Mobiele menu

The Food Biomarkers Alliance (Foodball)

Projectomschrijving

Biomerkers?
Sommige stoffen gemeten in bloed, urine, haar of nagels, geven een beeld van hoeveel er van een bepaalde voedingsstof of voedingsmiddel is gegeten. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de omega-3-vetzuren: deze geven informatie over visconsumptie. Helaas zijn er nog maar weinig van dit soort voedingsbiomerkers bekend.

Doel?
Vinden van betrouwbare biologische merkers van de voedingsinname.

Waarom?
Wanneer we onderzoek doen naar verbanden tussen voeding en gezondheid maken we vaak gebruik van voedingsvragenlijsten. In veel gevallen wordt deze vragenlijst door de deelnemer zelf ingevuld. We weten dat deze vragenlijsten gevoelig zijn voor meetfouten, bijvoorbeeld doordat
deelnemers voedingsmiddelen vergeten in te vullen en het lastig vinden om portiesgroottes te schatten.

Wat levert het op?
Betere manieren om de voedingsinname vast te stellen zal leiden tot betrouwbaardere resultaten van onderzoek naar voeding en gezondheid.

Meer biomarkers voor voedselinname ontdekt: artikel in Mediator

Verslagen


Eindverslag

De Voedsel Biomerker Alliantie / The Food Biomarker Alliance (FOODBALL) -
Voedingsbiomerkers worden gemeten in bloed, urine, haar of nagels, en geven een beeld van hoeveel er van een bepaalde voedingsstof is gegeten. Een voorbeeld van al bekende biologische merkers zijn de omega-3-vetzuren. Deze vetzuren geven namelijk een goed beeld geven van de visconsumptie. Helaas zijn er nog maar weinig van dit soort biomerkers bekend. Het doel van het FOODBALL consortium was het vinden van betrouwbare biologische merkers voor de voedingsinname. Dit is onder andere van belang bij het doen van onderzoek naar verbanden tussen voeding en gezondheid. Omdat er nog maar erg weinig van dit biologische merkers voor de voedingsinname zijn, maken we op dit moment nog veelal gebruik van voedingsvragenlijsten. In veel gevallen wordt deze vragenlijst door de deelnemer zelf ingevuld. We weten dat deze vragenlijsten gevoelig zijn voor meetfouten, bijvoorbeeld doordat deelnemers voedingsmiddelen vergeten in te vullen en het lastig vinden om portiesgroottes te schatten. Daarbij kost het voor de deelnemer relatief veel tijd om een dergelijke lijst goed in te vullen. Door onderzoek te doen naar betere manieren om de voedingsinname te meten proberen we de kwaliteit van het onderzoek naar voeding en gezondheid te verbeteren. Het werk van het FOODBALL consortium heeft een solide raam/frame werk gegenereerd voor toekomstig onderzoek naar voedings/nutrienten, waaronder een uniforme voedingsclassificatie en validatiemethoden alsmede noodzakelijke instrumenten in de vorm van diverse databases.

De Voedsel Biomerker Alliantie / The Food Biomarker Alliance (FOODBALL)

Biomerkers?
Voedingsbiomerkers worden gemeten in bloed, urine, haar of nagels, en geven een beeld van hoeveel er van een bepaalde voedingsstof is gegeten. Een voorbeeld van al bekende biologische merkers zijn de omega-3-vetzuren. Deze vetzuren geven namelijk een goed beeld geven van de visconsumptie. Helaas zijn er nog maar weinig van dit soort biomerkers bekend.

Doel?
Vinden van betrouwbare biologische merkers van de voedingsinname.

Waarom?
Wanneer we onderzoek doen naar verbanden tussen voeding en gezondheid maken we vaak gebruik van voedingsvragenlijsten. In veel gevallen wordt deze vragenlijst door de deelnemer zelf ingevuld. We weten dat deze vragenlijsten gevoelig zijn voor meetfouten, bijvoorbeeld doordat deelnemers voedingsmiddelen vergeten in te vullen en het lastig vinden om portiesgroottes te schatten.

Wat levert het op?
Door onderzoek te doen naar betere manieren om de voedingsinname te meten proberen we de kwaliteit van het onderzoek naar voeding en gezondheid te verbeteren.

Samenvatting van de aanvraag

Biomarkers covering several foods and food components provide an objective measure of actual intake and status, and are an important and urgently needed adjunct to classical food consumption assessments. However, only a few foods are currently covered by validated intake biomarkers. The Food Biomarker Alliance (FOODBALL) proposes to carry out a systematic exploration and validation of biomarkers to obtain a good coverage of the food itake in different population groups within Europe, by applying metabolomics to discover biomarkers, exploring use of easier sampling techniques and body fluids, revising the current dietary biomarker classification and developing a validation scoring system, applying these on selected new biomarkers, and exploring biological effects using biomarkers of intake. The FOODBALL consortium includes 22 partners from 11 countries incl. Canada, and has wide access to samples and data from large cohorts and dietary interventions with specific foods. It has nearly unlimited access to state-of-the-art analytical platforms allowing measurement of thousands of metabolites/biomarkers in these samples. FOODBALL will provide a unique platform for sharing knowledge and resources within and beyond the project through development of public databases on food metabolites, software tools, and chemical libraries. It has the potential to revolutionise the nutrition biomarker field.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
529051002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2019
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. ir. E.J.M. Feskes
Verantwoordelijke organisatie:
Wageningen Universiteit