Projectomschrijving

Beleidsmaatregelen om lichamelijke inactiviteit, ongezonde voeding en sedentair gedrag aan te pakken kunnen de gezondheid en het welzijn van veel mensen beïnvloeden. Het is echter vrijwel onbekend welke beleidsmaatregelen er in Europa zijn doorgevoerd, wat het effect daarvan is op leefstijl en wat de gevolgen zijn voor sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Ook is er tot nog toe niet systematisch onderzocht hoe beleidsinterventies tot stand komen en geïmplementeerd worden.

Binnen het Joint Programming Initiative - a Healthy Diet for a Healthy life (JPI HDHL) hebben 28 onderzoeksinstituten uit zeven Europese landen hun expertise gebundeld, samen vormen ze het Policy Evaluation Network (PEN). Het doel van PEN is om bij te dragen aan het opvullen van bovengenoemde kennislacunes. De visie van PEN is om Europa te voorzien van methoden voor het identificeren, evalueren en vergelijken van beleid dat direct of indirect gericht is op lichamelijke activiteit, voeding en sedentair gedrag.

Vlog

Een jonge onderzoeker van het internationale PEN consortium legt u meer uit over het project en de sociale relevantie. De vlog is gemaakt voor de “JPI HDHL science-vlog contest” van Februari 2019.
Bekijk de vlog van het PEN project

PEN website en voortgang

De voortgang van PEN is ook te volgen op de project website.
De eerste resulaten zijn gepubliceerd; zie hier het overzichtrapport van rijksoverheidbeleid met betrekking tot de voedselomgeving in Nederland.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website