Verslagen

Eindverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Voedingsstudies maken vaak gebruik van zelfgerapporteerde voedselinname, waarvan bekend is dat deze niet altijd accuraat en betrouwbaar is. Daarom is het belangrijk om biologische parameters in het bloed of in weefsels te identificeren (biomarkers) die objectief de voedselinname weergeven. Het MIRDIET project, een consortium waarin Franse, Zwitserse en Nederlands

partners samenwerken, heeft als doel moleculaire biomarkers van voedselinname te ontdekken. Het project richt zich op MicroRNAs, wat RNAs zijn die zelf niet bij de vorming van eiwitten betrokken zijn maar maar wel dit proces kunnen regelen. Ze worden afgegeven door cellen en kunnen in een stabiele vorm in bloed circuleren. Recentelijk is aangetoond dat MicroRNAs

biologische voorspellers kunnen zijn van ziekten zoals kanker en hart- en vaakziekten.

MIRDIET heeft microRNAs in vetweefsel en bloed bekeken bij gezonde vrijwilligers en mensen met overgewicht en/of obesitas tijdens onder- en overvoeding of tijdens voedingsinterventiestudies gericht op polyfenolen, eiwithoeveelheid of glycemische index om nieuwe kwantitative biomarkers van voedselinname te ontdekken. Op het moment is er een microRNAs in vetweefsel en bloed van de DIOGENES studie geïdentificeerd die een relatie vertoont met de energie-inname. Verder zijn er twee microRNAs gevonden die geassocieerd zijn met de inname van polyfenolen. Deze worden op het moment verder bestudeerd.

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Voedingsstudies maken vaak gebruik van zelfgerapporteerde voedselinname, waarvan bekend is dat deze niet altijd accuraat en betrouwbaar is. Daarom is het belangrijk om biologische parameters in het bloed of in weefsels te identificeren (biomarkers) die objectief de voedselinname weergeven. Het MIRDIET project, een consortium waarin Franse, Zwitserse en Nederlands

partners samenwerken, had als doel moleculaire biomarkers van voedselinname te ontdekken. Het project richt zich op MicroRNAs, wat RNAs zijn die zelf niet bij de vorming van eiwitten betrokken zijn maar maar wel dit proces kunnen regelen. Ze worden afgegeven door cellen en kunnen in een stabiele vorm in bloed circuleren. Recentelijk is aangetoond dat MicroRNAsbiologische voorspellers kunnen zijn van ziekten zoals kanker en hart- en vaakziekten.

MIRDIET heeft microRNAs in vetweefsel en bloed bekeken bij gezonde vrijwilligers en mensen met overgewicht en/of obesitas tijdens onder- en overvoeding of tijdens voedingsinterventiestudies gericht op polyfenolen, eiwithoeveelheid of glycemische index om nieuwe kwantitative biomarkers van voedselinname te ontdekken.

Als uitgangspunt voor de miR gerelateerd aan energie, eiwitinname en Glycemic index werd de DIOGenes studies genomen. DIOGenes is een multicenter voedingsinterventie bij mensen met overgewicht en/of obesitas. De studie bestaat uit 2 fasen, een 8 weken durend laag calorisch dieet om gewichtsverlies te bewerkstelligen, gevolgd door een 6 maanden ad libitum gewichtscontrole fase. Tijdens de gewichtscontrol fase werden mensen gerandomiseerd in 5 verschillende ad libitum dieetgroepen, 4 laag vet dieet, die varieerden in eiwit inname en de glycemische index van de voeding en een controle dieet volgens nationale richtlijnen. Op het moment van de start van de studie werden er al miR analyses in vetweefsel gedaan. Op het moment is er een microRNA in vetweefsel en bloed van de DIOGENES studie geïdentificeerd die een relatie vertoont met de energie-inname. De analyses toonden verder weinig overlap tussen miR analyses in vetweefsel en in plasma.

