Projectomschrijving

Biomarkers van voedselinname

Voedingsstudies maken vaak gebruik van zelfgerapporteerde voedselinname, waarvan bekend is dat deze niet altijd accuraat en betrouwbaar is. Daarom is het belangrijk om biologische parameters in het bloed of in weefsels te identificeren (biomarkers) die objectief de voedselinname weergeven. Het MIRDIET project, een consortium waarin Franse, Zwitserse en Nederlands partners samenwerken, heeft als doel moleculaire biomarkers van voedselinname te ontdekken.

MicroRNA als biomarker

Het project richt zich op MicroRNAs, wat RNAs zijn die zelf niet bij de vorming van eiwitten betrokken zijn maar maar wel dit proces kunnen regelen. Ze worden afgegeven door cellen en kunnen in een stabiele vorm in bloed circuleren. Recentelijk is aangetoond dat MicroRNAs biologische voorspellers kunnen zijn van ziekten zoals kanker en hart- en vaakziekten.

MIRDIET heeft microRNAs in vetweefsel en bloed bekeken bij gezonde vrijwilligers en mensen met overgewicht en/of obesitas tijdens onder- en overvoeding of tijdens voedingsinterventiestudies gericht op polyfenolen, eiwithoeveelheid of glycemische index om nieuwe kwantitative biomarkers
van voedselinname te ontdekken. Op het moment is er een microRNAs in vetweefsel en bloed van de DIOGENES studie bepaald die een relatie vertoont met de energie-inname. Verder zijn er twee microRNAs gevonden die geassocieerd zijn met de inname van polyfenolen. Deze worden op
het moment verder bestudeerd.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website