Projectomschrijving

De vroege levensfase van een baby is belangrijk  voor de ontwikkeling van de hersenen én het darm microbioom. Hierbij beïnvloedt het darm microbioom de hersenfuncties. Obesitas van de moeder tijdens de zwangerschap beïnvloedt de ontwikkeling van het darm microbioom van het ongeboren kind, en is zo een belangrijke voorspeller van cognitieve disfunctie bij de nakomelingen. Cognitieve achteruitgang in de loop van het leven is een groeiend  probleem door de  vergrijzing van de bevolking. Daarnaast nemen (omgevings)factoren die hieraan bijdragen toe, hieronder vallen bijvoorbeeld obesitas en een ongezonde voeding.

In dit project worden het darm microbioom en zijn metabolieten geïdentificeerd in nakomelingen van moeders met obesitas. Verder worden oorzaak-gevolg-mechanismen onderzocht in diermodellen. De uitkomsten van deze studie worden uiteindelijk gebruikt om aangepaste voedingsinterventies te ontwikkelen om de effecten van maternale obesitas op de darm microbiota tegen te gaan, en zo de cognitie van het nageslacht te verbeteren.

Vlog

Een jonge onderzoeker van het internationale GUTMOM consortium legt u meer uit over het project en de sociale relevantie. De vlog is gemaakt voor de “JPI HDHL science-vlog contest” van Februari 2019.

Bekijk de vlog van het GUTMOM project

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website