel-effectiviteit 95% te zijn, dit is effectiever dan azitromycine (78% effectief). Voor een vaginale en orale infectie bleken beide middelen even goed te werken.
In het onderzoek is ook een nieuwe laboratoriumtechniek ontwikkeld die laat zien of de chlamydiabacteriën nog levend zijn of niet-levend. We toonden aan dat na een vaginale behandeling met azithromycine nog altijd ‘levende’ chlamydiabacteriën aanwezig waren in het rectum.

Verder bleek orale chlamydia niet veel voor te komen, en vaak (50%) spontaan te klaren (verdwijden). Orale chlamydia was geen risico factor voor het hebben van een anale chlamydia. Het voorkomen van rectale chlamydia kon ook niet verklaard worden door een her-infectie (het betrof geen ander genotype). De gegevens laten zien dat de (onvoldoende behandelde) rectale infectie waarschijnlijk bijdraagt, via zelfbesmetting van de vaginale locatie, tot het persisteren van chlamydia na behandeling met azithromycine. Resultaten hebben bijgedragen aan internationale richtlijn aanpassingen rondom testen en behandelen van chlamydia.

Lees meer informatie over chlamydia en de onderzoeken op onze themapagina over chlamydia

Effectieve bestrijding chlamydia-infectie vergt andere aanpak

Zodra Chlamydia trachomatis zich in het anale gebied verschuilt, blijkt de infectie lastig te behandelen. Alleen doxycycline pakt de bacterie in het hele lichaam goed aan, maar draagt waarschijnlijk niet bij aan een reductie van de prevalentie op populatieniveau.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website