The Food Biomarkers Alliance (Foodball)
Projectomschrijving
Biomerkers?
Sommige stoffen gemeten in bloed, urine, haar of nagels, geven een beeld van hoeveel er van een bepaalde voedingsstof of voedingsmiddel is gegeten. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de omega-3-vetzuren: deze geven informatie over visconsumptie. Helaas zijn er nog maar weinig van dit soort voedingsbiomerkers bekend.
Doel?
Vinden van betrouwbare biologische merkers van de voedingsinname.
Waarom?
Wanneer we onderzoek doen naar verbanden tussen voeding en gezondheid maken we vaak gebruik van voedingsvragenlijsten. In veel gevallen wordt deze vragenlijst door de deelnemer zelf ingevuld. We weten dat deze vragenlijsten gevoelig zijn voor meetfouten, bijvoorbeeld doordat
deelnemers voedingsmiddelen vergeten in te vullen en het lastig vinden om portiesgroottes te schatten.
Wat levert het op?
Betere manieren om de voedingsinname vast te stellen zal leiden tot betrouwbaardere resultaten van onderzoek naar voeding en gezondheid.
Meer biomarkers voor voedselinname ontdekt: artikel in Mediator
Verslagen
Eindverslag
De Voedsel Biomerker Alliantie / The Food Biomarker Alliance (FOODBALL) -
Voedingsbiomerkers worden gemeten in bloed, urine, haar of nagels, en geven een beeld van hoeveel er van een bepaalde voedingsstof is gegeten. Een voorbeeld van al bekende biologische merkers zijn de omega-3-vetzuren. Deze vetzuren geven namelijk een goed beeld geven van de visconsumptie. Helaas zijn er nog maar weinig van dit soort biomerkers bekend. Het doel van het FOODBALL consortium was het vinden van betrouwbare biologische merkers voor de voedingsinname. Dit is onder andere van belang bij het doen van onderzoek naar verbanden tussen voeding en gezondheid. Omdat er nog maar erg weinig van dit biologische merkers voor de voedingsinname zijn, maken we op dit moment nog veelal gebruik van voedingsvragenlijsten. In veel gevallen wordt deze vragenlijst door de deelnemer zelf ingevuld. We weten dat deze vragenlijsten gevoelig zijn voor meetfouten, bijvoorbeeld doordat deelnemers voedingsmiddelen vergeten in te vullen en het lastig vinden om portiesgroottes te schatten. Daarbij kost het voor de deelnemer relatief veel tijd om een dergelijke lijst goed in te vullen. Door onderzoek te doen naar betere manieren om de voedingsinname te meten proberen we de kwaliteit van het onderzoek naar voeding en gezondheid te verbeteren. Het werk van het FOODBALL consortium heeft een solide raam/frame werk gegenereerd voor toekomstig onderzoek naar voedings/nutrienten, waaronder een uniforme voedingsclassificatie en validatiemethoden alsmede noodzakelijke instrumenten in de vorm van diverse databases.
De Voedsel Biomerker Alliantie / The Food Biomarker Alliance (FOODBALL)
Biomerkers?
Voedingsbiomerkers worden gemeten in bloed, urine, haar of nagels, en geven een beeld van hoeveel er van een bepaalde voedingsstof is gegeten. Een voorbeeld van al bekende biologische merkers zijn de omega-3-vetzuren. Deze vetzuren geven namelijk een goed beeld geven van de visconsumptie. Helaas zijn er nog maar weinig van dit soort biomerkers bekend.
Doel?
Vinden van betrouwbare biologische merkers van de voedingsinname.
Waarom?
Wanneer we onderzoek doen naar verbanden tussen voeding en gezondheid maken we vaak gebruik van voedingsvragenlijsten. In veel gevallen wordt deze vragenlijst door de deelnemer zelf ingevuld. We weten dat deze vragenlijsten gevoelig zijn voor meetfouten, bijvoorbeeld doordat deelnemers voedingsmiddelen vergeten in te vullen en het lastig vinden om portiesgroottes te schatten.
Wat levert het op?
Door onderzoek te doen naar betere manieren om de voedingsinname te meten proberen we de kwaliteit van het onderzoek naar voeding en gezondheid te verbeteren.