Mobiele menu

The physiological impact of dietary methylglyoxal

Projectomschrijving

Versuikerde eiwitten zijn een belangrijke oorzaak in het ontstaan van overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. De groep versuikerde eiwitten is een complexe groep van allerlei bioactieve stoffen, maar het molecuul methylglyoxaal is de meest reactieve voorloper in de vorming van versuikering. Methylglyoxaal is ook aanwezig in verschillende voedingsproducten. In muizen hebben we aangetoond dat methylglyoxaal wordt opgenomen vanuit de voeding en leidt tot ophoping in weefsels. De biologische gevolgen hiervan zijn onbekend. We zullen nu gaan onderzoeken in muizen wat de gevolgen zijn van methylglyoxaal uit de voeding op het maagdarmkanaal, de microbiota, de bloedvaten, hart- en vaatziekten en de hersenen. In mensen zullen we het verband gaan onderzoeken tussen methylglyoxaal in de voeding met diabetes, hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve aandoeningen. Er zal een antwoord gegeven worden op de vraag of methylglyoxaal in onze voeding een risico vormt voor onze gezondheid.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Een verandering in ons dieet is een belangrijke oorzaak van de epidemie van chronische ontstekingsziekten zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve aandoeningen. Bioactieve verbindingen in voeding kunnen sterke pro-inflammatoire eigenschappen hebben met potentiële effecten op onze gezondheid. Versuikerde eiwitten is een heterogene groep verbindingen die worden gevormd tijdens het koken en die geassocieerd zijn met een toename van chronische ontstekingsziekten. Een ophoping van deze “Advanced glycation endproducts” (AGE’s) in ons lichaam kan o.a. leiden tot hart- en vaatziekten en diabetes. AGE’s is een heterogene complexe groep van bioactieve verbindingen, maar we weten uit ons onderzoek dat het molecuul methylglyoxaal de meest reactieve voorloper is in de vorming van AGE’s. Er is steeds meer bewijs dat verhoogde concentraties van methylglyoxaal betrokken zijn bij gewichtstoename en de ontwikkeling van diabetes en andere chronische ontstekingsziekten. We hebben onlangs gevonden dat methylglyoxaal niet alleen aanwezig is in ons lichaam, maar ook aanwezig is in verschillende voedingsprodukten. In muizen hebben we gevonden dat methylglyoxaal wordt opgenomen uit het dieet en leidt tot ophoping in weefsels zoals in de hersenen. Echter, biologische beschikbaarheid en fysiologische gevolgen van methylglyoxaal zijn grotendeels onbekend. Ons doel is om de gevolgen van dieet methylglyoxaal op de intestinale microbiota en op de ontwikkeling van metabole ziekten te onderzoeken. We zullen in muizen het effect van dieet methylglyoxaal op het maagdarmkanaal en microbiota onderzoeken (WP1) en op vasculaire ziekten en cognitieve functie (WP2). We zullen een gedetailleerde database van dieet methylglyoxaal blootstellingen ontwikkelen en in drie grote cohorten zullen we de associaties onderzoeken van dieet methylglyoxaal met gewichtstoename, en met de chronische ontstekingsziekten diabetes, hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve aandoeningen (WP3). Met dit project zal een antwoord gegeven worden op de vraag of methylglyoxaal in ons dieet een risico vormt voor onze gezondheid.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
50-52905-98-661
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2024
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. CG. Schalkwijk PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Maastricht University