Een tweede doel was om te kijken naar miR gerelateerd aan de inname van polyfenolen. Polyfenolen hebben naast een werking als anti-oxidant positieve effecten op de metabole gezondheid, energie metabolisme en mogelijk insuline gevoeligheid. De analyses werden gedaan in de ALPRO studie wat een polyfenol interventie is in 40 mensen met overgewicht, die een 12 wk isocalorisch dieet volgden wat gesupplementeerd werd met de polyfenolen epigallocatechine-gallat en resveratrol of placebo.

Er werden twee microRNAs gevonden die geassocieerd zijn met de inname van polyfenolen. Op het moment wordt verder bestudeerd of deze miR inderdaad interessant kandidaten zijn als valide biomarkers van polyfenol en energie-inname, die dan gebruikt kunnen worden bij het bepalen van de nutritional status en mogelijk in voedingsinterventie studies.

Voortgangsverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Voedingsstudies maken vaak gebruik van zelfgerapporteerde voedselinname, waarvan bekend is dat deze niet altijd accuraat en betrouwbaar is. Daarom is het belangrijk om biologische parameters in het bloed of in weefsels te identificeren (biomarkers) die objectief de voedselinname weergeven. Het MIRDIET project, een consortium waarin Franse, Zwitserse en Nederlands partners samenwerken, heeft als doel moleculaire biomarkers van voedselinname te ontdekken. Het project richt zich op MicroRNAs, wat RNAs zijn die zelf niet bij de vorming van eiwitten betrokken zijn maar maar wel dit proces kunnen regelen. Ze worden afgegeven door cellen en kunnen in een stabiele vorm in bloed circuleren. Recentelijk is aangetoond dat MicroRNAs biologische voorspellers kunnen zijn van ziekten zoals kanker en hart- en vaakziekten.

MIRDIET zal microRNAs in vetweefsel en bloed bekijken bij gezonde vrijwilligers en mensen met overgewicht en/of obesitas tijdens onder- en overvoeding of tijdens voedingsinterventiestudies gericht op polyfenolen, eiwithoeveelheid of glycemische index om nieuwe kwantitative biomarkers van voedselinname te ontdekken. Op het moment zijn de microRNAs in vetweefsel van de DIOGENES studie bepaald en bestudeerd in relatie tot eiwitinname en glycemic index van de voeding.

 

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

In de Europese DIOGENES studie volgen mensen met obesitas eerst een streng energiebeperkt dieet, waarna ze gedurende 6 maanden 4 verschillende voedingen volgen die varieren in eiwithoeveelheid en glycemische index. In vetbiopten van 85 personen afgenomen voor en na de 6 maanden periode werden microRNAs bepaald. microRNA die de voedselinname (eiwit, Glycemische index, energie inname) reflecteren worden gevalideerd in bloed monsters van de DIOGENES studie en van de Micro-Obes studie (6 wk hoog eiwit dieet na energiebeperkt dieet).

 

De microRNAs in de vetbiopten werden bepaald met een affymetrix Gene Chip miRNA 4.0 array. Uitgebreide analyse en evaluatie van de miRNA expressie en de voedselinname werd gedaan. De verwerking van de resultaten is nog gaande.

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Nutritional studies generally use self-reported dietary intakes which subjective nature of assessment methods is challenging to obtain accurate dietary intake and nutritional status. The use of molecular dietary biomarkers may objectively assess quantitative and qualitative dietary intake without the bias of self-reported dietary intake. As key tissue in inter-organ crosstalk which dysregulation can lead to metabolic and cardiovascular diseases, the adipose tissue is, like blood, an easily accessible tissue using painless sampling. MicroRNAs are noncoding RNAs that post-transcriptionally control gene expression and can be released by cells, circulating in blood in a stable form. Recently, microRNAs were identified as a new class of biomarkers in cancer and cardiovascular health fields. MIRDIET aims at identifying differential responses of specific circulating microRNAs that occur during carefully assessed dietary interventions in individuals with various metabolic status. Studies will be based on adipose tissue miRNome studies by comparing hypo- and hyper-caloric dietary interventions or intervention studies focused on dietary polyphenols, protein content or glycemic index. The biomarker potential of microRNA signature will be validated at the circulating level using blood samples from both same and unrelated dietary interventions. This original approach of microRNA selection provides a unique way to identify novel quantitative nutritional biomarkers.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website