Projectomschrijving

Biomerkers?
Sommige stoffen gemeten in bloed, urine, haar of nagels, geven een beeld van hoeveel er van een bepaalde voedingsstof of voedingsmiddel is gegeten. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de omega-3-vetzuren: deze geven informatie over visconsumptie. Helaas zijn er nog maar weinig van dit soort voedingsbiomerkers bekend.

Doel?
Vinden van betrouwbare biologische merkers van de voedingsinname.

Waarom?
Wanneer we onderzoek doen naar verbanden tussen voeding en gezondheid maken we vaak gebruik van voedingsvragenlijsten. In veel gevallen wordt deze vragenlijst door de deelnemer zelf ingevuld. We weten dat deze vragenlijsten gevoelig zijn voor meetfouten, bijvoorbeeld doordat
deelnemers voedingsmiddelen vergeten in te vullen en het lastig vinden om portiesgroottes te schatten.

Wat levert het op?
Betere manieren om de voedingsinname vast te stellen zal leiden tot betrouwbaardere resultaten van onderzoek naar voeding en gezondheid.

Meer biomarkers voor voedselinname ontdekt: artikel in Mediator

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website