Projectomschrijving

Het  functioneren van de mens is voor een (belangrijk) deel afhankelijk van microbiële populaties in en op het lichaam. Zo speelt de darm microbiota een belangrijke rol bij de vertering van ons voedsel, afweer tegen pathogenen, regulatie van onze afweer en de energiehuishouding. De mens verkrijgt zijn darm microbiota bij geboorte door overdracht vanuit de omgeving en vooral via de moeder. Borstvoeding lijkt een belangrijke rol te spelen in de ontwikkeling van de darm microbiota van jonge kinderen.

Gedurende deze Europese samenwerking zal onderzoek worden gedaan naar de relatie tussen de samenstelling van borstvoeding en de ontwikkeling van de darm microbiota van jonge kinderen. Ook wordt gekeken naar de immuun gezondheid in het eerste levensjaar van de kinderen. Hiervoor worden  metabole, toxicologische, immunologische en microbiologische data verzameld van samples afkomstig uit twee Europese zuigelingen cohorten.

Deze studie verschaft inzicht in verstoringen in de normale ontwikkeling van de darm microbiota tijdens het eerste levensjaar. En kijkt naar voeding en het risico op de ontwikkeling van allergie, metabole ziekten en neurologische gedragsstoornissen. Dit geeft mogelijkheden voor de identificatie van voorspellende biomarkers en de ontwikkeling van nieuwe strategieën voor het voorkomen van microbiota-gerelateerde aandoeningen.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website