Projectomschrijving

Overgewicht, botontkalking, hart en vaatziekten, neurologische ontwikkelingsstoornissen en astma komen steeds vaker voor. De oorzaak hiervan is deels onbekend. De kwaliteit van de voeding van de moeder tijdens de zwangerschap kan invloed hebben op de orgaanontwikkeling van het kind en het ontstaan van ziekte bij kinderen. Blijvende veranderingen in het erfelijk materiaal (epigenetische veranderingen) kunnen hierbij een rol spelen.

Dit project heeft als doel de complexe relatie tussen de voeding van moeder tijdens de zwangerschap, epigenetische veranderingen gedurende de kinderleeftijd en ziekten van het kind te onderzoeken.
In deze studie zal gebruik worden gemaakt van gegevens van vooraanstaande Europese geboorte cohorten. De resultaten kunnen uiteindelijk bijdragen aan ontwikkeling van mogelijk effectievere preventieprogramma’s gericht op gezonde voeding voor zwangere vrouwen om ziekten bij kinderen te voorkomen.

Vlog

Een jonge onderzoeker van het internationale ALPHABET consortium legt u meer uit over het project en de sociale relevantie. De vlog is gemaakt voor de “JPI HDHL science-vlog contest” van Februari 2019.
Bekijk de vlog van het ALPHABET project

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website