Verslagen

Voortgangsverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Het ontwikkelen van colorectale kanker (CRC) wordt beïnvloed door voeding, waarbij rood en verwerkt vlees het risico verhoogt. Het microbioom speelt een belangrijke rol in de verwerking van voedsel door het lichaam en is van belang voor het behoud van gezondheid. Daarom bestudeert dit project de rol van het microbioom in de relatie tussen voeding en het ontstaan van CRC. Hiervoor worden 3 studies uitgevoerd met 3 verschillende diëten; 1 rood vlees gebaseerd dieet, 1 rood vlees gebaseerd dieet met vitamine E supplementatie en een vis-groente gebaseerd dieet. De eerste studie zal worden uitgevoerd in gezonde vrijwilligers, de tweede in ratten die carcinogeen-geïnduceerd worden, en de derde in carcinogeen-geïnduceerde kiemvrije ratten die een microbioom getransplanteerd krijgen van ratten die de 3 verschillende diëten hebben gegeten. In deze 3 studies zal gekeken worden naar verschillende parameters die indicaties geven voor gezondheid, ziekte en de onderliggende mechanismen (inclusief microbioom analyses en metabolomics analyses). De resultaten zullen fundamenteel inzicht verschaffen in de rol van het microbioom in de relatie tussen voeding en CRC-risico.

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

De resultaten zijn nog steeds voorlopig omdat de rekrutering van vrijwilligers (WP1) en carcinogenese van de dikke darm bij Pirc-ratten (gemuteerd in Apc-gen) net begonnen is. Veranderingen in geno-toxiciteit van fecaal water zijn geanalyseerd bij 38 proefpersonen. De voorlopige resultaten duiden op een hoger niveau van DNA-strengbreuken bij de proefpersonen met een MBD-dieet. De integratie van dit dieet met tocoferol lijkt een beschermend effect uit te oefenen. Chemisch geïnduceerde carcinogenese met Azoxymethane bij ratten (WP2) laat zien dat de vlees gebaseerde diëten het aantal preneoplastische laesies (Aberrant Crypt Foci) verhoogden, maar alleen voor een het op vlees gebaseerd dieet aangevuld met tocoferol was dit significant. De MDF-telling (Mucin Depleted Foci) vertoonden alleen een toename in het vlees gebaseerde dieet zonder tocoferol. Tegelijkertijd duidt analyse van urine- en fecale lipide-peroxidatie biomarkers op een toename van luminaal lipide peroxidatie in de dikke darm van de ratten op een vlees gebaseerde dieet, waarschijnlijk vanwege de verhoogde concentratie van luminaal heemijzer vergeleken met de controle (PVD-dieet). De toevoeging van een antioxidant aan het MBD-dieet veroorzaakte een lichte maar niet statistisch afname van die parameters. Deze resultaten (biomarkers & myeloperoxidase-activiteit, MPO) werden bevestigd in een tweede experiment met conventionele ratten. Bovendien toonde analyse van MPO in de dikke darm een significante afname van deze parameter in het PVD-diet vergeleken met beide MBD-diëten. Wat betreft carcinogenese van de dikke darm bij Pirc-ratten (WP3), lijken de resultaten, hoewel nog voorlopig, een lager niveau van carcinogenese van de dikke darm te vertonen bij ratten die werden behandeld met het PVD-dieet. Het overgrote deel van het Nederlandse deel van het werk ligt nog in de toekomst. De metabolomics analyse voor de rat studie is afgelopen maand afgerond. Deze data zullen komend half jaar worden geanalyseerd en gekoppeld aan de overige uitkomsten.

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Het ontwikkelen van colorectale kanker (CRC) wordt beïnvloed door voeding, waarbij rood en verwerkt vlees het risico verhoogt. Het microbioom speelt een belangrijke rol in de verwerking van voedsel door het lichaam en is van belang voor het behoud van gezondheid. Daarom bestudeert dit project de rol van het microbioom in de relatie tussen voeding en het ontstaan van CRC. Hiervoor worden 3 studies uitgevoerd met 3 verschillende diëten; 1 rood vlees gebaseerd dieet, 1 rood vlees gebaseerd dieet met vitamine E supplementatie en een vis-groente gebaseerd dieet. De eerste studie zal worden uitgevoerd in gezonde vrijwilligers, de tweede in ratten die carcinogeen-geïnduceerd worden, en de derde in carcinogeen-geïnduceerde kiemvrije ratten die een microbioom getransplanteerd krijgen van ratten die de 3 verschillende diëten hebben gegeten. In deze 3 studies zal gekeken worden naar verschillende parameters die indicaties geven voor gezondheid, ziekte en de onderliggende mechanismen (inclusief microbioom analyses en metabolomics analyses). De resultaten zullen fundamenteel inzicht verschaffen in de rol van het microbioom in de relatie tussen voeding en CRC-risico.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website